Tihana Tomičić

Živio 9. mart!

Tihana Tomičić

Ivo Cagalj/PIXSELL

Ivo Cagalj/PIXSELL

Nemojmo biti kratkometni i poštujmo se međusobno ne samo na taj jedan dan

placeholder


Iako to njemu sigurno nije bio glavni povod da baš jučer predstavi svoju kandidatkinju za Vrhovni sud, predsjednik Republike Zoran Milanović ipak je na Dan žena izašao s imenom Zlate Đurđević za ovu prestižnu funkciju. Baš na 8. marta rekao je kako će predložiti ovu predstojnicu Katedre za kaznenoprocesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, te da prijedlog šalje u Sabor.


Već neko vrijeme čekali smo da službeno izađe sa svojim prijedlogom, a predstavio ju je kao sveučilišnu profesoricu u Zagrebu, s briljantnom karijerom, dodajući kako ne može zamisliti da joj se nađe bilo kakva mrlja, pa će zato inzistirati na njezinom imenu, mada će se na toj temi HDZ-ovci »mlatiti« s njim. Tjednima smo čekali potvrdu ovog imena, i doista dočekali kadrovsko rješenje po mjeri struke. Od svih sudaca i odvjetnika u državi, Milanović je predložio baš ovu jaku ženu.


Slično je jučer postupio i nezavisni kandidat u Rijeci, Davor Štimac, koji je baš na 8. marta objavio da će za županicu PGŽ-a u ime njegove nezavisne liste predložiti ženu. Opet isti povod – Dan žena, i opet kandidat/kinja respektabilne karijere. Podaci govore kako žene danas u hrvatskom društvu čine većinu visokoobrazovanog stanovništva – čak 60 posto svih studenata koji uspješno diplomiraju su žene. Žene su prisutnije i na doktorskim studijima. Udio doktorica znanosti u 2015. iznosio je 56,6 posto, a njihova prosječna starost iznosila je 37,3 godine. Taj postotak do sada, 2021. godine, samo je rastao. Uostalom, kad se pogleda impressum našeg lista – i tu dominiraju žene, ne slučajno.
Koliko god to možda na prvu banalno izgledalo, jučer smo imali prilike pratiti i intervju odbačene engleske princeze Meghan Markle koji je otkrio neke šokantne detalje o životu poznatog para na britanskom dvoru. U njemu je poslala nevjerojatno važnu poruku o rasizmu koji je duboko ukorijenjen na britanskom dvoru. I ta je mlada žena (iako holivudska glumica) pokazala veliku hrabrost svojim istupom, boreći se protiv predrasuda, stereotipa i brojenja krvnih zrnaca u zemlji čijoj se snazi i demokraciji stoljećima divimo. Srušila je jedan tabu, i reakcije na taj istup trajat će danima i tjednima, nema sumnje. Radi se o odvažnom istupu, a Meghan je već prvog dana nakon intervjua postala nova ikona emancipiranih i uspješnih žena u svijetu sporta, estrade, ali i umjetničkog miljea.


Istovremeno, u Rijeci je jedna od kandidatkinja za gradonačelnicu, Ana Blečić Jelenović, na izvanrednoj konferenciji poručila da je dobila »čestitku« za 8. mart u vidu tvrdnje da je prostitutka i da joj je mjesto »na obali«. Bez obzira tko stajao iza toga, a iz vladajuće stranke tvrde da stranica s tom porukom nije njihova, radi se o klasičnom primjeru najjeftinijeg seksizma u pokušaju diskreditacije jedne žene u politici, ovog puta lokalnoj politici. Vjerojatno nema nijedne od nas koje se bavimo javnim poslom i javno iznosimo svoje stavove, a da barem jednom dosad nismo dobile takvu »čestitku« i takav epitet, a najčešće je to uobičajeni diskurs kad se pročitaju komentari ispod tekstova.
Tragedija je još veća kad vidimo da i predsjednik države govori kako ima »žena i žena«.


Kaže Milanović: »Postoje žene koje su jake i borbene, koje će nasilnike i sve koji im se nađu na putu udariti na jedno mjesto. I postoje one koje glumataju.« I dalje ga nerviraju holivudske glumice koje se prenemažu, a vjerojatno je i rečena Meghan u toj kategoriji, ali predsjednik je naravno u krivu: sve su žene jake i borbene kad to moraju biti, a prenemažu se onda kad mogu i hoće, i prenemaganje je njihovo temeljno ljudsko pravo, jednako kao i muško junačenje, ako ćemo već biti stereotipni.


Zato, nemojmo biti kratkometni i poštujmo se međusobno ne samo na taj jedan dan – Dan žena. Živio 9. mart!