UVODNIK

Povijesni svibanj

Tihana Tomičić

REUTERS

REUTERS

Nikad dosad čovječanstvo nije bilo ujedinjeno u jednom zajedničkom cilju, a svibanj 2021. godine bit će mjesec koji će biti upisan zlatnim slovima u tu povijest.

placeholder


Nekoliko novih, zanimljivih vijesti obilježava ove zadnje dane: primjerice, američki avioprijevoznik Delta Air Lines uvodi direktnu avioliniju koja će od 3. srpnja prometovati prema Hrvatskoj i to na relaciji New York – Dubrovnik. Nova aviolinija prometovat će četiri puta tjedno između New Yorka i Dubrovnika. Ili ova: Kvarner spreman za sezonu, u svibnju na Lošinj stižu grupe iz Italije. Slična je i sljedeća vijest: dvadeset gostiju iz Austrije kreće danas iz riječke luke na prvo ovogodišnje krstarenje malim kruzerom jedrenjakom iz flote minhenskog touroperatora ID Riva tours. A na sve se nadovezuje i objava Vlade jučer: Premašili smo milijun utrošenih doza cjepiva, a cijepljeno je gotovo 800.000 osoba. Ubrzanom dinamikom dostići ćemo cilj da 50 posto odraslog stanovništva bude procijepljeno.


Po svemu sudeći, s novom turističkom sezonom ulazimo u istinsko »novo normalno«. Zasad smo odradili i preživjeli tri vala koronavirusa, barem je ipak preživio veći dio nas, a hoćemo li u budućnosti morati preživljavati i daljnje valove, to ćemo tek saznati. Kako je kazala dr. Alemka Markotić, vjerojatno ćemo se morati cijepiti kao protiv gripe, svake sezone ponovo. No, na kraju trećeg vala, čini se da se vraćamo u normalan život. Ono o čemu sanjamo, stari život, koncerti, putovanja, normalna komunikacija, pred vratima nam je ponovo. Teško možemo vjerovati da se možemo poveseliti normali, da ne ureknemo, ali po svemu sudeći, imat ćemo priliku proživjeti jednu normalnu predsezonu, a ako bude sreće, i normalno ljeto.


Možemo se samo nadati da ovo najavljeno popuštanje mjera nema predizbornu konotaciju, jer to bi bilo tragično. Svjedočili smo prošle jeseni, na obilježavanju dana pada Vukovara, da se mjere ponekad kalibriraju i u dnevnopolitičke svrhe, a sada se samo za nadati da politički akteri neće pogriješiti i ponovo mjere prilagođavati dnevnopolitičkim potrebama. Znamo da su pred nama za samo tjedan dana lokalni izbori, i osim dobrog odaziva birača na tim izborima, koji pogoduje u prvom redu velikim strankama HDZ-u i SDP-u, političkim akterima bit će važna i proslava tih izbornih rezultata. Svi odreda priželjkuju normalne izbore, na kojima će birači moći slobodno otići do birališta i slobodno odlučivati, a jednako tako i dočekivati rezultate.
Uostalom, i prošli parlamentarni izbori održani su u sjeni prvog vala korone, potom se u drugom valu dogodio Vukovar, a sada imamo opasnost da se zbog izbora i treći val potencijalno zanemari, zbog dnevne politike. Nadajmo se da to nije slučaj, mada svjedočimo upravo tome da u ovoj regiji djeca od sljedećeg tjedna kreću normalno u škole, dok u susjednoj istarskoj regiji, u kojoj su i posljedice trećeg vala bile znatno slabije, još uvijek lokalni stožer vodi mnogo restriktivniju politiku.


S druge strane, budimo realni, gospodarstvo teško može izdržati treći val korone. Uz sve poticaje Vlade, i u Hrvatskoj i u cijelom nizu europskih zemalja, globalna ekonomija znatno pada, a time se problemi multipliciraju i u nas. U zemlji u kojoj je gospodarska budućnost upitna bez turizma, neprocjenjivo je važno zadržati turističke dolaske barem na razini od prošle godine. I tada smo se borili s neumoljivim statistikama i brojili svaki dolazak, a ni ove godine neće biti mnogo lakše. No, raditi se mora.


Pritom postoji jedna bitna, prebitna razlika, a to je cijepljenje. I u paketu s tim COVID-putovnice. Sezona 2021. godine bit će godina istinskog »novog normalnog« – dio stanovništva Europe, SAD-a i drugih razvijenih zemalja gdje je procijepljenost prošla 50 posto populacije, moći će početi normalno putovati. Održavat će se koncerti, otvoriti avio-linije, putovati gotovo normalno, a sve zahvaljujući nevjerojatnom globalnom poduhvatu, vjerojatno najvećem u ljudskoj povijesti, barem u zadnjih stotinu godina. Nikad dosad čovječanstvo nije bilo ujedinjeno u jednom zajedničkom cilju, a svibanj 2021. godine bit će mjesec koji će biti upisan zlatnim slovima u tu povijest: to je era u kojoj stanovništvo većine moderne svjetske populacije dobiva zaštitu od najveće zdravstvene pošasti u moderna vremena.


Hrvatskoj ne preostaje ništa drugo nego da se tom poduhvatu pridruži.