Piše Zlatko Crnčec

Počela završnica utakmice protiv korone

Zlatko Crnčec

Foto Igor Kralj / PIXSELL

Foto Igor Kralj / PIXSELL

Vlada je jučer usvojila Plan cijepljenja protiv korone, a prve doze cjepiva dolaze u zagrebačku zračnu luku u subotu

placeholder


Vlada je jučer usvojila Plan cijepljenja protiv korone, a prve doze cjepiva dolaze u zagrebačku zračnu luku u subotu. Usvojen je i slogan, »Misli na druge, cijepi se«, kojim će se pokušati uvjeriti barem 70 posto odraslog stanovništva da pristane na cijepljenje. Time započinje proces koji bi trebao ako ne potpuno prekinuti, a ono barem znatno ublažiti neizdrživu situaciju u kojoj se nalazimo sada već gotovo deset mjeseci.


Nekoliko pitanja ostaje otvoreno. Prvo je hoće li se uspjeti nagovoriti na cijepljenje barem 70 posto građana kako bi cijeli projekt imao smisao. A drugo, isto tako važno pitanje jest kada bi se taj poduhvat mogao dovršiti. Hoće li sve biti gotovo do kraja lipnja ili će se cijela operacija razvući do jeseni.


U svakom slučaju, bit ćemo svjedoci, ali i sudionici jednog dosad nezabilježenog eksperimenta. On će u prvom redu biti zdravstveni. Ako uspije, bit će to, ma kako to možda patetično zvučalo, pobjeda čovječanstva. Ako se zaista pokaže da se u relativno kratkom roku uspjelo pronaći djelotvorno i sigurno cjepivo, koje je u najvećem dijelu zaustavilo epidemiju, bit će uspjeh ove civilizacije. Inače tako neuspješne u rješavanju drugih problema – ratova, umiranja od gladi, zastrašujuće ekonomske nejednakosti koja se svakodnevno povećava, koji još uvijek uzimaju više žrtava nego je to dosad uspjelo samoj koroni.
Međutim, COVID-19 je i veliki društveni eksperiment. Zatvaranje cijelih gradova na ovaj način dosad je nezabilježena praksa u modernoj povijesti čovječanstva. Istina, prije stotinjak godina španjolska je gripa pomela milijune, ali svijet se od tada radikalno promijenio. Europa, uništena četverogodišnjim ratom i kaosom koji je uslijedio kao njegova posljedica, nije bila u stanju organizirano se suprotstaviti tadašnjoj epidemiji. Ili djelomično i jest, ali na načine koji su danas potpuno neprimjenjivi. Gospodarski udar je zastrašujući i od njega će se svijet oporavljati godinama. Cijele su gospodarske grane dovedene do ruba propasti. Pa će na puno mjesta novo normalno dovesti do starog siromaštva. A to će onda biti dodatni udarac zdravlju ljudi u svim aspektima. Posebno onom psihološkom.


Hrvatska je, naravno, dio cijele ove gužve. Problem kod cijepljenja mogao bi predstavljati duboki skepticizam dijela građana prema činjenici da je cjepivo pripremljeno u roku od desetak mjeseci. Osim toga, u Hrvatskoj su tradicionalno prisutne najrazličitije teorije zavjere koje, kod nekih, idu tako daleko da vjeruju u to da će kroz cijepljenje biti na neki nerazjašnjeni način čipirani. A što bi onda valjda omogućilo nevidljivim, ali za njih definitivno prisutnim, centrima moći da prate njihovo kretanje, možda i tijek misli. Međutim, takvih radikala ipak je zanemariv broj tako da je za očekivati da će se oni skeptični i neodlučni ipak prikloniti zdravom razumu. I cijepiti se kada na njih dođe red.


Međutim, kada bi to sve moglo biti gotovo? Kada bi tih priželjkivanih 70 posto moglo biti procijepljeno. Ministar Vili Beroš sramežljivo je jučer spominjao mogućnost da bi najveći dio posla mogao biti gotov do kraja lipnja. To je za Hrvatsku itekako važno budući da tu negdje počinje turistička sezona koja nam godišnje osigurava dvadesetak posto BDP-a. Još ako se pokaže da je cjepivo zaista učinkovito da stopa zaraze radikalno padne u cijeloj Europi, to bi značilo da bi nam se turizam mogao opet nekako provući i napuniti proračun. A državi će biti potrebna svaka kuna da pokrpa sve štete nastale gotovo jednogodišnjim zamrzavanjem gospodarstva u manjem ili većem opsegu.


Za Vladu Andreja Plenkovića ovo će biti veliki i zahtjevni logistički izazov. Dopremanje cjepiva u Hrvatsku, njegovo skladištenje pa potom distribucija do krajnjih korisnika, čiji će raspored trebati zaista minuciozno pripremiti, bit će zahtjevan zadatak. Cijeli će posao olakšati činjenica da će cjepivo sukcesivno dolaziti u zemlju tako da neće biti potrebno skladištiti velike količine. Trebat će se jako pažljivo birati partnere iz privatnog sektora jer bi i najmanji trag nekakvog privilegiranja imao toksičan politički učinak. Vlada je prvo poluvrijeme protiv korone dobro odigrala, u drugom su stvari malo škripale. Sada je sama završnica utakmice u kojoj je važno postići i istovremeno ne primiti pogodak.