Uvodnik

Zločin bez kazne

Damir Cupać

Robert Žaja / Snimio Sergej DRECHSLER

Robert Žaja / Snimio Sergej DRECHSLER

Dakle, tragedija se dogodila 2006. godine, a nakon nepravomoćne presude Županijskoga suda još uvijek se ne zna tko je monstrum koji je napravio to što je napravio i koji živi i živjet će bez da odgovara za zlodjelo

placeholder


Državne institucije da bi mogle funkcionirati kako treba, moraju imati povjerenje građana. Bez povjerenja građana u državni sustav taj sustav se ljulja kao kula od karata jer nema legitimitet. Barem je tako u demokratskim zemljama. A u Rijeci se državni sustav opasno zaljuljao. I to zbog toga što ni nakon silnih godina jedna tragedija nije rasvijetljena, niti je unesrećena obitelj dobila satisfakciju. Riječ je o vrlo opasnoj situaciji jer ni nakon 17 godina nije pronađen monstrum s Grobnika koji je prouzročio smrt sestara Višnje i Gordane Filipović.


Naime, riječki Županijski sud zbog nedostatka je dokaza nepravomoćno oslobodio krivnje Roberta Žaju, optuženog da je 2006. kao vozač skrivio nesreću u kojoj su na autocesti kod Čavala iznad Rijeke poginule sestre Višnja i Gordana Filipović. Sudsko vijeće ocijenilo je da nema dovoljno dokaza iznijetih tijekom suđenja da bi se mogla donijeti osuđujuća presuda. Dakle, tragedija se dogodila 2006. godine, a nakon nepravomoćne presude Županijskoga suda još uvijek se ne zna tko je monstrum koji je napravio to što je napravio i koji živi i živjet će bez da odgovara za zlodjelo.


Sutkinja Jesenka Kovačić sudila je u jednom od najeksponiranijih predmeta i utvrdila je da su svjedoci navodili različite marke automobila koji je vozio u suprotnom smjeru, a ni iskazi vezani uz registarske pločice nisu se poklapali. Jedan od ključnih dokaza tužiteljstva je iskaz svjedoka koji je bio u zatvoru sa Žajom tijekom istrage i koji je naveo da mu je Žaja priznao da je izazvao nesreću i pobjegao. Taj iskaz sutkinja je ocijenila da nije mjerodavan jer iskaze zatvorenika valja uzimati s rezervom.
Kada je Robert Žaja uhićen 15. prosinca 2016. godine, prestale su barem na neko vrijeme razne teorije o počinitelju tragedije, a jedna od najčešće spominjanih bila je da se točno zna tko je počinitelj, ali da je riječ o sinu moćne osobe i da zbog toga policija ne poduzima potrebne radnje kako bi se zadovoljila pravda. Teško je zamjeriti obitelji sestara Filipović, koja je javno prozivala i policiju i čovjeka za kojega su oni mislili da je počinitelj s obzirom na to da se istraga godinama nije micala s mjesta. Privođenje Roberta Žaje nakratko je prekinulo razne teorije zavjere. Činilo se da je riječ o gotovoj stvari i da će pravda biti zadovoljena. Sada slijedi najgori mogući scenarij. Teoretičari zavjere doći će na svoje, a ponovo će se zavrtjeti teorija o moćnom pojedincu koji će se izvući lišo jer ga štite i policija i sustav. Tko tim ljudima može zamjeriti sve što budu pričali s obzirom na to da ni nakon 17 godina pravda nije zadovoljena, da duše mrtvih djevojaka, kao ni njihova obitelj, nisu pronašle mir. Državno odvjetništvo najavilo je žalbu na ovakvu presudu, ali to znači da će se agonija nastaviti i dalje, do u beskonačnost. Jer, da su policija i državno odvjetništvo radili svoj posao kako treba, ne bi se dogodilo da se prvi put nakon deset godina nekoga privede kao osumnjičenog i poslije optuženog za strašnu grobničku tragediju, a da se onda nakon dodatnih sedam godina priča vrati na početak.


Na strašan početak, na 15. prosinca 2006. godine negdje oko 20.25, kada je Višnja Filipović na mjestu nesreće izgubila život, a dan kasnije i njezina sestra Gordana. Pravda ne da nije zadovoljena, nego je nema. Previše je emocija u ovoj nesretnoj priči i čovjek bi trebao ostati hladne glave s obzirom na to da je presuda nepravomoćna. Ali kako ostati hladne glave kada ni nakon 17 godina prema nepravomoćnoj sudskoj presudi nije kažnjen monstrum koji je ugasio dva mlada života i koji živi negdje među nama. A među nama živi ne zato što je sud donio presudu kakvu je donio, već među nama živi zato što policija i tužiteljstvo nisu odradili posao za koji ih svi zajedno plaćamo. Plaćamo ih da pronalaze mostrume i da ih sklanjaju od normalnog svijeta kako ljudi ne bi sami uzimali pravdu u svoje ruke. Netko je u policiji i državnom odvjetništvu jako loše odradio posao i po običaju nije niti će biti sankcioniran. Što je jednako tragično kao i činjenica da se još uvijek ne zna tko je ugasio dva mlada života.