Piše Zlatko Crnčec

Povijesni Macronov posjet Hrvatskoj

Zlatko Crnčec

Foto Reuters

Foto Reuters

Posjet Emmaneula Macrona potvrdio je da je Hrvatska definitivno postala europska zemlja

placeholder


Posjet Emmaneula Macrona potvrdio je da je Hrvatska definitivno postala europska zemlja. Naravno, Francuska je puno veća i značajnija zemlja, koja ima puno značajnijih strateških partnerstava od onog koje je jučer potpisala s Hrvatskom, ali ovaj posjet i njegovi učinci imat će niz pozitivnih posljedica. I to ne samo za obje zemlje, nego i za jugoistočnu Europu.


Što se tiče Hrvatske, ovo je dosad najveći vanjskopolitički uspjeh Andreja Plenkovića. Macron je jučer javno u kamere brojnih televizijskih ekipa izrekao snažnu podršku Hrvatskoj za njene najvažnije strateške inicijative. Kao prvo, tu je ulazak Hrvatske u eurozonu. Naravno, nužno je da Hrvatska zadovolji sve financijske parametre za ulazak u ovaj ekskluzivni klub, ali na kraju dana ipak je tu potrebna i politička odluka. A podrška Francuske će tu imati veliku težinu. Plenković je najavio da bi se već tijekom mandata ove njegove Vlade, dakle do 2024., Hrvatska trebala naći u sustavu eura.


Sve ovo još više vrijedi i za ulazak Hrvatske u sustav Schengena. Macron je jasno i glasno rekao da je Hrvatska spremna za ulazak u taj sustav, te da je u tom smislu potvrdila svoje sposobnosti. Izbjegao je uopće spomenuti neugodan incident koji je izbio u javnosti prije nekoliko tjedana vezan za postupanje hrvatske policije prema migrantima koje je tjerala natrag u BiH. I Macron je svjestan da svijet nije savršen i da je situacija s ilegalnim migrantima daleko od idealne. Te da ova Hrvatska i njena Vlada ne zaslužuju velike osude zbog ovog incidenta. Francuska, dakle, podržava ulazak Hrvatske u Schengen.
Macron je podržao i nastojanja Hrvatske vezano za BiH. Njegova izjava da je BiH potrebna izborna reforma kako bi se poštovala prava svih konstitutivnih naroda. Sama činjenica da je spomenuo termin »konstitutivni narodi« razbjesnit će bošnjačke unitariste koji sve više rade na politici negacije nacionalnih posebnosti. Usto, sama činjenica da je Francuska uopće zainteresirana za zbivanja u BiH dobro će doći da se primiri situacija u toj zemlji, posebno među njenim uglavnom politički neuračunljivim političarima.


Tu su naravno i borbeni zrakoplovi. Činjenica da je ugovor o kupnji potpisao ministar obrane Mario Banožić ipak je njegova svojevrsna pobjeda u sukobu sa Zoranom Milanovićem. I još jedna potvrda da premijer Plenković čvrsto stoji iza njega. Hrvatska je ipak zemlja parlamentarne demokracije, westminterskog tipa, kako je svojevremeno govorio Milanović. Što se god kasnije bude događalo s Banožićem, ostat će zapisano da je on potpisnik ovog ugovora. Naravno, ako sve prođe u najboljem redu, odnosno ako za nekoliko godina Rafali zaista budu letjeli s hrvatskim pilotima.
Neki će svakako reći da je jedino činjenica da je Hrvatska za velike novce kupila francuske borbene zrakoplove dovela Macrona u Zagreb. Iako je Francuska velika zemlja i njeno gospodarstvo ne ovisi o hrvatskom tržištu, taj novac koji je došao iz Hrvatske ipak nije za baciti. Posebno nakon debakla oko prodaje francuskih nuklearnih podmornica Australiji. Međutim, Francuska je ipak prevelika zemlja da bi svoju vanjsku politiku prilagođavala prodaji 12 zrakoplova nekoj zemlji. Politika koju vodi Macron puno je šira od jednog takvog posla. I ne mijenja se zbog jedne uspješne ili neuspješne slučajne prodaje oružja. Strateško partnerstvo s Hrvatskom bilo bi potpisano i da nije bilo kupnje Rafalea. Naravno, ne treba ni preuveličavati domet onoga što se prethodna dva dana događalo tijekom Macronovog posjeta. Francuska podržava Hrvatsku u puno stvari, ali to nikako ne znači da će je automatski podržavati oko otvorenih pitanja s, recimo, Srbijom. Nije tu samo da su te dvije zemlje »braća po oružju« iz Prvog svjetskog rata, što je prije nekog vremena spomenula francuska ministrica obrane. Stvar je u tome da Francuska želi stabilnu jugoistočnu Europu koja neće destabilizirati EU. I imat će razboritu politiku prema svim političkim igračima. Budući da je razboritost često izostajala kod političara našeg istočnog susjeda, sama činjenica da će Francuska biti prisutna na ovom području pridonosi njegovoj stabilnosti. Ako sve prođe kako treba, posjet predsjednika pete Francuske Republike mogao bi se pokazati povijesnim za Hrvatsku.