Uvodnik

Tomašević niže gafove

Tihana Tomičić

Foto Robert Anic/PIXSELL

Foto Robert Anic/PIXSELL

Uskoro će proći punih godinu dana da je Tomašević već na ovoj funkciji. Dječje bolesti, metode pokušaja i pogrešaka i ostale početničke greške sada već trebaju nestati

placeholder


Kako dani i mjeseci prolaze, zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću postaje sve teže dokazivati da je na poziciji na kojoj može ispuniti svoja predizborna obećanja. Ne govori o tome samo pad rejtinga platforme Možemo! u zadnje vrijeme, povjerenje će kopniti još više kako bude morao donositi nepopularne odluke. A takvih je iz dana u dan sve više.Jučer je tako predstavio novi način zbrinjavanja otpada koji uključuje znatno veću participaciju samih građana. Oni će morati ne samo odvajati otpad, nego i kupovati posebnu ambalažu, a sve će se pažljivo mjeriti i zbrinjavanje otpada postat će ozbiljna odgovornost svakog pojedinca. To će pratiti i promjena tarife.Gradska vlast suočena je i s tužbama roditelja odgojitelja koji ostaju bez izdašnih naknada od proljeća, a iza kojih je stala Željka Markić. Kao i obično, ona osniva udruge putem kolih politizira, pa je i to Tomaševiću dodatni trn u peti. Uostalom, moguće je da sud i sruši njegovu odluku. Uz to, žičara za Sljeme još nije otvorena, a jasno je da će rasti i cijene prijevoza u ZET-u. Morat će poskupjeti i voda, koja je i inače u Zagrebu veoma skupa jer je infrastruktura u teškoj »banani«. Svakoga tjedna pukne bar jedna cijev i dio grada ostane bez vode. Slučajnost – da se to dogodi uvijek prije Tomaševićeve redovne presice utorkom, ne treba ni komentirati. Sigurno ima puno opstrukcija, Tomašević je grad našao u teškom rasulu nakon Bandićeve ere, sada već smjenjuje rukovoditelje u Holdingu i drugim tvrtkama, i praktički cijela ta administracija je protiv njega. To nije lak posao, ali ključno je pitanje ima li sam Tomašević, i s njim cijeli Možemo!, upravljačkog kapaciteta za tako zahtjevan posao. Iznad svega je još i pitanje obnove koja u Zagrebu stoji, kao i na Baniji.
Svemu ne pridonose ni njegove netaktične izjave. Primjerice, njegova izjava o tome da nekadašnji Bandićevi rukovoditelji u Holdingu sada mogu biti smetlari ili čistačice. Svaka vlast ima pravo na reforme, a pogotovo ova koja je na izborima u svibnju prošle godine premoćno pobijedila, ali feedback u javnosti neće dobro korespondirati s time. Što više Tomaševićeva metla bude mela, to će rejting više padati. Opasnost je i u samim masovnim otkazima koji su najavljeni – nakon toga nužno će slijediti tužbe, jer tu dogovora sa sindikatima neće i ne može biti. Pa ako se pokaže da je trošak za proračun veći zbog sudskih presuda nego je ušteda na samim otkazima, tada je sve uzalud.
Treba pohvaliti Tomaševićevu želju da bude velik reformator, čak i po cijenu pada vlastite popularnosti, no neke stvari jesu realne, a neke su samo rezultat nedovoljnog kapaciteta da se tim promjenama upravlja. Župan Zlatko Komadina znao je govoriti kako se u sustav može unijeti samo onoliko promjena koliko taj sustav može izdržati da ne kolabira, a upitno je hoće li na kraju Tomaševićeva politika dati više štete nego koristi.

Na ruku mu ne idu ni partneri iz SDP-a, koji sve rade s figom u džepu. Ako budu vidjeli da brod počinje tonuti, prvi će ga napustiti. A već sad među njima ima onih koji žele da se krene u svom samostalnom smjeru, mada je od izbora prošlo tek sedam mjeseci.
Jedna od ključnih stvari na kojoj se mjeri Tomaševićevo upravljanje jest i onaj slučaj kadriranja u Holdingu, koji je bio prva njegova »afera«, a zbog kojega mu je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jučer izreklo mjeru po kojoj su i on i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet prekršili zakon imenovanjem članova uprave i nadzornog odbora Holdinga. To je bila prva velika odluka novoga gradonačelnika o imenovanju novih kadrova u najvećoj gradskoj firmi, ona s Antom Samodolom, a završila je neslavno, sukobom, lažima i prevarama. Povjerenstvo je utvrdilo da je povreda zakona počinjena jer su imenovanja donesena bez prethodnog prijedloga zagrebačke Gradske skupštine, što je formalnost, pa po novom zakonu oni za to neće snositi nikakvu sankciju. »Povrijedili smo zakon koji više ne postoji«, rekao je jučer Tomašević.
Uskoro će proći punih godinu dana da je Tomašević već na ovoj funkciji. Dječje bolesti, metode pokušaja i pogrešaka i ostale početničke greške sada već trebaju nestati.