Zlatko Crnčec

Pupovac kao da radi za Penavu i Petrova

Zlatko Crnčec

Milorad Pupovac / Foto: Davor KOVAČEVIĆ

Milorad Pupovac / Foto: Davor KOVAČEVIĆ

Budući da do sljedećih parlamentarnih izbora ima više od dvije godine, Pupovac će imati još puno prigoda za ovakve udarce protiv najjače vladajuće stranke s kojom je u koaliciji

placeholder


Vlada je na korak do toga da riješi političku situaciju nastalu uhićenjem ministra Darka Horvata. On je sam podnio ostavku odnah nakon što je završio u Remetincu. Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava, na korak je od takvog ishoda. Njihovim odlaskom Vlada će ostati bez političkog tereta nastalog nakon Horvatovog uhićenja. S vremenom će se otupiti i oštrica oporbenih napada u ovom slučaju. Tome je naravno pripomogla i ruska invazija na Ukrajinu koja je pažnju javnosti odvukla u smjeru događanja koja će promijeniti svjetsku povijest za sljedećih stotinjak godina.
Neki su u HDZ-u bili mišljenja da je ipak trebalo provesti brzu i sveobuhvatnu rekonstrukciju Vlade i na taj način preokrenuti tijek političke igre. Na kraju je odlučeno da se ne ide u tako radikalne korake. Usto, pronađena je i zamjena za Horvata u liku Ivana Paladine, nestranačke osobe. Riječ je nesumnjivo o stručnjaku, ali ostaje da se vidi kako će se on snalaziti u političkoj areni. Nije isto za pisaćim stolom voditi neku tvrtku i stati pred novinare i objašnjavati zašto obnova kasni.


Problema bi moglo biti na jednoj drugoj strani. Naime, Milorad Pupovac još je jednom doveo HDZ u krajnje neugodnu situaciju. Protiv potpredsjednika Vlade iz redova SDSS-a Borisa Miloševića DORH provodi istragu zbog toga što je 2018. kao saborski zastupnik lobirao kod ministra Darka Horvata da državne potpore dobiju tvrtke koje su po kriterijima ostale ispod crte. Na jučerašnjem je sastanku vladajuće koalicije Pupovac rekao da se »ovakvim shvaćanjem protuzakonitog djelovanja zastupnike nacionalnih manjina ograničava u obavljanju njihove ustavne dužnosti, brige za pripadnike nacionalnih manjina«. Nevjerojatno. Predsjednik druge po snazi vladajuće stranke praktički poručuje pravosuđu da se ne treba držati zakona kao pijan plota kada su u pitanju članovi SDSS-a.


Dakle, ministru Horvatu može se u šest sati ujutro upasti u kuću, pretresti je i potom ga staviti iza rešetaka. I to na način da čak i predsjednik Zoran Milanović najavljuje podršku premijeru Andreju Plenkoviću ako poželi promijeniti zakon kako bi se ubuduće onemogućila ovakva praksa. Odlazak iz Vlade je, čini se, i neminovan kada je u pitanju ministar rada i mirovina Josip Aladrović koji je čini se bio upao u mjere na koje je bio stavljen ministar Horvat i njegova pomoćnica. DORH nad njim provodi istragu baš kao i protiv Miloševića. Aladrović je član HDZ-a i premijer mu se može zahvaliti kad poželi. Milošević je član stranke i kluba zastupnika od kojih ovisi opstanak Vlade. On je čak dao do znanja da bi mogao napustiti Vladu, ali njegov stranački šef ne želi ni čuti o tome. Iako bi se naravno Miloševićeve odlazak iz Vlade mogao odraditi na za njega dostojanstven način, zamijenio bi ga naravno netko iz njegove stranke, Pupovac na nešto tako ne želi pristati.
Pupovac je HDZ stavio u neugodnu poziciju kada je prije nekoliko godina ustvrdio da bi današnja Republika Hrvatska »zbog svoje opsesivne mržnje prema Srbima mogla završiti kao NDH«. Početkom ove godine prisustvovao je obilježavanju 30. godišnjice osnivanja Republike Srpske, velikosrpskom derneku na kojem se vrijeđalo i prijetilo Hrvatima i Bošnjacima, te uspoređivalo današnju BiH s Nezavisnom Državom Hrvatskom. Desne stranke, ali i velik dio građana, od početka zamjera Plenkoviću koaliciju sa SDSS-om, a ovakvi Pupovčevi postupci daju vjetar u politička leđa Domovinskom pokretu, Mostu i Hrvatskim suverenistima. Riječ je o strankama kojima je na prošlim parlamentarnim izborima nedostajao samo jedan jedini saborski mandat pa da onemoguće HDZ u formiranju vladajuće većine.


Budući da do sljedećih parlamentarnih izbora ima više od dvije godine, Pupovac će imati još puno prigoda za ovakve udarce protiv najjače vladajuće stranke s kojom je u koaliciji. I za čijeg je predsjednika javno rekao da se takvog političara »treba zlatom platiti«.


Ivan Penava i Božo Petrov mogu samo trljati ruke od sreće. Vlada, dakle, ide dalje. Bez Darka Horvata, najvjerojatnije i bez Josipa Aladrovića, ali s Borisom Miloševićem. Neke je bokove uspjela zatvoriti. Ali neke je zbog demonstracije snage SDSS-a morala ostaviti na milost i nemilost oporbe.