"Dobar dan, ja sam..."

Za sramežljive mališane: 3 trika za ohrabrivanje djece da se sami predstave

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Pokušajte se igrati tako da se dijete kod kuće predstavlja svojim omiljenim igračkama pa će mu u stvarnosti predstavljanje doći prirodnije.Mnoga su djeca prilično sramežljiva kada trebaju pozdraviti nekoga koga ne poznaju. Možete učiniti da se osjećaju sigurno u tom, za njih velikom trenutku, tako da vježbate kod kuće. Parents donosi tri trika za ohrabrivanje djece da se sami predstave.


Generalna proba


Priredite generalnu probu kod kuće tako da ste vi u ulozi “nepoznate osobe”. Zamolite ih da vam priđu i predstave se sa: “Dobar dan, moje ime je…”


Nije ih potrebno učiti kako da se rukuju, pogotovo u ovo pandemijsko vrijeme, nego im objasnite kako da ostvare kontakt očima i mahnu.


Igrajte se
Poredajte njihove omiljene plišance i igračke i neka vježbaju upoznavanje dok se igraju. Upitajte ih mogu li se predstaviti nekim drugim glasom i ako stvar pretvorite u zabavu, vaše će dijete lakše pristupiti upoznavanju kada do njega dođe u stvarnosti.


Ponavljanje


Ponavljanje imena ljudi može pomoći vašem djetetu da ih zapamti. Prije nego se obrate nekome za igru, neka im se obrate imenom. Neka taktiku koriste i u vrtiću ili školi jer će na taj način brže pamtiti imena.