Tihana Tomičić

Velika diplomatska pobjeda

Tihana Tomičić

Foto Reuters

Foto Reuters

Europa ne samo da je opstala, ne samo da je pokazala da je dogovor u toliko velikom i raznorodnom sustavu od 27 članica moguć, nego je pokazala i svoju snagu za budućnost

placeholder


Europa je zajedno ustala; i Europa još uvijek ima hrabrosti da misli veliko – ovo su poruke šefa Europskog vijeća Charlesa Michela i predsjednice Europske komisije Ursule von der Layen, nakon uspješno okončanog summita na kojem je pao dogovor o 1,7 milijardi eura europskog budžeta za narednih sedam godina, te o 750 milijardi eura za recovery plan, za oporavak od akutne korona-krize, za koju se svi u Bruxellesu nadaju da neće postati kronična. Postignut je kompromis u kojem nitko nije gubitnik, a svi su dobitnici. Svaki se lider može vratiti kući mirno i reći: donijeli smo novac. I zaista, jučer se dogodio jedan od najvećih uspjeha EU.


Europa ne samo da je opstala, ne samo da je pokazala da je dogovor u toliko velikom i raznorodnom sustavu od 27 članica moguć, nego je pokazala i svoju snagu za budućnost. Ako se u najvećoj krizi od Drugog svjetskog rata mogao postići dogovor za proračun za narednih sedam godina, tada je jasno da je budućnost Europe zajamčena za jedno duže vrijeme. A oni koji sve gledaju iz Londona ili Washingtona, morat će pričekati s trljanjem ruku.


Pritom, jedan od najvećih dobitnika ovog povijesnog dogovora je Hrvatska. Uz Italiju i još neke koronom poharane zemlje, Hrvatska je jedan od najvećih dobitnika ovog summita. Premijer Andrej Plenković, koji će upravo sutra biti ponovno potvrđen na toj funkciji (osim ako korona u 24 sata ne pokosi saborsku većinu) doista je ostvario velik diplomatski uspjeh – Hrvatska je dobila 22 milijarde eura, dakle dvije milijarde više od plana s kojim je u ove teške pregovore ušla, i dvostruko više nego je imala tijekom proteklog razdoblja europskog sedmogodišnjeg budžeta, i ne čudi što je jučer primao čestitke kao da je Božić ili kao da mu je rođendan. “Ta sredstva nisu slučajno došla Hrvatskoj, nego na temelju snažno elaborirane argumentacije”, izjavio je Plenković na konferenciji za novinare. I nije teško biti osobito pametan pa zaključiti da je imidž koji on osobno ima u Uniji, a koji je naravno povezan i sa činjenicom da Europska pučka stranka čini najmoćniju grupaciju u svim tijelima Unije, itekako pomogao takvom diplomatskom uspjehu Hrvatske.
U zemlju dolazi takva novčana injekcija kakvu Hrvatska ni na koji način nikada u tom iznosu ne bi mogla dobiti, osim upravo kroz postojeći model Europske unije. To je “kišobran” pod kojim se jača velike, a dodatno štiti male zemlje. I osim što je odlukom o ovom novom “Marshallovom planu” Europska unija opravdala vlastito postojanje, spasila postojeću Komisiju, učvrstila državne vlasti u cijelom nizu zemalja koje bi ostale potpuno politički destabilizirane da ovaj europski dogovor nije prošao, ovo je također postao i najbolji odgovor najrazličitijim felama suverenista, antieuropejaca i konzervativnih ekstremnih političara u svim zemljama EU koji su se zadnjih desetak godina rukama i nogama borili da postojeća Europa doživi potop. To je također poruka i hrvatskim takozvanim suverenistima, među kojima su neki i notorni filofašisti, što bi se zapravo dogodilo da se ovakva Europska unija raščetvori i nestane. Tko bi tada bio izvor ovakve financijske injekcije, možda vrijedna hrvatska dijaspora, možda neke prekomorske daleke sile iz starog hrvatskog peronospora-deseterca? Ništa od toga. Europska unija je realpolitika, to je model koji jedini može u ovakvim izvanrednim situacijama spašavati cijeli jedan kontinent i davati mu sigurnost. Kako bi izgledala Europa da se svaka nacionalna politika svede samo na svoju granicu i svoju sebičnost, u trenutku kad virus ne poznaje granice? Ne želimo to ni zamišljati.


Zato je jučerašnji uspjeh EU summita zapravo i uspjeh moderne politike 21. stoljeća, i veliki poraz uskogrudnih suverenističkih i nacionalističkih politika 20. stoljeća. Preslikano na Hrvatsku, koja očito ima premijera koji ima s kim pregovarati, i zna kako, ovo je i dokaz da nije bila greška što u svoje koalicijske redove nije prigrilio zaostale političke forme okupljene oko raznih suverenističkih pokreta. Birači su mu za to već dali nagradu na izborima 5. srpnja, a on je već na prvom velikom koraku opravdao povjerenje.