Piše Zlatko Crnčec

Sama oporba ne može srušiti Vladu

Zlatko Crnčec

Peđa Grbin / Foto Vedran Karuza

Peđa Grbin / Foto Vedran Karuza

Vlada i vladajuća većina opstat će ako sve ostane kako je sada.

placeholder


Vlada i vladajuća većina opstat će ako sve ostane kako je sada. Točnije, ako pritvoreni u Remetincu ostanu pri svojim iskazima da su nevini i da se radilo samo o lošim poslovnim odlukama. Naravno, političke štete će biti, i to znatne, ali Vlada pogođena ovom dosad najvećom korupcijskom aferom, najvećom naravno kada su u pitanju samo one otkrivene, ipak će nastaviti postojati. Oporba je u Saboru, kao i puno puta dosad, neće uspjeti srušiti. Neće u to ime uspjeti ni prosvjedi najavljeni za 10. rujna ispred središnjice HDZ-a.


Stav Plenkovića i Vlade da je riječ o visoko nemoralnom djelu, ali da su institucije »djelovale kako treba«, razotkrile krađu i spriječile da novac nestane, drže vodu. Na formalnoj razini sve je to točno. Čak ni činjenica da je glavni akter operacije Damir Škugor član HDZ-a ne može, formalno gledano, dovesti u vezu njega i vodstvo vladajuće stranke. On je jedan od oko 200.000 članova stranke, a najviša funkcija koju je obnašao bila je da je bio izaslanik na izbornoj skupštini zagrebačkog HDZ-a krajem prošle godine.


Za Vladu je moguće opasna priča o čudnim kadrovskim odlukama u Ini. Bez neke velike logike moralo je otići osam menadžera, a među onima koji su ih zamijenili našao se i Škugor. Osobe koje su obavile ove promjene imenovala je Vlada. Ni to, međutim, nije ni kaznenopravni ni politički »smoking gun«, odnosno krunski dokaz za odgovornost Vlade. Politički je, naravno, štetan, ali opet ne toliko da bi mogao srušiti Vladu. Naštetit će joj svakako, ali samo to je neće srušiti.
Politička jesen za koju se već po navici uvijek govori da će biti burna, nikad dosad nije imala ovako spektakularan uvod. Težak je milijardu kuna ili 135 milijuna eura. Oporba je već zatražila izvanrednu sjednicu Sabora, ostavku Vlade i smjenu čelnih ljudi u Ini. Nisu ni očekivali da će to i dobiti, ali uskoro počinje i redovito jesensko zasjedanje Sabora. Bit će to prilika da se pritisne Vladu na otvorenoj sceni. Vladi neće biti lako, ali će po svoj prilici odoljeti tim napadima. Među oporbenim zastupnicima ima solidnih govornika koji će sigurno znati kako pokušati povezati Vladu ili neke njezine članove s ovim što se dogodilo u Ini. Ali najviše što će moći napraviti bit će otkinuti koji postotni bod podrške birača u istraživanjima javnog mnijenja. Tu je negdje plafon toga što oporba u Saboru može postići u sljedećim tjednima. Vladu sigurno srušiti neće.


Mjeseci su već druga priča. Tu već Vlada po svoj prilici dolazi na prilično sklizak teren. Ako se ostvare crne prognoze koje se čine realnim, ova će predstojeća zima biti vrlo gadna što se tiče energenata, kako njihove cijene, tako i njihove dostupnosti. Oporba će sasvim sigurno, što je uostalom i legitimno, pokušati povezati kriminal u Ini s eventualnim smrzavanjem građana tijekom zime. Mada i ta taktika ima svoje limite i dosad nije polučila neki veliki uspjeh. Oporba je već navikla građane na napade na Vladu u Saboru. Ali, u političkom smislu ovaj je moment zasad najopasniji za Vladu i vladajuću koaliciju.


Medutim, u perspektivi puno je opasniji jedan drugi. Naime, ako netko od pritvorenih promijeni priču, prizna odgovornost i istovremeno spomene nekog od državnih dužnosnika. I dosad su se spominjali neki, ali samo u dijelu medija ili u izjavama političkih protivnika. Ali ako bi netko od osumnjičenih počeo govoriti u tom smjeru i pritom ponudio konkretne dokaze, cijela bi se pozicija na političkoj sceni naglo promijenila. Isti bi ishod bio ako bi istraga policije i USKOK-a dovela do istih ili sličnih rezultata. U tom bi slučaju došlo do svojevrsnog domino-efekta s u ovom trenutku nesagledivim posljedicama. Da se pokaže da je netko od dužnosnika na državnoj ili lokalnoj razini bio dio ove afere ili da je za nju znao, u cijelosti ili samo neke njene dijelove, a da ništa nije učinio po tom pitanju – cijela se situacija postavlja na glavu. Tada bi izvanredni izbori zaista bili realna opcija.


Ovo je dosad najteži trenutak ove vladajuće koalicije. U političkoj su defenzivi, ali im se mreža, nogometnim rječnikom rečeno, još uvijek nije zatresla. Hoće li se to dogoditi, manje zavisi od oporbenih napadača, a puno više od toga što će se događati u istrazi i oko nje.