Posao odgajanja

Vrlo su jednostavne: 3 ključne stvari koje će vas učiniti boljim roditeljem

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Odgajanje djeteta bez provođenja posebnih pravila nije dovoljno.Posao odgajanja se mora obaviti na takav način da ste, kad ste „gotovi“, već stvorili osobu punu ljubavi, odgovornu, samodostatnu, dobrodušnu, promišljenu, empatičnu i punu poštovanja. Stoga je idealno malo spustiti ljestvicu i početi učiti kako biti bolji roditelj.


Usput će se činiti greške i nećete biti savršeni, bez obzira koliko se trudili. Također, neovisno o tome koliko sjajan posao obavljate, vaše dijete može imati problema na koje ne možete utjecati. Upamtite, oni će se roditi s vlastitom voljom koja bi mogla biti u sukobu s vašom. Ipak, provođenje sljedećih savjeta pružit će vam najbolje šanse za stvaranje fantastičnog ljudskog bića na koje možete biti ponosni.


Slušajte


Djeca su zanimljiva, smiješna i znatiželjna i na vas – svog roditelja – gledaju kao na heroja. Imaju bogato znanje i sjajnu perspektivu života. Slušanje vašeg djeteta jedan je od najvećih darova koje im možete ponuditi. Osjećat će se cijenjenim i odrasti znajući da su važni, piše Life Hack.
Nije uvijek lako slušati, ali ako vjeruju da slušate, osjećat će se važnima i pružit će vam nevjerojatne gomile informacija.


Učinite pravi i pošteni napor dok slušate svoju djecu. Nemojte slušati dok radite više zadataka i mrmljate: “Hmm, da.”


Nažalost, vidjeli smo puno roditelja na njihovim telefonima, glave ukopane u Facebook ili Instagram, dok njihovo dijete neuspješno pokušava privući njihovu pažnju. Istinsko slušanje i potpuna koncentracija na drugoga, uvijek je manifestacija ljubavi.


Pružite bezuvjetnu ljubav


Pružanje bezuvjetne ljubavi stvara sigurnu vezu i čini zdravu osobu. Znajući da imaju ljubav svojih roditelja bez obzira na to što rade, čini fantastično utočište za dijete. Znaju da mogu zabrljati i da ćete ih ipak voljeti, znaju da vam mogu doći s najgorim izdanjem, a iako biste se mogli uzrujati, vaša će ljubav ostati netaknuta.


Poučavajte primjerom


Djeca vas pomno gledaju i slušaju. Možda mislite da ne obraćaju pažnju, da su u drugoj prostoriji, igraju se sa svojim Lego kockicama, ali slušaju. Ako želite naučiti svoje dijete, vodite svojim primjerom. Na primjer, ako želite da jedu zdravu hranu, jedite zdravu hranu. Ako ne želite da steknu loše navike poput pušenja, nemojte pušiti. Ako ne želite da budu nasilni, budite mirni. Ako želite odgajati pouzdano dijete, držite svoju riječ.


Ako želite naučiti svoje dijete komunikaciji, govorite ljubazno i ​​slušajte otvorenog srca. Što god želite da vaše dijete nauči, budite spremni to učiniti sami. Vi ste najbolji učitelj za ovaj posao!