Uvodnik

Rat u Ukrajini u “hard core” fazi

Tihana Tomičić

Reuters

Reuters

Važna je i poruka da je slobodna Europa nezamisliva bez slobodne Ukrajine, kako je rekao predsjednik Europskog vijeća Charles Michel

placeholder


Na dan 24. veljače bit će točno godinu dana od početka rata u Ukrajini, a umjesto deeskalacije ili primirja, svjedočimo tome da obje strane žele konačan obračun. Dok ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski boravi u Bruxellesu gdje traži daljnju pomoć u naoružanju, pa i slanje europskih zrakoplova kao pojačanje Ukrajini, istovremeno bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je tijekom posjeta tvornici tenkova u sibirskom gradu Omsku da će Moskva povećati proizvodnju tenkova – jer Zapad šalje oružje Ukrajini. Tako će godišnjica ovog nesretnog rata biti očito obilježena zaoštravanjem. Nikakvi mirovni pregovori nisu još na stolu, nego se rat nastavlja – Rusi su krenuli u novu ofenzivu na istoku Ukrajine, žele do 24. veljače zauzeti cijeli Donbas, a Ukrajinci se dodatno naoružavaju. Rat ne žele završiti do svoje pobjede, a Zelenski na turneji po Europi, od Londona preko Pariza do Bruxellesa, poručuje kako Ukrajina ne pristaje da završi podijeljena kao Sjeverna Koreja. Ne pristaju na to da Krim postane Pjongjang, kažu, i žele agresorski rat Rusije privesti kraju na jedan jedini način – da se ruska vojska povuče i da Ukrajina bude cjelovita.


Mora se priznati da Zelenski u tome ima punu potporu Zapada – u svom govoru o stanju nacije američki predsjednik Joe Biden prije nekoliko dana je izjavio da će Amerika biti uz Ukrajinu »koliko god to bude trebalo«, a iako upozoravaju Ukrajinu da će njen put do punopravnog članstva u EU-u biti dug i mukotrpan, europski čelnici također Zelenskom na raspolaganje stavljaju sve tipove naoružanja koje imaju. Onog trenutka kad su Nijemci prevagnuli na stranu Ukrajine i odlučili im poslati svoje tenkove Leopard, prije nekoliko tjedana, postalo je jasno da EU ima apsolutno zajedničku i unisonu politiku podrške Ukrajini. Sada se spominju prvi put čak i borbeni avioni, o čemu će Zelenski s europskim čelnicima voditi bilateralne razgovore jer riječ je o podršci pojedinih država, dok EU daje politički okvir. No, uz izuzetak Orbanove Mađarske i nešto zaoštrene retorike hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, Ukrajina ima bezrezervnu podršku Europe. Točno je, Europa će za to platiti visoku cijenu – sankcije Rusiji pogađaju Europu skoro jednako kao i Rusiju, zbog energetske krize. Tu je i ogroman trošak proizvodnje i distribucije dodatnog naoružanja za Ukrajinu. A na kraju tu je i opasnost da se rat na kraju proširi dalje, na Moldaviju ili još bliže središnjoj Europi. Ali jasno je da se nalazimo u onom dijelu sukoba gdje više nema krzmanja – ili si uz Ukrajinu, ili si protiv. Kasno je da se ta dilema više analizira, sad rat traje već punu godinu, a svima je jasno da neće biti završen dok se agresor ne vrati odakle je i došao. Zelenski je jučer u Bruxellesu, gdje je prvi put osobno sudjelovao na samitu čelnika EU-a, bio više nego konkretan: »Trebaju nam topništvo, streljivo, moderni tenkovi, dalekometne rakete i moderni borbeni zrakoplovi. Moramo pojačati dinamiku naše suradnje i moramo to učiniti brže od agresora koji pokušava mobilizirati svoj potencijal. Ali Europa će biti s nama do naše pobjede, ta obećanja sam dobio«. No, također je rekao i kako je Rusija planirala uništiti i Moldaviju, a tko zna gdje bi to dovelo, samo da je njihov Blitzkrieg u veljači prošle godine bio uspio. Ali to se nije dogodilo, upravo zahvaljujući ovoj unisonoj podršci Europe i SAD-a.


Te njegove riječi, izrečene na rubu suza, potvrda su da doista ima placet EU-a da Ukrajina nastavi s borbom do pobjede. Važna je i poruka da je slobodna Europa nezamisliva bez slobodne Ukrajine, kako je rekao predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. Tako se među ostalim očekuju i nove sankcije protiv Rusije, naročito u sektoru nuklearne energije, dronova, IT-a i raketa. Uz to, EU kreće i na Putinove propagandiste, izolirajući informacije iz Rusije. »Ciljat ćemo Putinove propagandiste jer njihove laži truju javni prostor u Rusiji i inozemstvu«, rekla je predsjednica EK-a Ursula von der Leyen, govoreći jučer u Bruxellesu zajedno sa Zelenskim. Čini se da na godišnjicu od početka sukoba, rat u Ukrajini ulazi u »hard core« fazu. Zapad neće dozvoliti da se Rusi u Donbasu osjećaju kao pobjednici, i Ukrajina će dobiti sve što joj treba da tu ofenzivu prekine i preokrene stanje na terenu u svoju korist. A onda još ostaje oslobođenje Krima.