Kanoćal

Vruća riječka politička jesen

Damir Cupać

Ni Grad Rijeka ni Energo financijski ne mogu istrpjeti subvencioniranu cijenu riječkim kućanstvima

placeholder


Dok građane Rijeke očekuje hladna jesen i još hladnija zima, na riječkoj političkoj sceni moglo bi biti itekako vruće. Toliko vruće da bi se na Korzu 16 gdje je Gradska vijećnica slobodno moglo isključiti grijanje te na taj način pomoći naporima Vlade o uštedi energije.


Teško se sjetiti kada su stranke koje nisu dio vladajuće SDP-ove koalicije koja podržava gradonačelnika Marka Filipovića bile tako agilne i na dnevni red gradskog parlamenta isprovocirale stavljanje na dnevni red dvije vrlo važne točke. Prva je razrješenje intendanta HNK-a Ivana pl. Zajca Marina Blaževića i imenovanje vršitelja dužnosti, nekadašnjeg HDZ-ovog gradskog vijećnika, Bojana Šobera. Druga je prijedlog Kluba vijećnika Akcije mladih, Unije Kvarnera i Možemo! Rijeka da gradonačelnik Filipović kao predsjednik Skupštine Energa obveže tu gradsku tvrtku da zaštiti oko 20.000 riječkih kućanstava od energetskog siromaštva na način da im isporuči subvencioniranu cijenu plina, a ne onu tržišnu koja je i pet-šest puta veća nego što je trenutno slučaj.


Kada je riječ o razrješenju intendanta Blaževića, jasno je da bi prijedlog Kazališnog vijeća mogao proći i da će o konačnoj sudbini prvog čovjeka riječkog kazališta morati odlučivati ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Zbog toga što je PGS nedvojbeno najavio, a što je logičan nastavak višemjesečnog djelovanja te stranke u vezi s ovim pitanjem, da Blaževića treba smijeniti. Ako se PGS-ovi glasovi pribroje glasovima riječke opozicije, očito je da bi gradski parlament mogao izglasati nepovjerenje Blaževiću. Dogodilo se tako, posljednju riječ će reći ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja je već najavila da neće podržati razrješenje jer ona ocjenjuje da Blažević radi dobar posao u riječkom kazalištu.
U svakom slučaju očekuje se kriza u riječkom teatru. Prijedlog vršitelja dužnosti, a koji je poslalo Kazališno vijeće, puno je izazovnije pitanje. Prije svega zbog povijesti imenovanja intendanata riječkog kazališta koja je bremenita političkim konotacijama, iako to, barem u teoriji, ne bi smio biti slučaj. Do sada je bilo tako da je državna vlast prema Ministarstva kulture opstruirala prijedloge o imenovanju intendanta koje je podržavala SDP-ova većina u Gradskom vijeću. Sada je situacija obrnuta. Intendanta kojeg podržava SDP-ova većina morat će braniti državna vlast, odnosno HDZ-ova ministrica kulture. Upitno je hoće li prijedlog o imenovanju vršitelja dužnosti dobiti potrebnu većinu glasova s obzirom na to da bi izglasavanjem te odluke HDZ-u uspjelo zaobilaznim putem dobiti ono što desetljećima nisu mogli – HDZ-ovog čovjeka na čelu riječkog teatra. Situacija je takva da zbog Blaževića mnogi neće zaplakati, ali bi zbog imenovanja Šobera kao vršitelja dužnosti intendanta mnogi bi mogli proplakati. Kako god se ova stvar raspetlja, jasno je da će ostaviti rascjep između SDP-ove koalicije i stranaka koje su je podržavale, prije svega PGS-a, jer to nije samo kulturno, već itekako važno političko pitanje koje će ostaviti dugoročnog traga na političku konstelaciju Gradskog vijeća.


Kada je riječ o inicijativi da se Energo obveže da isporučuje riječkim kućanstvima plin po cijeni obvezne javne usluge, teško je vjerovati da bi i u slučaju da odluka dobije dovoljno glasova ona bila provedena, a bez da se riskira propast ove gradske tvrtke. Za tešku situaciju oko 20.000 riječkih kućanstava nije kriv ni gradonačelnik Marko Filipović ni Energo, krivo je divljanje cijena energenata u cijeloj Europi, ali najviše država koja nije u stanju natjerati Gradsku plinaru Zagreb da preuzme riječka kućanstva koja to žele u obaveznu javnu uslugu. Prema zakonu to se mora napraviti, ali zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i zagrebački pandan Energa to ignorira. Za sada.


Ni Grad Rijeka ni Energo financijski ne mogu istrpjeti subvencioniranu cijenu riječkim kućanstvima, ali dobro je da se o tome raspravlja u gradskom parlamentu budući da ni Energo ni gradonačelnik Filipović nisu pokazali nikakvu inicijativu kako bi pomogli građanima Rijeke koji su prije tri godine potpisali ugovore s Energom i pokazali lojalnost gradskoj tvrtki. Energo je oprao ruke poslavši im nečitku obavijest iz koje čovjeku prosječne pameti, a bogami ni onima pametnijima, ništa nije bilo jasno, a gradonačelnik Filipović pokazao je poslovičnu inerciju i po ovom pitanju.


Umjesto da je zagrmio na sva zvona da su građani Rijeke diskriminirani i da će učiniti sve što može i prema premijeru Andreju Plenkoviću i prema zagrebačkom kolegi Tomislavu Tomaševiću kako bi se sprovela zakonska obveza preuzimanja u obveznu javnu uslugu, on je šutio. Zato je dobro da se i o ovom slučaju raspravlja u gradskom parlamentu kako se ne bi dogodilo da bez ikakve političke rasprave prođe vrlo velika egzistencijalna prijetnja za 20.000 riječkih kućanstava.