Na pobjedničkom tronu

Kadeti “Kozale” prvaci Hrvatske

Igor Duvnjak

Kao što je svojevremeno najavljivao Halil Jaganjac, cijelu sezonu smo se pripremali za naslov prvaka. Htjeli smo donijeti krunu u Rijeku, uzeti naslov prvaka »PPD Zagrebu« – kaže trener Alen Tomaš



RIJEKA Kadeti »Kozale« osvojili su titulu prvaka Hrvatske nakon što su u finalu završnog turnira državnoga prvenstva, što je od prošlog četvrtka do nedjelje odigran u Umagu, pobijedili »PPD Zagreb« 23:20 (13:12). Matija Loparac, Josip Grbac, Dujam Dunato, Ivan Vlah, David Vlah, Halil Jaganjac, Eugen Renko, Tin Lučin, Andro Bukal, Antonio Tomaš, Marcel Barišić, Ivan Anić, Karlo Malbašić, Karlo Tadić, Dino Jašarević i Antonio Vozila junaci su ulica ovog riječkog brežuljka, kao i njihov trener Alen Tomaš.



Kadeti »Zameta« umašku su završnicu okončali na šestome mjestu porazom od »Akademije Balić-Metličić« 12:14.


– Problem je bio u umoru, dečki su cijeli dan bili na nogama, gotovo od šest sati ujutro, budući da smo stalno putovali da bismo nešto uštedjeli. Bilo bi bolje da su dečki imali barem dva sata za odmor – kazao je trener Zamećana Damir Čavlović. Njegova momčad nije ušla u polufinale zbog gol razlike. Svladala je »Karlovac« (23:19), koji je nadmašio »zagrebaše«, ali i izgubila od »PPD Zagreba« (15:23) za jedan gol previše. Potom je svladala »Ivanić« 30:27.




– Sami smo krivi, s »PPD Zagrebom« smo imali dvije neiskorištene kontre, drugu smo promašili pet sekundi do kraja.


Da smo zabili, bili bismo u polufinalu. Bili smo bez najboljeg igrača Dina Islamovića, uz to nam se ozlijedio David Šunjić, koji se najviše iskazao u Umagu. Ovo je odlična generacija, ali nas je jako malo. Inače, bek Filip Begić te krila Noa Tubić i Patrik Martinović, koji nam se priključio tek posljednjeg dana, kao i vratar Fran Lučin, igraju u u prvoj ekipi. Lučinu se protiv »zagrebaša« publika digla na noge i pljeskala mu. Ima zanimljivih klinaca na koje se može računati – zaključio je Čavlović.



Ušli su u višedesetljetnu povijest kluba u kojemu su godinama izrastali poznati igrači koji su se potom afirmirali na nekim višim razinama, svojim istarskim dosegom su samo potvrdili iznimnu darovitost znanu tek onima koji su ih sve ovo vrijeme pozornije pratili. Istina, neki su već ranije bili u fokusu zanimanja, poput golgetera, beka Halila Jaganjca, novog igrača velikog »PSG-a«. Budući Parižanin se u velikom stilu oprašta od kluba u kojem je stekao ime, u finalu je »zagrebašima« isporučio 12 golova, bila je to »posljednja pucnjava velikog šefa« s tako mu dragom generacijom suigrača. Jedan drugi biser, srednji bek Tin Lučin, dao je osam golova, svojim prezentacijama je dobio laskavo priznanje, došao je kući kao MVP kadetske lige.



Mlađe kadetkinje »Zameta« zauzele su osmo mjesto na završnici PH-a u Umagu nakon poraza od »Splita 2010« 11:20. Riječanke su u skupini svladale »Rudar« 23:20 i upisale poraz od »Splita 2010« 19:23, potom su poražene od »Lokomotive« (7:11) i »Đakova« (13:20).



– Prvo smo riješili poziciju broj jedan u skupini. Pobijedili smo »Ivanić« 30:27, a prvu utakmicu je dobila i »Dubrava«, koju smo pobijedili 24:18 i osigurali prvo mjesto u skupini – zadovoljno vrti film iz Istre trener Kozalčana Alen Tomaš, koji godinama brusi ove rukometne dragulje. – U posljednjoj utakmici u skupini s »Akademijom Balić – Metličić« smo igrali s drugom postavom jer smo odmarali udarne igrače za polufinale jer nam je klupa »tanka« i izgubili 13:32.


Dominacija


Riječki poletarci su u polufinalu s »Karlovcem« bili zaista poletni (20:15), kontrolirali su igru i rezultat jureći prema željenom finalu.– Utakmica s Karlovčanima je od prve minute bila na našoj strani. Oni su se vraćali, pokušali su nešto napraviti, međutim, mi smo dominirali sve vrijeme.

»PPD Zagreb« u hrvatskom rukometu već godinama izaziva najveće strahopoštovanje, ali Kozalčani su zaigrali bez ikakvog kompleksa, svjesni svojih vrijednosti. Gledalište je znalo i »zagrmjeti« na neke sudačke odluke kojima se nepotrebno išlo na ruku klincima iz velikoga kluba, ali ni ta pomoć nije mogla biti presudna, toliko su vratar Loparac i igrači ispred njega kvalitetniji od suparnika koje vodi Luka Panza, inače i hrvatski izbornik ovog uzrasta.


– Nadali smo se tituli. Kao što je svojevremeno najavljivao Halil Jaganjac, cijelu sezonu smo se pripremali za naslov prvaka. Htjeli smo donijeti krunu u Rijeku, učiniti ono što nikome nije uspjelo deset godina, uzeti naslov »PPD Zagrebu«. Fenomenalno smo otvorili utakmicu. Vodili smo i s četiri gola razlike pa je na 11:7 njihov trener koristio već drugi time-out. Potom je njihov vratar skupio nekoliko obrana, a mi smo uz to promašili četiri sedmerca. Suparnika smo vratili u život, na poluvremenu smo vodili gol razlike, u nastavku je suparnik izjednačio, čak i poveo. Tada sam pozvao time-out, rekao dečkima što ne valja. Malo smo se stabilizirali i pobijedili.


Rasadnik talenata


Tomaš je u ulozi trenera i predsjednika kluba, ima svoj pogled na budućnost velikih talenata koji najavljuju lijepu sutrašnjicu kozalskog i riječkog rukometa. Jaganjac odlazi, što će biti s ostalima, otvoreno je pitanje.


– Ova titula znači puno za riječki rukomet i nadam se da će biti prepoznata kako bi se ovi mladi talenti zadržali u Rijeci. Nije tu riječ samo o financijskom ulaganju. Nadam se da će »Zamet« napokon doći na razgovor s »Kozalom«.


I prije dvije godine kada sam s ovom generacijom osvojio mlađekadetsku titulu pobijedivši »PPD Zagreb« rekao sam da među njima ima potencijala za Premijer ligu. Ovaj uspjeh je još veći dokaz za to.


»Kozala« će zadržati igrače, kao što smo zadržali Jaganjca, dok oni ne prerastu naš rang natjecanja. Što će biti s Lučinom ili Dunatom, koji je odigrao fenomenalno prvenstvo? To ne ovisi samo o »Kozali«, već i o nekim drugim ljudima u gradu. Mi smo amaterski klub. Ne možemo plaćati trenere, a kamoli igrače.