Piše Tihana Tomičić

Pregled tjedna: Omikron stigao, terminatori se vratili

Tihana Tomičić

Bolnice se pripremaju na novi udar. A mi smo svi već umorni od vlastite neodgovornosti

placeholder


Donosimo pregled tjedna iz pera naše kolumnistice Tihane Tomičić.


SUBOTA 1. SIJEČNJA 2022.


Mjere lete u nebo


Ša la la la la, stiže Nova godina! Nove rubrike, novi izazovi. Još jedna nova zakucala nam je na vrata, a nakon dvije godine pandemije i krize, opustili smo se kao da korone više nema.


Hrvatska je u Novu ušla s relaksiranim mjerama, koje su i inače liberalnije nego u većini drugih država Europe. Prije praznika, prvo Austrija, pa Njemačka, pa Nizozemska, pa Italija, pa Francuska – svi su pojačali mjere opreza, a kod nas su kafići i klubovi normalno radili, i to dva sata duže nego inače. U dva ujutro na Korzu je bilo kao u podne, a na Badnjak i Staru godinu u gužvama na špici kao da su se okupili svi antimaskeri svijeta. No, pogrešno – naprosto nitko nije nosio masku, bio antivakser ili ne. Znali smo da inspekcija nema, da se gleda kroz prste, delta soj bio je u padu tih desetak dana prije Nove godine, i pravili smo se da je omikron nešto najudaljenije ikad. Kao da je u Wuhanu ili JAR-u. Rezultate vidimo danas. Jesu li za to krivi građani, ili oni u vlasti koji kažu da su mjere u Hrvatskoj primjerene »mentalitetu hrvatskog čovjeka«, što znači balkanske i populističke, to može svatko ocijeniti za sebe.
U svakom slučaju, Hrvatska je opet veselo ušla u joj jednu novu, u kojoj se približava dovršetku europskog sna – ulasku u schengensku zonu i uvođenju eura, koje bi se trebalo dogoditi na sljedeću novu godinu.


NEDJELJA 2. SIJEČNJA 2022.


Rijeka raste


Mirni dani bez političara u eteru omogućuju i mirnu analizu i retrospekciju, a postnovogodišnja mirna nedjelja donijela je vijesti o tome da je dovršetak još jedne faze nove riječke bolnice, one za majku i dijete, pri kraju. Standard na razini najmodernijih zapadnjačkih zdravstvenih ustanova, i spoznaja da je ovo tek dio ciklusa gradnje potpuno novih bolničkih kapaciteta za sve odjele u Rijeci, doista veseli. Rijeka općenito postaje veliko gradilište. Tu je cesta D403, nastavak gradnje Zagrebačke obale, marina koja će niknuti u Porto Barošu sa svim sadržajima, ulazak bogatog Lürssena u regiju kao mega investitora… Niz dobrih vijesti za Rijeku u 2022. Koliko to sve ima veze s misijom i vizijom lokalne vlasti, i dalje je upitno, ali kad netko s novcem kuca na vrata, ne odbijaš ga, bila to Vlada ili privatni investitori. Važno je da bar ne smetaš. U svakom slučaju pozitivan trend. Još kad bi vidjeli dovršeni Galeb ili novi autobusni kolodvor. Ali valjda ne može sve stati u 2022.


Još ćemo malo čekati.


Tu je i vijest o radu LNG terminala, koji je u prvoj godini rada pokrio gotovo polovinu domaće potrošnje plina, i time potpuno opravdao svoje postojanje.


No, nije u svakom gradu sve tako ružičasto: jedan političar ipak se oglasio, Tomislav Tomašević, i najavio 700 otkaza u Holdingu. Nekadašnji rukovoditelj da bude smetlar? Može, kaže Tomašević. Zagreb je naš.


PONEDJELJAK 3. SIJEČNJA 2022.


Stopa nad stopama


U novi radni tjedan ulazimo s viješću o tome da će Hrvatska po stopi gospodarskog rasta u protekloj godini nadmašiti – Njemačku. Na prvu zvuči kao vic, ali evo istina je. Stopa rasta za 2021. zaista će nam biti preko 10 posto, što je u samom vrhu europskih zemalja. Bog nam je dao sunce i more i spasio nas, i sada premijer Andrej Plenković može mirno broditi ovom 2022. godinom. Bivša premijerka Jadranka Kosor komentirala je to rekavši kako je Hrvatska zapravo u jednostranačju, jer je Plenković de facto bez ikakve konkurencije. I bila je u pravu. To je naravno mnogo više problem opozicije nego samog Plenkovića, koji je kao Pale sam na svijetu u odnosu na razmrvljenu opoziciju. Ali ne može se reći da mu statistika ne ide u prilog. Sa svim kriznim inputima, od korone do potresa, Hrvatska se još drži na nogama, nije grogirana, niti je u knockdownu.


Ipak, dan je to i u kojem je započela velika potraga za mladim Splićaninom Matejom Perišem, koji je uoči Nove godine nestao u Beogradu.


Dvije nacije ujedinjene su u tome da ga nađu, i prate poput krimića iz sata u sat neobičnu priču čiji epilog još ne znamo. No, znamo da ljudskost ipak pobjeđuje granice.


UTORAK 4. SIJEČNJA 2022.


Korona party


Novi soj korone, omikron, karakterizira kratka inkubacija i visoka virulentnost, sa slabijim simptomima. Zato je već utorak 4. siječnja bio dan kad smo si morali priznati da je omikron ušao u Hrvatsku na velika vrata, i da je naplatu došla liberalizacija mjera. Umjesto da smo sve zatvorili uoči praznika, i eventualno omogućili kućna druženja do desetak ljudi, mi smo omogućili da svaki čovjek koji je na ulici obilježavao blagdane susretne u danu bar 50 ili 100 ljudi, u kafiću, trgovini ili slično. Podaci od 4. siječnja bili su šokantni, no potpuno je jasno da su izravna posljedica novogodišnjeg partijanja četiri-pet dana ranije.


Sada je Hrvatska u situaciji da bilježi najveće brojke novozaraženih po danu, veće nego u najvećoj krizi krajem 2020. godine, a poseban je problem što se ovim sojem lakše zaražavaju mladi, koji su i manje cijepljeni jer su u prethodnih sojevima bili bolje prirodno zaštićeni.


Bolnice se pripremaju na novi udar. A mi smo svi već umorni od vlastite neodgovornosti.


Dan je to i u kojem je bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec, nakon što je sudski oslobođen u aferi Spice, najavio tužbu protiv države.


Proveo je 12 godina dokazujući ono što je tvrdio od prvog dana: da je istina voda duboka. Tu istinu sada planira naplatiti od države. Još jedan dokaz toga što je hrvatsko pravosuđe – najgora močvara.


SRIJEDA 5. SIJEČNJA 2022.


Terminatori se vratili


Bradley je, to već i vrapci na grani znaju, američko pješadijsko borbeno oklopno vozilo na gusjenicama s kupolskim topom od 25 mm, i amfibijskim sposobnostima, koje nam SAD praktički poklanja, jer se radi o starijim modelima tih borbenih vozila. Prilika je dobra jer će remont Bradleya biti u Đuri Đakoviću, i Hrvatska će vjerojatno ovih dana pristati na američku ponudu koja se ne odbija.


No, zajedno s Bradleyjem na scenu se nakon novogodišnjeg zatišja vraćaju i Terminatori – dan je to u kojem su se predsjednik Zoran Milanović i ministar obrane Mario Banožić i dalje nastavili prepucavati oko te teme. Iako Vlada nikad ni rječju nije poručila da će američka vozila odbiti, šef države ne prestaje inzistirati. Tako je i u srijedu sazvao posebnu presicu s koje je nastavio svoje »artiljerijsko dejstovanje po živoj sili« oko Bredleyja. Ok, nemojmo se više uznemiravati, uzet ćemo američki poklon do kraja siječnja – uostalom, Plenković se oko toga sastao višekratno s vojnim vrhom i MORH-om, Banožić je ponovno razgovarao s predstavnicima SAD-a. Bit će sve u redu, do kraja siječnja ima još nešto vremena.


S malo manje entuzijazma Milanović je odgovarao na pitanja o svom prijatelju, generalu Anti Gotovini, za kojeg je objavljeno da iz Libije uvozi jeftine tune bez papira i ubacuje ih u jadranske kaveze, kako je utvrdila ribarska inspekcija. Heroj, a ne zločinac.


ČETVRTAK 6. SIJEČNJA 2022.


Novax go home!


Bogojavljanje, tri kralja jahahu. Ujedno i pravoslavni Badnjak. Preciznije bi bilo reći dva kralja jahahu, jer je na tradicionalnu proslavu SNV-a došao premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ali ne i predsjednik države Zoran Milanović. On se još uvijek duri što je uvijedio pokojnu Aleksandru Zec i sve pripadnike srpske zajednice koji se bore za to da se građanski obilježi smrt djevojčice koju su usred Zagreba ubili tadašnji hrvatski »odredi smrti«. Izgubit će time još jednom dobar dio svojih birača, ali karakter je ipak jači. SNV-ovo božićno druženje održano je uz lijepe riječi o tome da je Hrvatska kuća pripadnika srpske manjine, ali i jednako tako i da oni traže svoje nove kuće na razrušenoj Baniji. Legitimno. Plenković im je odgovorio parafrazom serije iz 90-ih: »I ja vam želim život, bolji život«.


No, dan je obilježen tenisačem Novakom Đokovićem, koji se odbija cijepiti pa ga Australija želi deportirati kao običnog migranta bez potrebnih papira. »Mi Srbi odmah ćemo izaći na ulice«, poručuje njegov otac. Svijet je podijeljen – jesi li tim Novax, antivakserski tim; ili si tim Australija, tim poštivanja zakona. Kakav Don’t look up. Imamo mi to već na našem Balkanu. God save the Queen and the Commonwealth!


PETAK 7. SIJEČNJA 2022.


Učimo od Macrona


Vijesti govore o tome da se na testiranje za COVID-19 u Splitu i još nekim mjestima čeka i do – sedam dana. To je potpuno apsurdno, i poništava samu potrebu za testiranjem, jer u tih sedam dana, ako se striktno ne poštuje izolacija, virus stigne otputovati ne samo do najbližih, nego nakraj svijeta. Ljudi se pred punktovima za testiranje tuku. Hrvatska je opet nepripremljena za ono što je znala da je čeka, jer nije izolirani otok i mogla je očekivati dolazak omikrona. Ako se ista situacija dogodi i s pripremom bolnica za novi udar na broj hospitalizacija, neće nikako biti dobro.


U Francuskoj, predsjednik Emmanuel Macron brutalno napada necijepljene, šaljući poruku o tome kako će se Europa ubuduće postaviti prema onima koji ignoriraju znanstvene metode suzbijanja COVID-19: »Nije mi namjera raspizditi (emmerder, franc.) francuski narod. Ali kada je riječ o necijepljenima, njih stvarno želim raspizditi. I nastavit ćemo to raditi, sve do kraja«.


Neki bi se na to trebali ugledati.