Piše Tihana Tomičić

Politička volja za antikorupcijsku bitku

Tihana Tomičić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Danas je potpuno nemoguće procijeniti dokle će stići razmontiranje zagrebačke korupcijske hobotnice koja se povezuje uz mrežu koju je 20 godina uz sebe gradio gradonačelnik Milan Bandić

placeholder


Danas je potpuno nemoguće procijeniti dokle će stići razmontiranje zagrebačke korupcijske hobotnice koja se povezuje uz mrežu koju je 20 godina uz sebe gradio gradonačelnik Milan Bandić.


Možda to barem u naznakama znaju u riječkom PNUSKOK-u koji vodi cijelu zagrebačku akciju, a moguće je da bar površnu ideju o tome u kojem će smjeru ići daljnji koraci ima i novi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, naprosto zato jer je on taj koji trenutačno posjeduje ključeve koji otključavaju stare Bandićeve ladice pune relikvija nedavne prošlosti.


Hoće li krakovi istrage voditi prema svima koji su u Bandićevoj strukturi držali pod kontrolom bilo kakve javne nabave jer jasno je da je to bila zlatna žila za korupciju i kriminal; ili će voditi k političkim ortacima, onima koje je sam Bandić znao nazivati žetončićima, i koji su za političku korist nešto dobivali?
To je danas potpuno nemoguće prognozirati, no jedno je jasno: istrage su tek počele i uhićenja proteklih desetak dana vjerojatno su tek vrh sante leda u glavnom gradu. Naravno, ostaje otvoreno pitanje bi li do svega došlo da je Bandić poživio i potom možda ponovo pobijedio u Zagrebu.


Svi se slažu da je njegov biološki, ali i simbolički odlazak sa scene sigurno ključan faktor zašto sada jedan po jedan padaju i njegovi suradnici. No, i to možemo tek nagađati, jer nikad nećemo znati bi li Bandić možda ipak dobio izbore, ili je već bila toliko zrela klima za promjene i novog gradonačelnika Tomaševića, da bi se isto događalo i da je Milan Bandić još uvijek živ.


Glavno je da su istrage napokon počele i da se očito ide beskompromisno, dosljedno i pravocrtno – tako su već uhićene i osobe s pročelničkim statusom, bivši direktori gradskih tvrtki, pri čemu je jučer uhićeni Patrik Šegota ipak bio i tajnik u stranci MB 365.


Jasno je da više nema nedodirljivih, a najsignifikantnije su riječi samog Tomaševića koji je jučer rekao kako je »bitno da je Grad potpuno otvoren za suradnju s istražnim tijelima, podržava njihov rad, dostupna im je sva dokumentacija i želi da se ovo sve raščisti do kraja«.


On je potpuno jasno rekao i kako mu je osobno poznat slučaj poduzetnika koji je preminuo, a koji je tražio da mu se isplati novac za radove koje je napravio, a za te radove nije bilo nikakve dokumentacije i pokrića.


Istina je, Tomašević je na ove i ovakve stvari upozoravao godinama, navodeći i potpuno konkretne primjere za koje je smatrao da se radi o zloupotrebama i namještanjima poslova, tako da se ne može reći da kod njega ne postoji politička volja da se svi Bandićevi poslovi danas raščiste, mada je Bandić danas pokojni i sve zajedno na trenutke izgleda kao njegovo »cipelarenje«.


No, kad se vide razmjeri optužbi za korupciju, a riječ je o stotinama tisuća kuna, ali i o tako tragičnim događajima koji su završili čak suicidom jednog od aktera u aferi, tada je jasno da Tomašević i Možemo! nisu godinama uzalud vikali na sav glas o karakteru bivše gradske vlasti. Čini se da je doista bilo gore nego je javnost mogla i pretpostaviti.


U tom kontekstu i prvi Tomaševićevi politički potezi i odluke, poput onih o smanjenju plaća u gradskoj upravi, ukidanju skupih automobila i ukidanju dijela ureda i odjela, itekako dobivaju smisao.


Nije to tek populizam – čini se da gradsku upravu doista treba protresti i okrenuti naglavačke od krova pa do temelja. Nije stoga nevažno ni kako će se o prvim Tomaševićevim odlukama postaviti Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa.


Svaka izravno ili neizravno deklarirana podrška novoj vlasti, kao novoj paradigmi upravljanja Gradom Zagrebom, itekako je potrebna i korisna u ovoj fazi, dok Tomašević još ostaje simbolom borbe protiv korupcije u Zagrebu.


Naravno, nije nevažno niti da postoji očita politička volja državne vlasti da se ovakve istrage prepusti neovisnom pravosuđu i policiji.


Nakon cijele jedne ere u kojoj se iz aviona vidjelo da je pravosuđe pod šapom HDZ-a, sada se vremena mijenjaju i sam vrh HDZ-a vrlo se lako ograđuje od bilo koga, pa i svojih članova, koji se nađu pod ovakvim istragama.


Niz je primjera tijekom protekle godine koji to potvrđuju, od slučaja Vjetroelektrane, Janafa, Kuščevića, Žinića… Ne treba očekivati da vrh HDZ-a stane niti iza bilo koga povezanog s Bandićevom hobotnicom, ako istraga do toga eventualno dođe.


U Zagreb je ipak stiglo novo, novo vrijeme.