Piše Tihana Tomičić

Rusija u izlaznoj strategiji

Tihana Tomičić

Reuters

Reuters

Koliko god stravično izgledale scene iz Mariupolja i drugih razorenih ukrajinskih gradova, u ovom ratu zasad je jedno jasno - Rusija nije ostvarila svoje ciljeve, i morat će početi tražiti izlaznu strategiju.

placeholder


Koliko god stravično izgledale scene iz Mariupolja i drugih razorenih ukrajinskih gradova, u ovom ratu zasad je jedno jasno – Rusija nije ostvarila svoje ciljeve, i morat će početi tražiti izlaznu strategiju.


Na istom je tragu i ultimatum koji je dao Vladimir Putin svijetu i EU-u da više nitko neće moći plaćati ruski plin i druge energente nijednom valutom, osim rubljem. Ultimatum se odnosio na jučerašnji dan, 1. travnja, no realnost je da nitko nije zatvorio ruske pipe plinovoda i da je zapravo ponuđeno solomonsko rješenje, prema kojem je mehanizam tako postavljen da tvrtke koje dobivaju plin iz Rusije zapravo plaćaju ruskim bankama u eurima, a onda one konvertiraju taj novac u rublje. De facto, sve je ostalo isto, iako su Putinove riječi otprije nekoliko dana zvučale više nego zloguko i u nekim trenucima je bila zavladala panika. Tu je još jedan faktor, a to je činjenica da su ugovori tako sastavljeni u najvećoj većini slučajeva da su plaćanja tek krajem mjeseca, pa će se ultimatum, ako dotad uopće itko na njemu bude ustrajao, odnositi tek na kraj travnja. Dotad, realno, tih plaćanja neće ni biti. Putin će možda postići cilj da ojača rubalj na duže staze, pa mu je to na unutarnjem planu bitno, ali jučerašnji ultimatum zasad je samo jedna od »praznih puški« kojima ruski vrh prijeti Europi. U realnosti, Rusija je prisiljena reterirati, ili u najboljem slučaju nijednoj od strana, pa ni ruskoj, ne odgovara i nije u ekonomskom interesu preko koljena prekidati isporuke plina. I na njima ipak zarađivati.


Rusiji jednako tako, kako vrijeme prolazi, treba i izlazna strategija na vojnom planu. Ako se pažljivo pročitaju jučerašnje vijesti, ruske jedinice nisu uspjele nigdje zauzeti novi teritorij u Ukrajini zadnjih dana. Rusko napredovanje u južnoj ukrajinskoj regiji Mikolaiv također je bilo neuspješno, na sjeveru su se neke ruske jedinice povukle, a Moskva je poručila da će ruske snage smanjiti svoje napade na Kijev i koncentrirati se na ofenzivu u Donbasu. Također, Glavni stožer Ukrajine je objavio u petak da se ruske trupe djelomično povlače iz sjeverne Kijevske oblasti prema Bjelorusiji. Dapače, u regiji Kijev ukrajinske snage su oslobodile i grad Višhorod te Borodjanku. Isto tako, ukrajinska vojska se vratila na aerodrom Hostomel, oko kojeg su se vodile najteže bitke u prvim danima invazije, nako što su se Rusi povukli. U južnoj regiji Herson ukrajinske snage zauzele su 11 gradova i sela, a Herson je i dalje jedini veći ukrajinski grad koji su zauzele ruske snage od početka agresije.
Sve je jasno ako se vidi da je jučer i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da je došlo do određenog napretka na mirovnim pregovorima s Ukrajinom i da Moskva sad priprema svoj odgovor na ukrajinske prijedloge. Došlo je do faze u kojoj se Rusi nadaju da pregovori teku u dobrom smjeru, što je vjerojatno najbolji pokazatelj da bi se najradije izvukli iz ove situacije u kojoj ne da nisu pobijedili u planiranom blitzkriegu, nego jedva spašavaju živu glavu ondje gdje su njihove vojne jedinice. Jedina meta ostaje im, čini se, Donbas, mada, kako dani prolaze, sve je manje izgledan i njihov plan B, a to je podjela na zapadnu i istočnu Ukrajinu, po uzoru na Sjevernu i Južnu Koreju. Ruski vojni ciljevi moraju se revidirati, jer uspjeha na terenu jednostavno nema.
Dapače, jučer se po prvi put dogodilo da su ukrajinske snage djelovale na području Rusije – dva ukrajinska vojna helikoptera pogodila su u petak skladište goriva u ruskom gradu Belgorodu nakon što su prešla granicu na maloj visini, glasi ta vijest. Stoga su se neka područja u tom gradu, koja se nalaze u blizini ukrajinske granice, evakuirala. Iako Ukrajinci to nisu potvrdili, čini se da je vijest vjerodostojna. I ona mnogo govori sama za sebe.


Iako će mnogi reći da je to čista američka propaganda, teško se u konačnici ne složiti s jučerašnjom ocjenom Bijele kuće o tome da je rat u Ukrajini bio ‘strateška katastrofa za Rusiju’ i ‘strateški neuspjeh za Putina’. Postoje »nepobitni dokazi« da rat, koji je sada već u petom tjednu, nije postigao ono što je ruski predsjednik Vladimir Putin namjeravao učiniti i da Kremlj sada nastoji »redefinirati« početne ciljeve.


Čini se da je upravo tako.