Tihana Tomičić

U očekivanju raspleta

Tihana Tomičić

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Kad je o Vrhovnom sudu riječ, zanimljivo je kako su se u vladajućoj HDZ-ovoj većini odlučili prolongirati odluku, što bi vjerojatno sugeriralo da među njima baš i nema suglasja oko kandidata Radovana Dobronića

placeholder


Prošao je politički uzbudljiv tjedan – doznali smo da obaveznog cijepljenja u općoj populaciji neće biti, vidjeli predstavljanja kandidata za Vrhovni sud, IDS je dobio novo vodstvo, svjedočili smo daljnjoj trakavici u SDP-u, novim aferama vezanim uz HDZ, a sve je začinjeno na kraju uhićenjima na sjeveru Hrvatske, za naizgled bagatelne iznose i radnje, no koje dokazuju da korupcija i zloupotrebe doista nemaju stranačke iskaznice.


Svaka od tih tema zahtijeva posebnu analizu, za što naravno nema prostora, a ni vremena, jer novi tjedan donosi nove rasplete. No, krenimo redom: kad je cijepljenje u pitanju, premijer Andrej Plenković jasno je poručio da nametanja obaveze cijepljenja neće biti, jer ne namjerava glumiti tiranina koji će bilo kome ograničavati pravo na slobodu izbora. Dok Danska potpuno ukida mjere, a i druge europske države ih liberaliziraju, Plenković je potvrdio da nikome neće nuditi »bombone« da bi se cijepio. No, nije deklarirao da neće nuditi i batinu. A hoće, jer se uvođenjem COVID-potvrda u zdravstvo i socijalu praktički zaposlenike tih sektora tjera na cijepljenje. Sa školstvom će se još malo pričekati jer je to najosjetljiviji sektor i nitko ne želi trenirati strogoću preko djece, no u svakom slučaju, cijepljenje će postati »must have« za normalno radno funkcioniranje. Konačnu odluku vidjet ćemo ovog tjedna.


Kad je o Vrhovnom sudu riječ, zanimljivo je kako su se u vladajućoj HDZ-ovoj većini odlučili prolongirati odluku, što bi vjerojatno sugeriralo da među njima baš i nema suglasja oko kandidata Radovana Dobronića. U pozadini svega je dogovor između »dva brda« koji je na pomolu, ali Dobronića diskvalificira notorna činjenica da nije uspijevao ispunjavati svoju sudačku normu. No, dogovor, detant koji je u pozadini odnosa dva najmoćnija čovjeka u državi, Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, zapravo se većim dijelom odnosi na drugu temu, a to je izbor novih veleposlanika. Jedan i drugi imaju ponešto svog stranačkog kadra za zbrinuti na tim pozicijama, a dogovor oko Vrhovnog suda pritom je samo dio paketa vezane trgovine na kojem trenutno rade. Zato je HDZ-u ipak trebao time-out, da se procijeni je li veća korist ili šteta podržati Dobronića, za njih same. Konačnu odluku ćemo vidjeti ovog tjedna.
Kad je o IDS-u riječ, stranka se koprca kroz pokušaje da iznjedri nove kadrove, nakon faze pasiviziranja Ivana Jakovčića i političkog sunovrata Borisa Miletića. Novi predsjednik je čovjek koji vodi Barban, općinu s oko dvije i pol tisuće stanovnika, i sigurno se ne radi o kalibru čovjeka koji može u nacionalnoj politici sudjelovati ravnopravno s Plenkovićem, Milanovićem ili Grbinom. U tom kontekstu je za IDS dobro da se na mala vrata u igru vratio Nino kojem je dosadilo uzgajati češnjak i pomidore, kao siva eminencija stranke i čovjek koji zna politiku, pa će Dalibor Paus uz njegovu pomoć možda vratiti IDS na noge. Jednako tako, dobro je da su se IDS-ovci uspjeli dogovoriti oko samo jednog kandidata, jer dogovor je bolji od krvoprolića. Kakav god bio, IDS je unaprijedio Istru u ovih 30 godina, i nije nevažno kakvo je stanje u toj stranci. No, konačni rasplet vidjet ćemo u idućih godinu dana.


Ono što ćemo vidjeti ovog tjedna, međutim, jest rasplet u SDP-u – održat će se dugoočekivana sjednica kluba zastupnika nakon koje će biti jasno ima li predsjednik Peđa Grbin i dalje većinu, ili je njegova politika isključivanja i raspuštanja ipak doživjela debakl. Agonija te stranke sigurno će trajati još dugo, ali za aktualno vodstvo na Ibleru, ovaj tjedan bi mogao biti presudan. Za hrvatsku javnost, bit će to i test Grbinove demokratičnosti – naime, ako se odluči za nove pravničke zavrzlame, i sve pokuša riješiti raspuštanjem kluba i osnivanjem novoga, u kojem će zadržati većinu, tada će javnost znati ima li posla s diktatorom u svilenim rukavicama, ili istinskim demokratom za kakvog se izdaje. U svakom slučaju, nakon ovog tjedna sve će svima moći biti jasno.