Piše Tihana Tomičić

Predizborni rat, a izbora nema

Tihana Tomičić

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Glavna dilema narednih izbora bit će samo jedna

placeholder


Glavna dilema narednih izbora bit će samo jedna: hoće li se o novoj vlasti odlučivati na temelju napora koje je vlast uložila u to da zaštiti građane od krize ili na temelju percepcije korupcije koja u svojim šakama drži hrvatsko društvo.


S jedne strane, treba priznati da dok, primjerice, jedan Bruxelles živi u uvjetima redukcije plina, pa grijanja u stanovima ima samo od 17 do 22 sata, mi živimo više-manje normalno zbog subvencija za cijene struje ili plina.


A s druge strane, svaki dan smo zatrpani novim aferama, bile one stvarne ili lažne, pa ih šef Vlade naziva »ne-temama«.
Ključnu odluku o tome koja je od tih stvari važnija, ili potpuno nevažna, donijet će na izborima građani, i nije čudno da je tu dilemu poentirao jučer u svom emotivnom obraćanju javnosti i premijer Andrej Plenković, jer i njemu je jasno da će njegova politička sudbina ovisiti baš o tome.


Ne može se ne priznati da neki podaci doista idu njemu u korist, primjerice onaj o rastu prosječne plaće za 40 posto ili minimalca za čak 69 posto, u šest i pol godina otkako vodi Vladu.


Ne može se reći ni da su nebitne mjere koje je Vlada donosila jer pomoću njih spašeno je u pandemiji dosta radnih mjesta, a sad se zbog njih ne moramo bojati redukcija ili nestašica energenata.


No, na drugoj strani vage je dojam da je svaka vlast u Hrvatskoj u raljama korupcije, a najviše ona najviša vlast. I nije pritom samo pitanje je li to istina, nego i kako se vrh Vlade nosi s tim pritiskom afera (ne-tema).


Premijer pokazuje znakove nervoze, i ako ga na izborima išta bude koštalo, više će to biti njegova reakcija na te sterotipe koji se ionako vežu za svaku vlast, nego same činjenice koje budu objavljivane.


Uostalom, svi dobro znamo da je, nažalost, u Hrvatskoj svaka vlast slična, i nije neopravdano ni pitanje otkud sad najpoznatija zviždačica iz respora državnih nekretnina baš u upravi Splita, ili kako zagrebačka vlast imenuje svoje nove pročelnike i šefove u Holdingu.


Ali kad smo već kod činjenica, doista je nešto trulo u državi Hrvatskoj ako se podaci iz pravosudnih istraga nalaze na naslovnicama medija.


Svatko od novinara dao bi pola svoje plaće za dobru aferu (ovo je šala, ne poziv na korupciju) i nema onog tko bi izdržao ne objaviti jaku priču, vruću robu, ali ako spisi iz DORH-a cure van kao na tržnici, i to je problem svoje vrste.


Prepiske političkih aktera su nam na pladnju, saznajemo tko su »smradeksi«, a tko »liši j…«. Što je sljedeće, intimne afere i privatne slike?


Gdje je u Hrvatskoj granica, koliko se pomakla k tabloidnom novinarstvu? Pritom mediji imaju pravo na objavu svih informacija koje dobiju, ako ocijene da su vjerodostojne.


Problem je DORH, USKOK, onaj tko dila informacije koje se mogu staviti u krivi kontekst i poslužiti u političkim obračunima.


Čini se da u ovoj situaciji nitko nije nevin. Mediji su spremni objaviti što god dobiju, tužiteljstvo dila spise, HDZ-ovci priznaju da ponekad razmjenjuju poruke u kojima kadroviraju, a opozicija pogne glavu i šuti kad ih se izravno prozove, jer znaju da je i njima na natječaju prošao baš dogovoreni, podobni kandidat.


A opet, koliko se sve to tiče života građana. Zanima li ljude taj mrak? Ili žele bolju plaću i normalan život? To će se mjeriti na narednim izborima.


Dotad, čim se pojavila naznaka da bi izbori mogli biti možda samo nekoliko mjeseci ranije od očekivanog roka, svjedočimo teškoj predizbornoj kampanji u kojoj se više ne bira oružje.


Atmosfera je predizborna, a izbori su tek na ljeto ili čak ranu jesen 2024. godine. Naravno, legitimno je od oporbe da proziva Vladu, jednako kao što je legitimno i od čelnika Vlade da kao lidera oporbe lociraju »poglavicu« Zorana Milanovića.


No, jednako kao što premijer Plenković svojim suradnicima oštro treba zapovjediti da se klone kadroviranja u resorima koji nisu njihovi, jednako tako i oporba mora ponuditi bolje programe, barem nekakve programe i bolje rješenja od Vladinih, ako ih imaju.


Inače je sve ovo tako zamorno, jalovo i već pomalo dosadno. Vrtimo se u krug, 24 sata dnevno.