Sreća u malim stvarima

10 stvari koje će vam oduzeti samo 30 minuta vremena, ali će vas usrećiti

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Uz ove aktivnosti, osjećat ćete se bolje, ispunjenije, nadahnutije...Mnogi od nas svoju sreću pokušavaju izmjeriti na temelju trajanja određenih povoljnih iskustava u svom životu. Što duže traje lijepo iskustvo, to ćemo misliti pozitivnije i biti sretniji. Ali istina je da je život jednostavno niz malih, neovisnih trenutaka koji se uvijek mijenjaju. Stoga nekoliko minuta dobro provedenog vremena može dugoročno napraviti veliku razliku u tome što ćemo dobiti od života.


Izdvojili smo 10 stvari koje možete učiniti za 30 minuta ili manje koje će imati pozitivan emocionalni učinak na vas i na vaše najbliže. Neki od ovih prijedloga mogu dovesti do aktivnosti i projekata kojima će vjerojatno trebati više od 30 minuta; ali za početak im treba daleko manje od 30 minuta. Dakle, samo naprijed i napravite najteži dio, iskoristite sljedećih 30 minuta za START, a zatim nastavite tamo gdje ste stali sutra, piše Marc & Angel Hack Life.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


 1. Naučite nešto novo započevši besplatni tečaj na jednoj od stotina internetskih stranica za (samo)obrazovanje.
 2. Pogledajte jedno od tisuća predavanja i motivacijskih govora na TED.com, Academic Earth ili Khan Academy.
 3. Potražite preporuke za čitanje knjiga i pronađite novu knjigu koju ćete uzeti sljedeći put kad budete bili u knjižnici. Ili pronađite dobro štivo na Amazonovoj listi najprodavanijih naslova. Počnite čitati klasične knjige na internetu besplatno na Project Gutenberg, stranici Online Books, Gizmo’s Free Books Online ili E-book Directory.
 4. Napravite pauzu od 30 minuta i poradite na nečemu što vam znači. Uključite se u smislen osobni projekt ili pokrenite nešto što ste već dugo željeli učiniti, ali još niste odlučili učiniti. Istražite novi projekt Uradi sam na DIY Network, Instructables ili DoItYourself.com. Dodajte, izbrišite ili jednostavno sortirajte svoj tekući popis obaveza na Remember The Milk, Ta-Da List ili pomoću Google Tasks. S nekoliko minuta organiziranja svog vremena i obveza, bit ćete bolje pripremljeni za dan.

  FOTO/Unsplash

  FOTO/Unsplash


 5. Pošaljite poruku bliskom prijatelju ili članu obitelji s kojim neko vrijeme niste razgovarali i ponovno se povežite s njim.
 6. Provedite vrijeme s nekim ili razgovarajte s osobom koja vam izmami osmijeh. Tko vam uvijek izmami osmijeh i podržava vašu sreću? Odvojite nekoliko minuta i posjetite ih ako su u blizini ili ih nazovite telefonom.
 7. Mnogi od nas svoju sreću pokušavaju izmjeriti na temelju trajanja određenih povoljnih iskustava u svom životu. Što duže traje povoljno iskustvo, to ćemo misliti sretniji. Ali istina je da je život jednostavno mali, neovih trenutaka koji se uvijek mijenjaju. Stoga nekoliko minuta kvalitetno provedenog vremena dugoročno možemo napraviti veliku razliku u tome što ćemo dobiti od života.
 8. Trenirajte memoriju i obogatite znanje odgovaranjem na pitanja za razmišljanje. Rješavajte križaljke i kvizove i pritom se dobro zabavite.
 9. Budite zahvalni i udijelite komplimente. Iskreno pohvalite svaku priliku koju dobijete. Pohvalite i navijajte za one koji to zaslužuju. Kad se osoba kojoj date kompliment nasmiješi, nasmiješit ćete se i vi.
 10. Naučite neki lijep citat koji vas nadahnjuje i podijelite s nekim svoje oduševljenje pročitanim, promislite o tim riječima i sami kreirajte svoje motivacijske poruke.