Zanimljivi rezultati

Mogu li već voljeti hranu? 3 stvari koje dijete nauči još dok je u maternici

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Stjecanje navika još u majčinoj utrobi.Znanstvenici su otkrili da ljudi nauče određene stvari i prije nego što se rode, a mi u jedva čekamo reći vam koje.


Doživljavanje ukusa


Profesor Peter Hepper s Queen’s University u Belfastu pitao se možete li voljeti hranu i prije rođenja. Proveo je istraživanje u kojem su buduće majke ili pojele ili izrezale češnjak. Rezultati su bili prilično zanimljivi, jer su djeca od majki koje su konzumirale češnjak u trudnoći uživala u obrocima s češnjakom čak i u dobi od 8-9 godina, prenosi Bright Side.


Isto je vrijedilo i za sok od mrkve: bebama od 5 i 6 mjeseci čije su ga trudne majke konzumirale i jako voljele. Hepper kaže da je to vjerojatno način na koji djeca prepoznaju svoje roditelje: imaju isti okus kao u maternici.


Zvukovi
Skupina znanstvenika iz Finske napravila je eksperiment u kojem su dvije skupine trudnica ili svakodnevno slušale uspavanke ili uopće nisu. Rezultat je bio da su bebe iz prve skupine reagirale na pjesme, dok je druga skupina beba bila ravnodušna. Istraživači su došli do zaključka da su prvi vjerojatno uspavanke naučili dok su bili u maternici.


Prepoznavanje govora


Athena Vouloumanos, psihologinja sa Sveučilišta New York, usporedila je reakcije novorođenčadi na ljudski govor i zvukove i otkrila da bebe reagiraju na govor. Još je intenzivnije kad čuju svoj materinji jezik.


Istraživanje je pomoglo da se dokaže važan koncept: dobro akustično okruženje neophodno je za nerođenu djecu i djecu rođenu prerano jer mogu imati poremećaje govora ako ne čuju dovoljno ljudskog govora.