Piše Tihana Tomičić

Veljača u matrixu

Tihana Tomičić

Foto: Instagram

Foto: Instagram

Uzalud vam Keanu Reeves - prije će vas udariti autobus nego ćete uspjeti proniknuti u mrežu zajedničkim interesom povezanih osoba koje se međusobno štite

placeholder


Drage cure, dobrodošle u politiku! Tako bi se mogla najkraće komentirati kaznena prijava koju je Državnom odvjetništvu stigla protiv pokretačica građanske inicijative »Spasi me«. Prijavu je podnijela grupa od 169 socijalnih radnika, psihologa, pravnika i socijalnih pedagoga koji su se osjetili pogođeni jer su u riječima čelnica »Spasi me« nakon stravičnog slučaja male Nikoll osjetili poziv na mržnju ili nasilje.


A da se socijalni radnici ne šale, dokazuje činjenica da se pozivaju na članak kaznenog zakona koji za ovo djelo predviđa zatvorsku kaznu, i do tri godine zatvora.


Tako su volonterke koje su željele pustiti krik od bola zbog smrti dvogodišnje djevojčice Nikoll koju je po svemu sudeći ubila vlastita majka, bolno udarile glavom o zid sustava koji su se drznule kritizirati.
Kao majke, i same su reagirale emotivno i u afektu nakon što se pojavila ova stravična vijest o maloj Nikoll, toliko teška da zariva nož duboko u srce svakog čovjeka, a pogotovo svake majke. I pritom nisu birale riječi.


No, reality check: ako se služiš brutalnim rječnikom, dobiješ i brutalni odgovor. Uz to, čim takneš u bilo koju interesnu skupinu u Hrvatskoj, ta ti interesna skupina vrati stoput jačim udarcem. Čim takneš u »sustav«, sustav te ošine.


Zato su u Hrvatskoj potpuno nemoguće bilo kakve reforme ili promjene. Okošala, zapretena mreža »sustava« neprobojnija je od matrixa. Takav film još niste gledale, dok i same u 3D formatu u njega ne zagazite.


Uzalud vam Keanu Reeves – prije će vas udariti autobus nego ćete uspjeti proniknuti u mrežu zajedničkim interesom povezanih osoba koje se međusobno štite.


Socijalni radnici na koje se građani toliko žale, o čijim nepravednim odlukama čitamo svaki put kad se dogodi da neki manijak baci svoje četvero djece s balkona, kad muž-župan ubije boga od batina u svojoj ženi, ili kad rođena majka udarcima ubije svoje dijete nakon što je sretno živjelo u udomiteljskoj obitelji, jači su od svakog akcijskog filma i akcijskog junaka.


A gdje neće biti od akcijskih junakinja domaće proizvodnje?!


Kako je poznato udruga »Spasi me« nastala je kao odgovor javnosti na nasilje protiv žena i djece u obitelji. Već su ranije s Vladom i resornim ministrima otvorile pitanje funkcioniranja sustava socijalne skrbi, a iz Vlade su doživjele benevolentan pristup i otvorena vrata.


Zajedno promišljaju o sigurnim kućama za žene žrtve nasilja, za uvrštavanje obiteljskog nasilja u kazneni zakon (umjesto prekršajnog kao dosad), a upravo su sada otvorile i pitanje formiranja nezavisnih komisija koje bi reevaluirale odluke centara za socijalnu skrb i sudova. Rječju, takle su u osinje gnijezdo. Nećeš, razbojniče, u ovoj državi ništa mijenjati!


Sad su se prisiljene javno ispričati, a tek ćemo narednih tjedana vidjeti i hoće li ih se i Vlada odreći u daljnjoj proceduri reforme socijalnog sustava.


Formalno, ministar socijalne politike s njima radi na novom akcijskom planu, čiji je cilj objektivizirati donošenje odluka, a centre i sudove okrenuti prema praksi donošenja odluka u korist žrtve, odnosno djeteta izuzetog iz obitelji, ili žene žrtve nasilja.


Tko će akcijski plan na kraju i potpisati? Morat ćemo pričekati za odgovor na to pitanje. No, jedno je jasno: ovime su ušutkane, i ako daljnje suradnje s Vladom i bude, bit će to ispod radara i bez kamera.


Naravno, predstavnice udruge »Spasi me« koje su dobile ovu kaznenu prijavu, pretjerale su u svojim istupima nakon slučaja Nikoll. Da bi kritizirao prljavštinu drugoga, i sam moraš biti čist. To je potpuno jasno i njima samima, dok na društvenim mrežama pišu tekst svoje isprike socijalnim radnicima, o kojima su doista govorile brutalnim javnim diskursom.


Nakon tih izjava socijalni radnici dobili su, kako tvrde, na desetke prijetnji i psovki, pisali su se grafiti s porukom »Ubojice« i tim ljudima sigurno nije bilo lako nastaviti raditi u atmosferi javnog linča.


Sljedeći korak je izjašnjavanje struke: do kraja tjedna trebao bi se znati stručni nalaz u centru za socijalni rad u Novoj Gradiški, gdje se slučaj Nikoll dogodio. Hoće li to biti točka na i, ili će se linč, s obiju strana nastaviti? Hoće li se opet sve svesti na neki »politički sukob« ili će ubuduće od svega korist imati sama djeca, o kojoj je ovdje primarno riječ?


Nije teško pogoditi.