Uvodnik

SDP se treba početi ispričavati

Tihana Tomičić

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Jednako kao što je predsjednik Zoran Milanović iznevjerio dio birača neprovođenjem svojeg slogana »Normalno«, tako i SDP danas više nije vjerodostojni tumač antikorupcijske borbe

placeholder


 


Skandal u SDP-u – sam vrh stranke sudjelovao je, prema istrazi DORH-a, u falsificiranju potpisa građana za kandidaturu SDP-ovog kandidata za župana u Slavoniji na lokalnim izborima prije dvije godine. Prvi suradnik Peđe Grbina, glavni tajnik Vedran Babić, dobio je kaznenu prijavu, i odmah je dao ostavku na tu dužnost.


Ovo je opet jedna afera koja pogađa sam vrh stranke. Nakon Sortirnice, koja je uzdrmala riječku gradsku upravu, komunalno poduzeće Čistoća, ali i sam SDP u njegovoj najstabilnijoj bazi, sad svjedočimo još jednom skandalu, i to u samom vrhu Iblera.
I dok se u riječkom SDP-u »prave mrtvi« i čekaju da afera sama zamre, šef stranke Peđa Grbin teško će i sam politički preživjeti ovaj slučaj. Naime, Babića je za lažiranje potpisa građana prijavio vlastiti stranački član u Slavonskom Brodu na izborima 2021. godine, i to kao akter i svjedok situacije u kojoj je glavni tajnik stranke Babić, čini se, od njega tražio da zajedno s njim falsificira potpise jer njihovi aktivisti jednostavno nisu dobili dovoljnu podršku građana za kandidaturu za župana. To znači da je Stribor Valenta, kad je podnio ovu prijavu policiji, i sam bio svjedok tog čina. On je o tome govorio na policiji, u javnosti i u stranci, gdje je i Grbina upozorio što se dogodilo na terenu. Činjenicom da ni nakon što je policija tada bila započela izvide, Grbin nije reagirao, i sam je preuzeo rizik da ga se sad proziva da je zažmirio na kriminal.


Politička odgovornost šira je od kaznene, rekao je jučer Grbin, ali kao što se to može primijeniti na Babića koji je dao ostavku prije presude, Grbin kao da nije svjestan da se to odnosi i na njega samoga. Znao je da policija obavlja izvide, u Slavonskom Brodu ispitane su na stotine ljudi, potpisnika te kandidature, imao je svjedoka Valentu, ali svejedno nije učinio ništa da dokaže svoje tvrdnje da je SDP, kad je korupcija ili kriminal u pitanju, drastično drukčiji od HDZ-a.


S obzirom na to da je krivotvorenje dokumenta kazneno djelo koje predviđa kaznu do tri godine zatvora, teško će se vrh SDP-a sada moći dalje praviti da je slučaj bagatelan.


To je već ne zna se koji slučaj gdje se pokazalo da ni SDP nije svet kako se predstavlja. DORH je već bio kucao na vrata nizu njihovih dužnosnika, posebno lokalnih, uključujući evo i aktere u Rijeci, najuže povezane s bivšim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom. I sam Grbin imao je sramotnu situaciju s isplatom naknade za odvojeni život, a nedavno je u fokusu bila i afera s njegovom suprugom koja je, možda ne svojom krivnjom, ali svakako dobila diplomu u ustanovi gdje su se također lažirali dokumenti o studiranju. Sada pak DORH kuca i na vrata same centrale SDP-a. Teško da može postojati veća sramota za jednu političku stranku. Osim onog već viđenog u onoj drugoj stranci.


Glavni tajnik stranke, inače, bira se na prijedlog predsjednika, dakle Babić je Grbinov osobni izbor. Ako je Grbin znao za optužbe o tome da su se potpisi građana »prepisivali«, a ipak je SDP bez pardona otišao na DIP, odnosno lokalno izborno povjerenstvo, i predao lažirane potpise, tada se logično može postaviti pitanje o kakvom se to stranačkom vodstvu radi i, na koncu, kako bi se ljudi iz te stranke ponašali da danas dobiju vlast. Bi li postojala »differentia specifica« u odnosu na HDZ?


U trenutku kad SDP i lijeva oporba pokušavaju doći na vlast upravo tezom da se po odnosu prema kriminalu i korupciji bitno razlikuju od HDZ-a, ova afera dodatno će otežati napore SDP-a. Sada je vrijeme da se vrh te stranke počne ispričavati svojim biračima jer pokazuje se da su im nešto drugo obećavali. Jednako kao što je predsjednik Zoran Milanović iznevjerio dio birača neprovođenjem svojeg slogana »Normalno«, tako i SDP danas više nije vjerodostojni tumač antikorupcijske borbe.


Njihovi partneri iz platforme Možemo! doista imaju razloga da otežu s dogovorom predizborne koalicije za naredne izbore, jer SDP bi im mogao postati velik teret.