Provjerena metoda

Mjesečni ritual u trajanju od 10 minuta uz koji je vaš ormar uvijek uredan

Mija Dropuljić

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

Čini se kao nemoguća misija održavati ormar uvijek urednimPostoje oni kućanski poslovi koje jednostavno nikad ne volimo raditi, a moramo. U jedan od tih poslova ubraja se čišćenje i sortiranje ormara. Najčešće se dogodi da se tog posla uhvatimo samo sezonski i onda pola dana provedemo u toj mrskoj radnji. Posve je shvatljivo zašto nam se sve dlake na tijelu dižu kada se spomene “čišćenje ormara”. Kako biste reagirali kada bi vam rekli da je dovoljno samo 10 minuta svakih mjesec kako bi vaš ormar uvijek bio čist, uredan i sortiran?


Vjerojatno biste rekli da je to skoro pa nemoguće. No, vjerujte nam, ova provjerena metoda ne oduzima puno vremena, a jamči da vam čišćenje ormara više nikad neće biti mrsko. 


U pitanju je ritual koji traje svega deset minuta. Prije nego se uhvatite čišćenja, namjestite alarm na deset minuta te se uhvatite posla. 
Za početak se bacamo na optičku urednost ormara. T znači da ćemo srediti vješalice, objesiti robu koja je možda pala te presložite nesloženu robu. 


FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash
S ovim trikom se ormarom bacite samo 10 minuta mjesečno


Nakon toga odaberite jedan komad odjeće i bacite se na sortiranje iste. To znači da si možete zacrtati u slaganju traperice, suknji, majice ili haljina. Izvadite iz ormara sve traperice, prođite kroz njih i provjerite je li se trebate pokojeg para možda riješiti. Robu koju više ne trebate stavite sa strane. Ako vam je ostalo vremena, prebacite se na drugi komad odjeće i učinite isto. Budite objektivni i pomalo nemilosrdni kada je sortiranje odjeće u pitanju. Cilj je da se svakako riješite onih komada koje ne nosite. 


Kada alarm zazvoni, završili ste s preslagivanjem ormara. Ako niste stigli vratite pojedine stvari na svoje mjesto. 


Odjeću koju ste stavili sa strane, stavite u vrećicu ili u kutiju i odložite na manje vidljivo mjesto. Nakon par mjeseci ako niste posegnuli za dotičnim komadima niti ste ih se sjetili, vrijeme je da ih donirate ili poklonite nekome. Ti komadi vam definitivno nisu potrebni. 


Svaki mjesec odvojite deset minuta i na ovaj način sredite svoj ormar. Nakon pojedinog vremena počet ćete slagati iz početka i tako se vratiti na početne komade. Na ovaj način će vaš ormar uvijek biti sređen, a roba presložena i izdvojena za doniranje.