Kanoćal

Zombilend – HDZ-ov revolucionarni projekt

Damir Cupać

placeholder


Čak i ono što je čovjeku nezamislivo na ovom stupnju civilizacijskog razvoja, ipak se može dogoditi. Uspijevaju u tome samo izuzetni pojedinci i još izuzetnije organizacije. Kada se dogode iznimne stvari, uglavnom ih zovemo čudesima. A jedno od takvih čudesa dogodilo se u Rijeci.


Za riječko čudo zaslužni su primorsko-goranski i riječki HDZ pa s potpunim pravom možemo konstatirati da je HDZ koji ima sjedište na Jadranskom trgu 1 čedesna stranka, ili da je HDZ stranka čudesa, svejedno.


Zadnje čudo koje se dogodilo svjedoči o iznimnom iskoraku te stranke koja je razvila posebnu tehnologiju kojom uskrsava političke mrtvace. Dok su svi politički akteri nakon lokalnih izbora koji su održani krajem svibnja prošle godine odlučili baviti se politikom na konvencionalan način, u HDZ-u su shvatili da to ne vodi ničemu. Za četiri godine opet će se sučeliti sa SDP-om i izgubiti, ma tko vodio taj SDP, izgradio se novi kolodvor ili ne, bacile se ili ne bacile cime »Galeba« na Molo longo.
Rekli su na Jadranskom trgu 1 »dosta« takvoj promašenoj politici i vizionarski su odlučili krenuti s projektom uskrsavanja političkih mrtvaca. Cinici bi mogli reći da su se odlučili na taktiku zombilenda, ali teško je mediokritetskom svijetu pojmiti viziju Jadranskog trga 1. Prvi zombi-iskorak je proveden uspješno. Radi se o uskrsnuću političkog mrtvaca Ivana Bogdanića koji sjedi u Županijskoj skupštini umjesto predsjednika riječkog HDZ-a Josipa Ostrogovića koji je samo nakon godinu dana odlučio da neće biti i gradski i županijski vijećnik. I uz to još mukotrpno obavljati odgovaran posao člana Uprave ACI-ja koji je dobio, a da to nema nikakve veze sa stranačkom iskaznicom HDZ-a.


Nego, da se vratimo na prvo kadrovsko čudo koje su HDZ-ove retorte proizvele. Budući da je teško pojmiti takav vizionarski potez, pokušat ćemo objasniti o kakvom se nezamislivom političkom uspjehu radi.


Mnogi su zaboravili tko je Ivan Bogdanić i kakva je njegova politička povijest. Neki će se sjetiti da je riječ o čovjeku koji godinama dominira u riječkom Mjesnom odboru Pehlin. Gdje on zorno demonstrira ono što je HDZ-u najvažnije, a to je jačanje temeljnih organizacija, jačanje stranke na terenu, među građanima. Ima i onih koji će se sjetiti da je riječ o čovjeku koji je obavljao odgovornu dužnost gradskog vijećnika prije nekoliko saziva. A samo rijetki će se sjetiti onih nemilih događaja koji su Bogdanića stajali političkog života. U lipnju 2015. godine, kako je izvijestio tadašnji predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i razrješenja Ivan Ivaniš, jedan je gradski vijećnik podnio zahtjev za suca porotnika. Zahtjev nije bio razmatran jer je došao izvan roka, ali uz njega je bila priložena potpisana izjava, pogađate da je riječ o Ivanu Bogdaniću, da nije član političke stranke i da se ne bavi političkim radom.


– Protiv mene ne vodi se kazneni postupak, odnosno da nema drugih razloga zbog kojih ne bih bio dostojan/na obnašanja dužnosti suca porotnika, da nisam član/ica političke stranke, niti se bavim političkom djelatnošću, da ne obavljam odvjetničku ni javnobilježničku službu niti poslove člana/ice upravnog ili nadzornog odbora trgovačkog društva ili druge pravne osobe niti drugu službu ili posao koji bi mogli utjecati na moju samostalnost, nepristranost ili neovisnost ili umanjiti moj društveni ugled ili su inače nespojivi s obnašanjem dužnosti suca porotnika, odnosno da ispunjavam sve zakonske uvjete za imenovanje na dužnost suca porotnika, potpisana je Bogdanićeva izjava. Inače, Bogdanić je četiri godine prije toga bio sudac porotnik, iako je također morao potpisati istu izjavu. Kada je sve javno otkriveno, sramota je bila prevelika da ne bi završila Bogdanićevom političkom smrću.


Njegova je sudbina bila politička hibernacija u dva izborna ciklusa, sve dok se u stranci nisu dosjetili revolucionarnog postupka uskrsavanja političkih mrtvaca koji je proveden uspješno pa Bogdanić od travnja brani stranačke boje u Županijskoj skupštini. Iako se u dva navrata odrekao pisanom izjavom iste te stranke. HDZ je još jednom pokazao demokršćansku veličinu koju karakterizira praštanje i uspio u potpunosti u stvaranju projekta zombilenda s kojim će se suprotstaviti političkim suparnicima na sljedećim izborima. Ovaj put s izuzetno moćnim oružjem političkog uskrsavanja s kojim će stranka prevladati sve kadrovske brige.


Da je tome tako, svjedoči prototip političkog zombija Ivan Bogdanić, točnije apdejtana verzija Ivan Bogdanić 2.0.