Piše Tihana Tomičić

TIHANA TOMIČIĆ Dajte im Netflix!

Tihana Tomičić

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

placeholder


U ovoj situaciji je važno tko odlučuje i zapovijeda. To su Vlada i Stožer. Slušajte vijesti nadležnih, a to su prije svega potpredsjednik Vlade i Stožer. Sve ostalo možete zanemariti – ovo je prije samo tri dana izgovorio predsjednik Republike Zoran Milanović, u trenutku kad je Zagreb nakon krize s koronavirusom zadesio i teški potres. Nakon tih nekoliko rečenica, Milanović se odmaknuo. Ne pojavljuje se bez razloga u javnosti, ne soli pamet i doista pušta izvršnu vlast da rješava poslove koji su joj u nadležnosti, s obje krize.


No, zastupnici glavne oporbene stranke, SDP-a, a i ostali u oporbi, čini se da teško podnose samoizolaciju i karantenu. Nervozni su došli u Sabor, odnosno ono što je Sabor jučer u zgradi Ine bio, i krenuli u napad na jedine ljude koji trenutno imaju povjerenje građana u Hrvatskoj, članove Nacionalnog stožera Civilne zaštite i njegove čelne ljude.


Umjesto da se ugledaju na Milanovića i shvate da u ovoj dvostrukoj krizi gore od virusa i potresa može biti samo njihovo »rodoljubno zanovijetanje«, redom su od SDP-a, preko HSS-a do Mosta, počeli zanovijetati i smetati izvršnoj vlasti i Nacionalnom stožeru u politici koju vode.
I slijepcu je jasno da Nacionalni stožer vrlo balansirano vodi svoju komunikacijsku strategiju, ekvilibrirajući između toga da javnost upozori na stvarne opasnosti s kojima smo suočeni, ali i da pritom ne izazove psihozu i paniku, iz koje uvijek može ispasti sto problema više od onog baznog s kojim se borimo.


I slijepcu je jasno da hrvatska država nema novaca za tisuće i stotine tisuća testova na koronavirus i da se upravo zato testiraju oni koji ili imaju simptome, ili su bili u kontaktu s već oboljelima, ali dečki iz oporbe uporno traže veći broj testiranja. I slijepcu je jasno da bi totalna karantena dokraja paralizirala gospodarstvo, ali dečki iz oporbe stalno traže restriktivnije i restriktivnije mjere.


I slijepcu je jasno da se kontrola samoizoliranih koji krše pravila mora uspostaviti, ali dečki iz oporbe viču kako Vlada njihovu podršku ne može dobiti za prijedlog da se suspendira dio prava građana, odnosno omogući nadležnim službama da prate mobitele osoba kojima je određena mjera samoizolacije.


Umjesto da i sami svjedoče jedinstvo u ovom trenutku koji je doista specifičan i težak, zastupnici iz oporbe forsiraju sukobe tamo gdje ih uopće nema, niti ih treba biti. Tako iz SDP-a poručuju da oni neće omogućiti dvotrećinsku većinu za ove nove mjere ako se ne prihvate njihovi amandmani, i s time »ispadaju iz paštete« cijeli jučerašnji dan na svim televizijama i javljanjima novinara, a amandman se odnosi samo na to da se Vladina mjera praćenja dijela građana jasnije definira, s jasnijim rokovima i akterima.


Pa naravno da će predlagač zakona napisati suvisao prijedlog u kojem će pojasniti na koga se mjera praćenja može odnositi. Je li potrebno zbunjivati javnost po cijeli dan svojim paničarenjem, ako će svatko u lancu donošenja odluka na suvisao način formulirati svoje prijedloge?


Ovo je Orwellova 1984. i suspenzija demokracije, viču iz oporbe, a onda predlože da se umjesto praćenja uvede aplikacija kakvu su primjenile Južna Koreja ili Singapur, koja upravo omogućava praćenje mobitela korisnika. I još potom predlože, poput Kreše Beljaka iz HSS-a, da se umjesto održavanja sjednica Sabora proglasi izvanredno stanje.


Tom bi mjerom sve odluke, bez sazivanja Sabora, donosili premijer i predsjednik Republike, te bi se praktički radilo o ukazima vlasti, bez ikakve demokratske rasprave.


Oporba, dakle, kritizira Vladu (koja je trenutno samo ekstenzija Nacionalnog stožera kao skupa stručnjaka za krizu s koronavirusom i potresom) za suspenziju demokracije, a istovremeno predlaže još restriktivnija rješenja od iste te Vlade. Tko je tu lud?


Definitivno, nije vrijeme za prepucavanja, nego za konsenzus i podršku ljudima za koje smo se već u ovih mjesec dana itekako osvjedočili da znaju što čine. Onog trenutka kad oni prestanu imati podršku javnosti za svoje mjere i preporuke, nastupit će panika i kaos. Ako netko u oporbi nema pametnijeg posla ovih dana, neka se zatvori u kuću i gleda Netflix.


Na redovnim parlamentarnim izborima krajem godine, kad sve ovo prođe, bit će vremena za ovaj folklor.