Piše Zlatko Crnčec

Zlatko Crnčec: Bernardić nije ženomrzac, već nevješt političar

Zlatko Crnčec

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

placeholder


Tamo negdje koji tjedan prije parlamentarnih izbora 2016., tadašnji premijer Zoran Milanović primio je izaslanstvo branitelja koji su prije toga nekoliko godina grubo napadali njega i njegovu Vladu. U tom je razgovoru, zatvorenom za javnost, Milanović rekao da nije njegova, nego majka Andreja Plenkovića »vojni lekar«. Teško je povjerovati da jedan političar na najvišoj funkciji može napraviti takvu glupost. Kao prvo, mogao je predvidjeti da će ga snimati. Kao drugo, bio je to udarac ispod pojasa uvlačiti u politički ring majku svog suparnika koja se politikom nikada nije bavila. I kao treće, za Milanovića najtoksičnije, uporabio je u negativnom kontekstu srpsku riječ za pripadnicu liječničkog ceha. I to sve još u muškom rodu.


Milanović je zbog »vojnog lekara« sigurno izgubio dosta glasova, posebno među pripadnicima o proračunu ovisne salonske ljevice, uvijek sklone inzistiranju na apstrakcijama, čak i kada to ide na njihovu štetu. Moguće je da je korištenjem srpskog naziva dodatno od sebe udaljio dio pripadnika srpske manjine, koji su mu već prije zamjerili blokiranje srpske granice tijekom izbjegličke krize. Uostalom, vodstvu SDSS-a uvijek više odgovara koalicija s HDZ-om jer im je SDP veliki konkurent u privlačenju srpskih glasova. Bilo kako bilo, Milanović je te izbore izgubio. Nikada nećemo saznati što bi se dogodilo da nije bilo »vojnog lekara«.


A sada je aktualni predsjednik SDP-a Davor Bernardić, ničim izazvan, napravio sličnu glupost. Iako je iz konteksta njegovog intervjua za Hinu potpuno jasno što je mislio, on je – još uvijek nevješt u političkom govoru, iako je u visokoj politici već desetak godina – nepreciznim odgovorom na jedno pitanje toliko otvorio političke bokove da sada po njemu pljušte udarci koji dolaze od krajnje ljevice pa do umjerene desnice. Zbog izjave da »koordinatorstvo nije za eksperimentiranje, to moraju obavljati dokazani operativci« preko noći je postao ženomrzac koji pripadnice svoje stranke ne smatra dostojnim važnijih funkcija.
Bernardić se ovom izjavom naravno nije pokazao kao ženomrzac, već kao šlampav političar upitnih sposobnosti koji vlastitim krivim potezima osigurava municiju svojim političkim protivnicima, posebno onima s ljevice i krajnje ljevice. Baš kao što je Milanović preko noći proglašen osobom netrpeljivom prema Srbima, iako je cijeli njegov mandat bio obilježen borbom za njihova prava, tako sada Bernardiću ne pomaže činjenica da on i SDP kontinuirano podržavaju ravnopravnost žena. I da je SDP prvi od etabliranih stranaka uveo jednak omjer žena i muškaraca na listama. Bilo je to na prošlogodišnjim europskim izborima, a ista će praksa biti primijenjena i na predstojećim parlamentarnim.


I Milanović i Bernardić sami su si krivi. Sposoban političar nikad se ne bi doveo u ovakvu situaciju. Ne može se tek tako biti predsjednik velike stranke. A ako se netko već i prihvati takvog zadatka, onda bi elementarna stvar bila da nauči, ili barem obrati pažnju, kakve posljedice može imati nešto što izgovori. I da to stoga mora biti toliko kristalno jasno da nitko, a kamoli politički protivnik, to ne može iskriviti ili tumačiti kako mu to odgovara.


Nije nemoguće da je »vojni lekar« bio ta nijansa koja je odlučila parlamentarne izbore 2016. godine. I tada se, kao i danas, činilo da je HDZ u silaznom trendu. I da SDP treba samo utakmicu mirno privesti kraju. Ali HDZ je već puno puta pokazao sposobnost da krajnje pragmatičnim rješenjima zbuni protivnike i dobije već naizgled izgubljene bitke. A ako Bernardić do parlamentarnih izbora napravi još par ovakvih gafova koji će zgroziti delikatne osjećaje šampanj socijalista, što se Milanoviću dogodilo 2016., ured premijera, koji mu se sad čini nadohvat ruke, mogao bi mu i dalje ostati nedosanjan san.