Tihana Tomičić

Zdravstvo: top tema od Pantovčaka do mjesnog odbora

Tihana Tomičić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Da su teme funkcioniranja zdravstva i stožera itekako važne u ovim lokalnim izborima, dokazuje i nova prepiska oko mjera u PGŽ-u

placeholder


Konačno su ovi lokalni izbori prerasli u pravi nacionalni »fajt«. Danima se vodeći ljudi vodećih stranaka oglašavaju samo lokalno – jedan je u Đakovu, drugi u Čakovcu i slično, mimoilaze se i ponekad možda samo očešu, ali kako se izbori približavaju, napokon svjedočimo da šefovi SDP-a i HDZ-a počinju djelovati lokalno, ali misliti (i govoriti) globalno.


Posvađalo ih je, među ostalim, stanje u zdravstvu i polemike oko reforme tog sustava – trenutno najvažnijeg u državi. Iako predsjednik SDP-a Peđa Grbin šefa Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića naziva »oklijevalom«, jer tvrdi da nema snage krenuti u reformu zdravstva, mora se priznati da je i odgovor s druge strane zvučan, pa tako premijer njemu odgovara kako »nitko ne bi ni znao da Grbin vodi SDP da nema asistenciju s Pantovčaka«. Na žalost po Grbina, ta je dijagnoza prilično točna jer je Zoran Milanović zaista preuzeo ulogu oporbenog lidera u državi, a to najbolje potvrđuju ankete koje šefa države stavljaju na mjesto najpopularnijeg političara u državi, dok je sam Grbin plasiran na mnogo nižim postotcima, jednako kao što je i SDP-ov kandidat u Zagrebu Joško Klisović ispod deset posto podrške. Tu se zapravo događa zanimljiv fenomen: ma koliko oporbene kritike ponekad bile točne, činjenica je da SDP i Grbin već dugo stagniraju ili čak padaju, dok se HDZ koji je kao vladajuća stranka prisiljen donositi dosta nepopularne odluke i mjere u ovim kriznim vremenima, i dalje stabilno drži skoro trećinu birača, te Plenković više-manje ostaje na razini iste podrške cijelo vrijeme. Vjerojatno javnost drži do toga da ova Vlada funkcionira u možda najtežim vremenima ikad, od Domovinskog rata do danas pa imaju i stanoviti kredit kod građana, no svakako su ti trendovi više nego zanimljivi.


A da su teme funkcioniranja zdravstva i stožera itekako važne u ovim lokalnim izborima, dokazuje i nova prepiska oko mjera u PGŽ-u. Šef regionalnog HDZ-a Oleg Butković kritizirao je tako jučer stroge mjere u ovoj regiji, rekavši kako bi bilo lijepo na nekoj terasi popiti kavu, ali se nema gdje jer je sve zatvoreno, pa je u priču vratio »Three monkeys«, uputivši poruku vlasniku tog kafića neka sada i županu Zlatku Komadini zabrani ulazak u svoj objekt, kao i ranije HDZ-ovcima kad je u zadnjem lockdownu Rijeka bila zatvorena zajedno s ostatkom Hrvatske. Sad kad su samo Rijeka i PGŽ zatvoreni, Butković uzvraća udarac razjarenim ugostiteljima koji su dosad gunđali protiv nacionalnog stožera. Jedan od njih nedavno je politiku Vlade nazvao »okupacijom«, a bit će zanimljivo na izborima pratiti kako će stanovništvo reagirati na odluke primorsko-goranskog stožera o ovako čvrstom zatvaranju.
Nije stoga čudo ni da se na izborima za Grad Rijeku gomila broj liječnika koji se natječu za najviše funkcije: nakon PGS-ovog dr. Nikole Ivaniša koji je jučer predstavio svoje zamjenice Teu Mičić Badurina i Anu Trošelj, te nezavisnog dr. Davora Štimca čiji će zamjenici biti Marin Račić i Maša Magzan, sada je i SDP odlučio da kandidat za drugog zamjenika Marku Filipoviću bude dr. Goran Palčevski. Logično, upravo je tema zdravstva ključna za kandidate na svim razinama na lokalnim izborima 2021., i bilo bi zanimljivo napraviti sučeljavanje na kojem bi baš liječnici govorili o svojim pogledima na rad regionalnog i nacionalnog stožera, jer to je trenutno top tema za sve građane. Šteta je da zbog korone zapravo nema prilike za normalnu kampanju i više izravnih debata, pa sve ostaje na samim građanima i njihovoj volji da prate društvene mreže, a to je zapravo nedovoljno za upoznavanje stavova kandidata.


No, ako ništa drugo, lokalni izbori se napokon polako sele i na nacionalnu pozornicu. Već je izgledalo kao da će kampanja biti obilježena politikom nenapadanja i distanciranja šefova najvećih stranaka od lokalnih izbora, ali evo sad svi ovisnici o politici dolaze na svoje. Problem je SDP-a što se pritom HDZ može naslađivati njihovim trendom pada u anketama. Ali i SDP će imati priliku na svoj odgovor 16. svibnja. Tada će se brojiti junaci.