Piše Zlatko Crnčec

Rast BDP-a razlog za optimizam

Zlatko Crnčec

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Hrvatska će ove godine nadoknaditi gospodarski pad od osam posto koji se dogodio 2020. godine

placeholder


Hrvatska će ove godine nadoknaditi gospodarski pad od osam posto koji se dogodio 2020. godine. Protivno svim, pa i onim najoptimističnijim prognozama, domaće gospodarstvo će rasti za čak devet posto. I time se vratiti na razinu s kraja 2019. godine. Razlog tako velikog pada u 2020. bila je, naravno, epidemija COVID-19 koja je poharala svjetsko gospodarstvo. Najveći je pad bio u drugom kvartalu, kada je bio uveden gotovo potpuni lockdown što je praktički paraliziralo neke gospodarske aktivnosti. Svi se sjećamo travnja i svibnja prošle godine, kada se u jednom trenutku nije moglo putovati ni između županija bez posebnih propusnica.


Velik utjecaj na rast gospodarstva bila je uspješna turistička sezona. U ovoj je godini prihod od turizma bio na čak 75 posto od 2019., zadnje predkorona-godine. A ona je bila rekordna tako da se bez problema može reći da su turistički rezultati bili izvanredni. I puno bolji od očekivanih. Do toga je došlo ponajviše zbog toga jer su građani zemalja odakle nam tradicionalno dolazi najviše turista – Njemačka, Austrija, Slovenija – u velikoj mjeri cijepljeni. A željeli su nadoknaditi propušteno iz 2020., kada je velik dio njih ostao zarobljen u matičnim zemljama u mjesecima kada su obično kretali prema jugu. Osim toga, do Hrvatske se, posebno do sjevernog dijela njene obale, iz srednje Europe bez problema može doći automobilima i na taj način izbjeći mučna čekanja po zračnim lukama i sve moguće kontrole s tim povezane. Tako da je turizam sa sobom ove godine donio i izravno, ali i neizravno povećanje proračunskih prihoda. Povećana aktivnost ovog sektora gospodarstva za sobom je povukla i povećanu potražnju za proizvodima naše prehrambene industrije. Naravno, u ovoj euforiji ne bi trebalo nikako zaboraviti upozorenja iz prošle godine koja govore o tome koliko je turizam krhka gospodarska biljka.


Tu su naravno i fondovi Europske unije. Tijekom godine je Europska komisija isplatila predujam Hrvatskoj iz Mehanizma oporavka i otpornosti u iznosu od 818,4 milijuna eura, odnosno 6,14 milijardi kuna. To je predstavljalo najvišu pojedinačnu uplata EU sredstava u državni proračun otkad je Hrvatska članica Europske unije. Hrvatska je za svoj Plan u okviru Mehanizma osigurala financijska sredstava u iznosu od gotovo 75 milijardi kuna, odnosno 9,9 milijardi eura. Od čega je 47,5 milijardi kuna bespovratnih sredstava, a oko 27 povoljnih zajmova. Tu su i drugi europski fondovi, što sve skupa Hrvatskoj zaista daje veliku šansu za gospodarski uzlet u sljedećem desetljeću.
I tu je možda i najvažnija komponenta hrvatskog rasta, domaće gospodarstvo čiji su se neki segmenti pokazali zaista žilavima. Nije ih pokolebala ni svjetska financijska kriza, ni ona nastala epidemijom korone. I taj segment gospodarstva treba njegovati i paziti kao rijetku i krhku biljku. I tu je najvažniji zadatak i ove i svake druge vlade. Stvoriti uvjete da ovi dinamični dijelovi gospodarstva dodatno napreduju i jačaju. Za to su potrebne famozne reforme o kojima se godinama govori. A njihovo uspješno i promptno provođenje smanjilo bi porezni teret gospodarstvu i time mu dalo dodatni prostor za daljnji rast. A paralelno s tim ne bi došlo do smanjenja razine usluga koje građanima pružaju zdravstvo, socijala, školstvo i ostale aktivnosti i usluge koje se financiraju iz državnog i lokalnih proračuna.


Sve u svemu, vijest da će Hrvatska i njen BDP ove godine rasti za čak devet posto dobra je u ovo depresivno vrijeme kada korona opet divlja i prijeti nam pooštravanjem mjera, online nastavnom i mogućim ponovnim ograničenjem kretanja. Prvih je devet mjeseci očito jako dobro potrošeno pa se sada nekako lakše može ući u ovaj zadnji, moguće problematični kvartal za neke segmente gospodarstva. Vladine su prognoze prilično optimistične kada je u pitanju gospodarski rast u sljedeće tri godine. Ako korona s dolaskom proljeća ipak počne značajnije padati, odrade se potrebne reforme, na najbolji se način iskoristi europski novac, a turizam ostvari rezultate barem kao ove godine, te bi se optimnistične prognoze mogle i ostvariti. Nogometnim rječnikom rečeno, u ostvarenju dobrog rezultata Hrvatska ovisi sama o sebi.