Putevi i stranputice

Svi će pratiti rad ravnatelja HRT-a

Zlatko Crnčec

Foto Goran Stanzl PIXSELL

Foto Goran Stanzl PIXSELL

placeholder


Imenovanje čelnog čovjeka Hrvatske radio televizije zadnjih je dana glavna politička priča u zemlji. Sabor je u tom razdoblju bio poprište oporbenih performansa. Oporba je u pravu kada se čudi zbog čega HDZ baš toliko inzistira na Robertu Švebu. Iza čovjeka je toliko repova da su oporbenjaci mogli birati kao iz nekakvog menija čime će lupati po njemu, a samim tim i po HDZ-u.


Optužbe protiv njega jako su jednostavne i svatko je, ma koliko bio neupućen, mogao bez ikakvog problema razumjeti o čemu se tu radi. Od toga da je on odgovoran zbog toga što HRT prije nešto više od desetak godine nije uspio dobiti prava na prijenos Svjetskog prvenstva u rukometu, pa do toga da ima brojne tvrtke koje posluju s raznim medijima. Ali priča ovdje neće samo tako stati. Nakon što Šveb bude izabran on će u sljedeće tri godine, koliko vremena još treba proći do novih parlamentarnih izbora, biti meta oporbe. Meta na kojoj će pisati HDZ.
HRT, posebno njegove informativne emisije, jako su slabo gledane. Dio razloga jest vjerojatno i u tome što gledatelji vole svo to šarenilo i bizarnosti koje svojim gledateljima nude komercijalne televizije s nacionalnom koncesijom. Pa onda možda i po nekoj inerciji ostaju na tim frekvencijama i kada dođu na red informativne emisije.


Nije baš ni jasno zbog čega bi neka vlast u današnjoj Hrvatskoj u 21. stoljeću željela uopće imati političku kontrolu nad informativnim programom državne televizije. Razumljivo je to bilo recimo u komunizmu. Tada su od elektronskih medija postojali samo dva televizijska i nekoliko radijskih programa. Od 1990. pa sljedećih dvadesetak godina sve su vlasti imale manji ili veći izravni utjecaj na HRT. Naravno, dugotrajniji je bio onaj one stranke koja je veći dio vremena bio na vlasti, ali od utjecaja nije bježala ni druga stranka koja je imala premijera. Ili netko kojeg je ta stranka postavila na najvažniju funkciju u državi. Ali zadnjih desetak godina, a posebno u današnje vrijeme to potpuno nevažno. Informativni program HRT-a tek je jedan od najmanje dvadesetak izvora iz kojih građani dobivaju informacije. Televizije, portali, društvene mreže, sve to radikalno i potpuno mijenja medijsku igru. Ne samo u Hrvatskoj nego i u cijelom svijetu. Možda je nešto starija populacija ostala vjerna navici da se informira iz središnjeg HRT-ovog dnevnika. Ali i oni su otkrili ako ne baš portale i Facebook profile, a ono barem činjenicu da postoje i još neke televizije s nacionalnom koncesijom. Tako da bi informativni program HRT-a imao mali utjecaj taman i da je savršen, a kamoli ovakav kakav je danas.
Ako se bitka za vodstvo nad HRT-om u prvom redu ne vodi oko njegovog informativnog programa, postavlja se razumljivo i prirodno pitanje zbog čega je uopće bitno tko kontrolira HRT. Naravno, odgovor leži u činjenici da se radi o velikom sustavu oko kojeg se vrte milijarde kuna pretplate, vanjskih produkcija, televizijskih prava i svega drugog što ima veze s poslovanjem najveće državne medijske kuće. Nije neka velika mudrost dokučiti da se tu krije razlog svih bitaka za, oko i u državnoj televiziji. Naravno, ne znači da sudionici to rade jer se žele upuštati u nekakve nedozvoljene radnje. Ali da kontrola javne televizije sa sobom nosi veliku društvenu i poslovnu moć jest nesumnjiva činjenica.


Zbog svega toga politička stranka koja preuzima odgovornost za imenovanje čelnog čovjeka na Prisavlju treba višestruko i temeljito provjeriti kadrovsko rješenje koje jamči svojim imenom. Pokažu li se pogrešnim ili nedostatnim sve oporbene optužbe i prigovori vezano za imenovanje Roberta Šveba nikom ništa. Bit će to zabilježeno tek kao jedna od tradicionalnih, uobičajenih i normalnih oporbenih napora da potpuno pogrešnim i štetnim proglase neko imenovanje koje radi bilo koja vlada. I neće ga se sjećati previše ljudi. Ali ako se pokaže istinitim samo djelić od neke činjenice kojima se oporba oborila na predloženog ravnatelja ili ako se pojave neke nove sa sličnim sadržajem, za vladajuću će stranku politička šteta biti prilično velika.


Oporba, što se tiče HRT-a potpuno uspavana zadnjih par godina, doći će na štih. I to u puno većoj mjeri nego što je to bilo zadnjih desetak dana.