Kraljice stila

10 tajni vitkosti o kojima Francuskinje sve znaju

Dijana Ljubanović

FOTO/Instagram @elenaparisphoto

FOTO/Instagram @elenaparisphoto

Dozvolite si sitne užitke i uvijek činite sve kako biste si ugodile.Turisti se često pitaju kako Francuskinje uspijevaju ostati vitke i elegantne dok jedu čokoladu i ogromne količine sira i sve to upotpune vinom. One nisu opsjednute dijetama ili iscrpljujućim treninzima u teretani. Njihova je tajna u odnosu prema hrani koja se u njima njeguje od djetinjstva.


Imajući u vidu posebnu profinjenost i zanosnu figuru kojom se mogu pohvaliti francuske dame, svakako je korisno usvojiti njihove navike kako bi ostali u formi bez previše problema, pa čak i sa zadovoljstvom.


Poseban odnos prema hrani


Ovo je vjerojatno glavna tajna svake Francuskinje. Tretiranje hrane s pijetetom ne dopušta im da jedu nezdravu i nekvalitetnu hranu ili kad su u pokretu. Možete reći da su Francuzi opsjednuti hranom, ali njihova je opsesija izvrsnošću i ljepotom, a ne količinom.
Francuskinje često ručaju i večeraju u restoranima ili kafićima, uživajući u malim porcijama, vinu i dobrom društvu. U Francuskoj je obrok vrlo poseban trenutak u kojem dijelite zadovoljstvo: spoj hrane i razgovora. Nažalost, u mnogim drugim zemljama hrana je samo gorivo za davanje energije vašim mišićima. Ako u tome nemate zadovoljstva, kršite sva pravila prehrane.


Francuskinje odabiru kvalitetu


Francuskinje preferiraju najbolje, najsvježije i najodabranije. Njihov je princip odlučiti se za skuplje i bolje, a ne za više i jeftinije. Ne postoje alternative: uvijek bi to bilo nekoliko komada kvalitetne tamne čokolade ili lagana ručno rađena torta, a nikada velika porcija jeftinog sladoleda (koji će sasvim sigurno sadržavati štetne transmasti); uvijek prije biraju svježu ribu od jeftine piletine nepoznate kvalitete.


Francuske dame živa su ilustracija univerzalne istine: vi ste ono što jedete.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Francuska dama često stavlja vilicu na tanjur


Nijedna Francuskinja neće užurbano ubacivati žlicu za žlicom u usta, pretvarajući ručak ili večeru u ‘punjenje’ tijela. Jest će polako, s guštom će progutati svaki komadić hrane i napraviti pauze za razgovor s onima kojima je za stolom, čineći tako običan obrok proslavom ukusa i druženja.


Savršeno je iskrena prema sebi u pogledu hrane, ali nikada si ništa ne zabranjuje


Francuska dama u potpunosti razumije da su foie gras ili sir Brie vrlo masna hrana. Savršeno dobro zna da neće moći ostati u dobroj formi ako dva puta dnevno jede kroasane i svježi kruh.


Ipak, nikada si neće zabraniti ništa. Bolje je dopustiti si da pojedete malo onoga što volite, nego da patite od potpune apstinencije. Francuske se dame ne žale zbog svojih sitnih stvari – onih malih ‘krivih užitaka.’


Ne biste trebali reći: ‘Ne jedem slatkiše’, a zatim pogledati u tanjur svog prijatelja očima punim gladi i ljubomore. Zašto se tako mučiti? To će samo dovesti do toga da jednog dana prekinete povodnik, a onda još više patite zbog krivnje i nedostatka volje.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Francuskinjama je bitna umjerenost


Francuskinje znaju razliku između želje da se počastite nečim ukusnim i samozadovoljstva. Ako žele ostati u formi, neće jesti kolače, sir i kruh u jednom danu.


Ne zabranjuju si mala zadovoljstva, ali razumiju da se vitkost može održati samo uz umjerenost i ravnotežu. Danas možete pojesti komad torte, ali vaša večera tada neće sadržavati pretjerano kalorične sastojke – na primjer, bit će sasvim dovoljna pačja prsa i salata. Sutra si možete priuštiti malo čokolade, a prekosutra malo vina sa sirom i orasima.


Previše šećera ili soli nije za dame


Francuska su jela poznata po profinjenom okusu, a ako sadrže začine, oni su tu kako bi istaknuli prirodni okus i aromu sastojaka. Francuske dame naučile su od djetinjstva da sve što je ‘previše’ nije za njih. Komad preslatkog ili previše teškog i kremastog kolača odložit će se u korist laganog kremasta i voćnog kolača, kao i bilo koja previše slana ili prepržena hrana, prenosi Bright Side.


Francuska će dama prije pričekati večeru nego jesti u pokretu


Francuskinja može, naravno, između obroka popiti šalicu kave s kolačićem ili dva, ali definitivno se neće zanijeti. Radije će pričekati večeru i pojesti dobar komad mesa sa salatom, razmišljajući o laganoj gladi kao najboljem aperitivu.


Ako su pak ručak ili večera predaleko i ako gladujete, najbolja opcija je prirodni jogurt bez zaslađivača. Francuzi jedu jogurt puno više od bilo kojih drugih Europljana.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Uvijek jedu za dobro postavljenim stolom


Francuske dame neće si uskratiti užitak jesti polako i s ukusom, sjedeći za fino postavljenim stolom. Nisu navikli jesti na uglu stola ili za svojim stolovima, ližući prste između jesti i tipkanja.


Duge pauze za ručak vrlo su česte u francuskim uredima. ‘Spora hrana’ ide bolje i omogućuje vam da i vi uživate u procesu. Kada jedemo na brzinu, često ne obraćamo pažnju ni na okus ni na aromu. Zato želimo slatko prigristi nakon sat vremena kako bismo dobili svoju dozu sreće.


Biti aktivan način je života, a ne način da se ‘otresete’ onoga što ste pojeli


Francuskinje idu na planinarenje, putuju u planine, a vole kajak, igranje tenisa, trčanje u parkovima, skijanje i tako dalje. Štoviše, puno hodaju. I sve je to način njihova života, a ne očajnička metoda da se ‘otresu’ hrane koju konzumiraju.


Puno se kreću, više vole hodati nego voziti, jedu kvalitetnu hranu dobro i sa zadovoljstvom – ti ljudi nemaju prekomjernu težinu.


Francuskinje se ne brinu zbog ekscesa niti kažnjavaju vlastito tijelo


Svi smo ljudi, griješimo i ponekad se prepustimo. To se događa i s francuskim damama, iako im je jako stalo do sebe. Međutim, čak i ako si dopuste da prekrše pravilo umjerenosti, ne shvaćaju to kao tragediju. Neće kazniti svoje tijelo i reći: ‘Jučer sam pojela previše, pa ću sada malo gladovati i dva sata vježbati u teretani.’