Drago Kraljević

Virus podriva zdravlje i – jednakost u društvu

Drago Kraljević

Sve su ozbiljniji prijepori oko toga jesu li epidemiološke mjere za borbu protiv COVID-19 bolesti primjereno usklađene sa zaštitom temeljnih ljudskih prava i sloboda

placeholder


Postoje sve ozbiljniji prijepori oko toga jesu li mjere koje se poduzimaju protiv COVID-19 – s još uvijek nejasnim ishodom – na primjeren način usklađene sa zaštitom temeljnih ljudskih prava i sloboda. Pored utjecaja na zdravlje, COVID-19 je pokazao, a ujedno i pogoršao, duboke nejednakosti među građanima. »Kriza je pokazala svu krhkost unutar i između nacija, kao i u našim sustavima za okupljanje koordiniranog globalnog odgovora na zajedničke prijetnje«, navodi se u izvješću UN-a. No uzroci i dalekosežne, u svojoj biti globalno vrlo koordinirane odluke, koje su izazvale socijalnu i ekonomsku katastrofu u svijetu, uglavnom se ne spominju. O tome još uvijek nema rasprave u Vijeću sigurnosti UN-a. Neizgovorena istina pokazuje, da mjere protiv koronavirusa za moćne, ili pak one korumpirane, pružaju izgovor i opravdanje da svijet uvuku u spiralu masovne nezaposlenosti, bankrota, krajnjeg siromaštva i očaja.


U uglednom stručnom časopisu Journal of Law and the Biosciences br. 7 iz 2020. godine, između ostalog, piše: »Neopravdana autoritarna erozija građanskih sloboda u ime zaštite javnog zdravlja, kontraproduktivna je i dugoročno može potaknuti opći pad javnog zdravstva. Mjere suzbijanja COVID-19, kao i sve hitne intervencije u javnom zdravstvu, moraju se uvijek temeljiti na znanstvenim procjenama rizika, obvezi države da svojim građanima pruži podnošljivo sigurno okruženje. Autoritaran odgovor nije i nikada neće biti rješenje.« Ovaj kratki komentar iz uglednog američkog časopisa za pravna pitanja, dobar je uvod za prikaz nekih aktivnosti koje u EU-u pokazuju da se sukobi »za« ili »protiv« mjera COVID-19, postupno pretvaraju u sudske procese. Pored gotovo svakodnevnih masovnih prosvjeda u europskim metropolama o kojima u vodećim medijima začudo malo ili gotovo ništa ne saznajemo, sve većeg broja izvješća pojedinih službenih (državnih) institucija, znanstvenih instituta i časopisa o upitnoj »učinkovitosti« nošenja maski, lockdowna, »učinkovitosti« PCR testa i pojedinih cjepiva, a nedavno od strane dr. Geert Vanden Bosschea, neovisnog virologa i stručnjaka za cjepiva koji je radio za GAVI i Zakladu Bill &Melinda Gates o mogućnosti stvaranja vrlo infektivnih sojeva virusa, upravo kroz mjere koje se primjenjuju i cijepljenje (tekst je dostupan na https://mcusercontent.com), sada kreće sve veći broj kaznenih prijava protiv onih za koje se smatra da su najodgovorniji za takvo stanje u društvu.


​Primjerice, tridesetog lipnja 2020. godine u Berlinu, osnovano je Istražno povjerenstvo za koronu /German Corona Investigative. Upravni odbor čine odvjetnici Viviane Fischer i dr. Reiner Füllmich, imunolog prof. dr. Stefan Hockertz i ekonomist prof. dr. StefanHomburg, a savjetodavni odbor brojni stručnjaci iz znanosti i prakse. Temeljni cilj njegova rada je istražiti zašto su federalna i državne vlade, uvele neviđena ograničenja s nesagledivim štetnim posljedicama po građane. U intervjuu za Fuldaer Zeitung odvjetnik Füllmich na postavljeno pitanje novinara protiv koga će biti usmjerene tužbe, odgovorio je: »Tužimo one koji tvrde da PCR test otkriva infekcije. To su prije svega virolog prof. dr. Christian Drosten i dr. Lothar Wieler, predsjednik Instituta Robert Koch«. Moguće posljedice kaznene prijave protiv njih dvojice i ostalih, mogle bi biti veoma neugodne, jer je Füllmich jedan od najpoznatijih odvjetnika u Njemačkoj, koji je tijekom proteklih 26 godina stekao ogromno iskustvo, uključujući rad u Kaliforniji (SAD). »Kao odvjetnik pokrenuo sam kazneni postupak protiv prevarantskih tvrtki, poput Deutsche Bank, nekada jedne od najvećih i najcjenjenijih banaka na svijetu i Volkswagena, jedne od najvećih i najcjenjenijih proizvođača automobila, sada poznatog po gigantskim prevarama«, rekao je u intervjuu dr. Füllmich.
​PCR test koji se spominje u izvješću Istražnog povjerenstva za koronu, čini osnovu za određivanje broja infekcija virusom SARS-CoV-2. Doktor Karry Mullis, autor PCR testa, svojedobno je upozorio da se njegov izum nikada ne smije koristiti kao medicinski dijagnostički test. Njemačko Tužiteljstvo omogućit će Istražnom povjerenstvu da podnese tužbe za naknadu štete u korist njihovih klijenata, na svih 200 sudova u Njemačkoj. To će se, kako ističe Füllmich, »dogoditi uskoro, jer zastupamo tvrtke koje kažu: dosta nam je svega, želimo znati o čemu se radi, troškovi su pritom nebitni«.


»Mi smo skupina više od 100 odvjetnika. Izvorno je to bila samo tužba za naknadu štete. No pitanje političke odgovornosti jednako je važno. Tri su glavna pitanja na koja će Istražno povjerenstvo na sudu tražiti precizne i cjelovite odgovore: Prvo, postoji li pandemija koronavirusa, ili postoji samo pandemija PCR testa? Konkretno, znači li pozitivan rezultat PCR testa da je testirana osoba zaražena virusom SARS-CoV-2 ili ne znači apsolutno ništa u odnosu na infekciju? Drugo, služe li takozvane antikoronavirusne mjere, kao što su blokade, obvezne maske, socijalna distanciranja i karantena, doista da zaštite svjetsku populaciju od koronavirusa ili ove mjere služe samo za plašenje ljudi, tako da ljudi u njih vjeruju, ne postavljajući si pitanja da su im životi u opasnosti, kako bi na kraju farmaceutska i tehnološka industrija mogle ostvariti ogroman profit? Treće, je li istina da su pod velikim pritiskom njemačka vlada, posebice g. Drosten, virolog, g. Wieler voditelj RKI-a (njemački ekvivalent američkog CDC-a), i g. Tedros Adhan, direktor Svjetske zdravstvene organizacije?«, pojašnjava Füllmich.


​Slične informacije pristižu iz Francuske. Huff Post Italia prenosi: »Za političare, posebice ministre, već djeluje Cour de Justice de la République, koji će tijekom narednih dana morati donijeti odluke o 63 kaznene prijave koje su podnijete protiv dva ministra zdravstva (aktualni Olivier Véran i njegov prethodnik, Agnès Buzyn); desetak protiv premijera Edouarda Philippea; petnaest protiv ministrice pravosuđa Nicole Belloubet i još deset protiv ministra unutarnjih poslova Christophea Castanera i protiv ministrice rada Muriel Pénicaud. Tome treba pridodati još 30 tužbi upućenih Pariškom javnom tužiteljstvu protiv javnih službenika, ravnatelja bolnica, menadžera zdravstvenih i farmaceutskih tvrtki i drugih. France Soir izvješćuje, da već djeluje udruga međunarodnih i francuskih pravnika, kako bi zajedno osmislili pravne instrumente namijenjene borbi protiv poduzimanja drakonskih mjera.
​Nakon što je 57-godišnji Sandro Tognatti preminuo nakon primanja cjepiva, državna tužiteljica Teresa Angela Camelio iz Bielle, Italije, otvorila je istragu zbog ubojstva i naredila zapljenu cjepiva AstraZenece u cijeloj zemlji, prenosi La Stampa. U Torinu su dva odvjetnika pokrenula kaznenu prijavu protiv bivšeg premijera Giuseppea Contea, ministra zdravstva Roberta Speranze, predsjednika regije Alberta Ciria, regionalnog savjetnika za zdravstvo Luigija Icardija. Pretpostavljeni zločini kreću se od napada na državni ustav, do zlouporabe položaja, prenosi torinska La Stampa. Poznati odvjetnik Carlo Taormina, bivši zamjenik u Ministarstvu unutarnjih poslova Berlusconijeve vlade, također je podnio tužbu protiv vlade.


​Bit će veoma zanimljivo pratiti sudske postupke, koji će možda dovesti do otkrića nekih veoma bitnih spoznaja o pandemiji i mjerama koje se primjenjuju u borbi protiv COVID-19. Do tada, struka je pozvana da konačno otvori neovisnu raspravu o svim aspektima ove pandemije u kojoj će sudjelovati svi stručnjaci ravnopravno i bez cenzure.