Uvodnik

TIHANA TOMIČIĆ Kovačev program po mjeri ultradesnice

Tihana Tomičić

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

Postoji samo jedan problem. Program sličan skoro kao jaje jajetu ovome napisao je još prije šest mjeseci Miroslav Škoro, i s njim će očito i na predstojeće izbore za Sabor. Također, slične je postavke imao i HDZ u trenutku kad ga je vodio Tomislav Karamarko

placeholder


Šef HDZ-a Andrej Plenković više neće moći govoriti kako njegovi protukandidati na izborima u stranci nemaju program, i samo napadaju.


Od jučer, kada su objavljene programske smjernice tima Kovač, ipak će se morati suočiti s vrlo konkretnim kontra-programom, koji ima sve karakteristike onog profila stranke koji Miro Kovač i želi imati: izrazito je konzervativan, izrazito je prodemokršćanski, i izrazito je nacionalno intoniran.


Prije svega, tim Kovač udara na poziciju sadašnjeg predsjednika stranke kao autokrata, i predlažu predizbore za sastavljanje izbornih lista za Sabor.
I HDZ, kao i SDP, te liste predlaže iz usta praktički jedne jedine osobe, a to je šef stranke, dakle Plenkovića, odnosno Davora Bernardića.


Iako bi uvođenje predizbora zapravo donijelo opći kaos u stranci i dodatne sukobe (pa zato čak ni SDP koji je odavno uveo princip jedan član-jedan glas i dalje bježi od ideje predizbora), to je populistička poruka koja bi se itekako mogla svidjeti članstvu u HDZ-u. Jednostavno, to dobro zvuči, ojačalo bi poziciju samih članova, i Kovačev je tim to dobro smislio kao alat za udar na aktualnog predsjednika.


Drugo, oni predlažu veće institucionalne zahvate pa tako i izmjenu izbornog zakona, kojom bi dijaspora dobila veći broj mjesta u Saboru.


I to je melem za uši HDZ-ovih članova, a Plenkovićeva protukandidata vjerojatno najmanje od svega brine što bi to možda značilo i manji broj manjinskih predstavnika u Saboru. Dapače, to je vjerojatno i cilj.


Nacionalističku retoriku koriste i na temi eura, te se protive njegovom uvođenju, uz to sadašnje koalicijske partnere iz HNS-a nazivaju »minornima«, te traže da se u Statut HDZ-a unese odredba da se koalirati može samo sa strankama sličnog ili srodnog svjetonazora, kako bi se izbjegle bilo kakve buduće koalicije s građanskim ili centrističkim strankama, a i onemogućila velika koalicija sa SDP-om, makar je to čisti spin kojim se pokušava »utopiti« Plenkovića uoči parlamentarnih izbora.


Tim Kovač i o temi pobačaja govori između redaka na način da nije nemoguće pomisliti da bi oni bili spremni mijenjati zakon o pobačaju i stečeno pravo žena uvedeno još 1978. godine.


»Bez ustručavanja ćemo isticati kako je svaki ljudski život od začeća do prirodne smrti veliki dar i kako je vrijedan življenja«, glasi taj dio programa, pa neka ga čita tko kako hoće.


Desno biračko tijelo unutar HDZ-a sigurno će rado pozdraviti i tu poruku, makar bila i fake news jer ona nigdje izrijekom ne govori o promjeni sadašnjeg zakona, ali dopušta misliti da je to možda moguće.


I na kraju, tu je i inzistiranje protiv Istanbulske koalicije, izvađene ponovo iz naftalina baš za ovu priliku: taj dokument, kojim se žene štite od nasilja uz pomoć državnih institucija, za ovu je grupaciju »magnum crimen« aktualnog vodstva.


»Forsiranjem ratifikacije Istanbulske konvencije ušlo se u najveći sukob vlasti s kršćanskim vjernicima nakon pada komunizma u Hrvatskoj, to se nikad više ne smije dogoditi«, glasi ocjena Kovačeve ekipe. Brrrrrrr, zaštita žena od nasilja je stvarno najveći udar HDZ-a na pučanstvo ikad. Sretan vam Osmi mart svima, jedino je što se na tu mudrost može zaključiti.


No, mora se priznati da je tim Mire Kovača sastavio program baš po mjeri onih koji sebe mogu s ponosom nazivati zadrtim desničarima. Nema tu Europe, nema manjina, nema prava žena.


Postoji samo jedan problem. Program sličan skoro kao jaje jajetu ovome napisao je još prije šest mjeseci Miroslav Škoro, i s njim će očito i na predstojeće izbore za Sabor. Također, slične je postavke imao i HDZ u trenutku kad ga je vodio Tomislav Karamarko. Nijedna od tih opcija nije bila pobjednička, ni Škorina na predsjedničkim izborima, a ni Karamarkova u svojem krajnjem efektu.


Upravo zato, zbog jasnih ideoloških i svjetonazorskih razlika između Kovača i Plenkovića, za tjedan dana napokon ćemo doznati vrijedi li još mit o tome da tu stranku čine isključivo ljudi nazadnjačkih pogleda, ili može postojati i nešto što se zove moderni HDZ.


Izbori se prvi put održavaju među svim članovima, po modelu jedan član-jedan glas i ovo će biti najbolja anketa o tome što HDZ zapravo jest 2020. godine. Možda se iznenadimo.