Politika na trapezu

TIHANA TOMIČIĆ Sve je na Vladi

Tihana Tomičić

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

Italija je već odlučila s 25 milijardi eura povećane javne potrošnje pratiti minuse koji će nastati u privatnom sektoru. Njemačka je već osigurala 12 milijardi eura za nove projekte i nove tehnologije, da nadoknadi rupe koje su se već pojavile.

placeholder


Hrvatska se najbolje od svih država u Europi bori s koronavirusom, izjavio je jučer ministar turizma Gari Cappelli nakon jednog u nizu kriznih sastanaka. Čak i ako to nije potpuno točno, činjenica je da hrvatski nacionalni stožer i dalje drži pod kontrolom sve slučajeve, da su svi oni importirani i da lokalne distribucije virusa nema. Škole i vrtići dalje rade, osim u Istri, granica nije potpuno zatvorena, a javnozdravstveni sustav pokazao se funkcionalnim. Bar zasad.


No, Hrvatska nije otok, i čak i ako uspije obuzdati epidemiju u najpovoljnijem scenariju, neće biti pošteđena globalnih ekonomskih posljedica koronavirusa. One će nužno biti tragične jer dijelovi nekih gospodarstava, poput talijanske autoindustrije ili brodogradnje, već prestaju normalno funkcionirati, a pitanje je kako će se poslodavci odnositi prema zaposlenicima u tim industrijama. I u državama s manjim brojem zaraženih od Italije već se vide ozbiljne posljedice. Kako bi rekao ekonomski analitičar Guste Santini, koronavirus nije samo zdravstvena i ekonomska, nego i socijalna bomba. Primjerice, a to je samo jedan jučer objavljeni random primjer, iz Seata, španjolskog ogranka njemačkog Volkswagena, poručili su da razmatraju opciju da radnike iz tvornica na području Barcelone privremeno pošalju kućama zbog problema s nabavom. »Tvornica u Martorellu trenutno normalno radi. Međutim, postoji nekoliko rizika povezanih s koronavirusom koji je pogodio nabavne lance«, rekao je glasnogovornik, koji dodaje da će Seat privremeno otpustiti radnike bude li prisiljen smanjiti proizvodnju zbog problema s nabavom.


Koliko će radnih mjesta u Europi, a samim time i u Hrvatskoj, biti izravno pogođeno ako ova kriza potraje, nemoguće je predvidjeti. No, svakako je više nego dobro, i to je još jedna od ispravnih reakcija hrvatske države i Vlade zadnjih dana vezanih uz praćenje situacije oko koronavirusa, da su se jučer već sastali svi vodeći ljudi poslodavaca, turističkog sektora, HGK i Ministarstva financija, da se odmah osmisle mjere kojima će država pratiti ovu situaciju i pomagati svom privatnom sektoru. Država, da, jer nitko drugi osim Vlade ne može uskočiti u rješavanju problema prijevozničkih tvrtki, turističkog sektora, proizvodnje koja je vezana na uvoz iz Italije i drugih zahvaćenih država. Jednako kao što je na početku svog mandata spašavala Agrokor, ova će Vlada na kraju svog mandata morati spašavati Hrvatsku od koronavirusa. Jednako koliko je ministar financija Zdravko Marić uspješno smanjivao deficit proračuna, sada će sve te uštede morati usmjeriti na saniranje štete od ove pošasti. Ako ne i puno više.
Italija je već odlučila s 25 milijardi eura povećane javne potrošnje pratiti minuse koji će nastati u privatnom sektoru. Njemačka je već osigurala 12 milijardi eura za nove projekte i nove tehnologije, da nadoknadi rupe koje su se već pojavile. I Slovenija je već odlučila s milijardu eura poticati svoje poduzetnike i tvrtke. Europska komisija također već ima 25 milijardi eura za potpore sustavima zdravstvene skrbi u državama članicama. Italija i Francuska odobravaju odgodu otplate kredita ne samo za svoje tvrtke, već i za privatne osobe. Dio banaka mora se već sada odreći naplate dijela »loših kredita« – jednostavno, dio nenaplativog novca, od onih radnika iz prvog »čina« ovog teksta, onih koji će jednostavno biti otpušteni jer će njihove tvornice prestati raditi na neko vrijeme, morat će se otpisivati.


I u Hrvatskoj će sigurno biti djelatnosti i tvrtki u kojima će proizvodnja zbog koronavirusa jednostavno stati, čak neovisno o tome koliko će zaraženih biti u samoj Hrvatskoj. Nabavni lanci, posebno s Italijom, bilježe kolaps, i traženja poslodavaca od Vlade svakim danom će biti sve više opravdana. A oni među ostalim već sad traže od države da osigura potpore za skraćivanje radnog vremena, potom potpore za 80 posto plaće radnika koji će se naći na čekanju, jefitinije kredite i odgodu otplate kredita bar za najugroženije sektore, poput turizma, kao i obročnu otplatu poreza.


Sve će biti na Vladi. Sve čime se premijer hvalio kao plusevima i postignućima u naplati poreza – sve će morati potrošiti na saniranje šteta od koronavirusa. Slijedi nam teško vrijeme.