Na kraju krajeva

Papak

Siniša Pavić

Foto iStock

Foto iStock

Dok drugi žive u iluziji da papci nisu, Mate Janković i momci iz craft pivovare Varionica su Papkom nazdravili notornoj istini da si papak bez ušteđevine, bez ratnog broda da se u njemu voziš i bez čvrste veze s »Andrejom«

placeholder


Nema dugo da su majstor kuhar Mate Janković i momci iz craft pivovare Varionica zajedničkim snagama stvorili, pa izbacili na tržište, pivo što se zove Papak. Vrag će ga znati što im je bilo na umu kad su pivu Papak ime dali i na etiketi nacrtali taj famozni dio svinjske nogice što je neopravdano podcijenjen, no priznati im valja da im je tajming savršen. Jer, aktualna stvarnost nas uči kako je papak danas svatko tko misli da papak nije. Ima nas više nego ikada. Ili, jezikom moderne nam povijesti rečeno – svi smo mi papci!


Cure tako ove dane detalji iz imovinskih kartica gospode narodnih zastupnika. Svega tu ima; nekretnina, brodica, satova, supružničke imovine, udjela u tvornicama, automobila starih i novih, sposobnosti da se diže više kredita odjedanput bez straha da se neće imati s čim rata podmiriti, zemljišta, ostavštine, okućnica…. Nije prvi put da se s tim bavimo, da nam zazubice rastu dok zbrajamo i oduzimamo tuđu stečevinu, da pomladak tjeramo da uđe u politiku makar silom te tako namiri i sebe i starce i djecu. Ali, ovaj put je nekako drugačije. Ovaj je put, naime, u toj šumi svega blaga, iskočila rubrika ušteđevina! Preciznije rečeno, u moru svega što obična smrtnik za pet života neće steći u oči upadoše milijuni kuna što su ih za radnog vijeka uspjeli uštedjeti saborski zastupnici i njihova bliža svojta. Marijana Petir recimo, i njenih ušteđenih 811.975 kuna i 590.000 eura! Vauuu! Ti kao da ne jedu i ne piju, kao da ne idu na dnevnoj bazi u trgovine u kojima se okrenuti ne možeš a da ti sto kuna ne izbije kasa iz ruke, kao da im vozila ne idu na gorivo nego na štogod besplatno, kao da godišnje ne kupe ni jedan komad odjeće već sve troše starinu roditeljsku i susjedsku. Papak tko uštedjeti ne zna! Svi smo mi papci koji se rastežemo od minusa do minusa, jer da nismo imali bi na računu koju milju i pri tom se još dobro zabavljali.


Premda je biran voljom građana, a građanstvo kako smo utvrdili mahom čine papci, Predsjednik RH Zoran Milanović nije papak, ili je odlučan i na dobrom putu da papak ne bude. Ako zastupnici i imaju ušteđevinu, on je jači jer ima helikopter i brod vojni da naokolo njime leti i brodi, sve ovisno o potrebi. Zašto, uostalom, da ono što je stvoreno da leti i brodi stoji za pod zalijepljeno i u luci usidreno i tako trune umjesto da ‘dejstvuje’. Albanija nije nikad bila bliže, a i ni prijatelj nije dugme. Služben put, neslužben put!? Kog’ briga! Nije Predsjednik tu da polaže račune. Papak tko ih polaže i uredno plaća. Dakle svi smo mi papci! Da nismo letjeli bi naokolo o tuđem trošku i još to prezentirali kao veliko i važno.
Ne znamo biti političari i štedjeti do ibera, pa smo papci. Ne znamo se kandidirati za Predsjednika države i voziti se u vojnoj mehanizaciji, pa smo papci. Dade se donekle srediti barem ova štednja. Koju godinu na kruhu i vodi, pa da vidiš. Samo, ima i lakših puteva da se stigne do zvijezda, ili ih je barem do sad bilo. Treba samo znati pravog »Andreja«… Recept, pa makar da je originalno iz lipnja, zajedničkim snagama su nam dali ministar zdravstva i veliki borac protiv COVID-19 Vili Beroš i agilna liječnica te bivša zamjenica ravnatelja KBC Sestara Milosrdnica Dijana Zadravec. On s jedne strane telefonske žice, ona s druge. A snimač snima.


Pa mediji snimku dobiju i nekidan objave. Priču, manje-više znate, u pitanju bi natječaj za čelno mjesto bolnice zbog kojeg Zadravec zove ministra, ne bi li mu najavila kako će imati skandal ako natječaj ne poništi. Neuk čitatelj, ili slušatelj, odgonetnuti i naslutiti iz te snimke može štošta, makar nema tu ništa vrijedno pretjerana čuđenja. Odavno ovaj narod ne vjeruje da su javni natječaji išta više od unaprijed režirane predstave.


Ali, kad Zadravec kaže ministru da će ga nazvati nakon što razgovara s »Andrejem«, sve poprima fantastične okvire.


Sudeći po razgovoru »Andrej« neki je taj koji vedri i oblači. Dvojac snimljen kako telefonski razgovara upinje se dokazati jedno drugom tko je »Andreju« veći prijatelj. Drhtaj u glasu, dikcija, povišeni tonovi… Ima tu za sasvim prosječnog dramatičara materijala da u priču uvede mali milijun dramaturških elemenata. Jalnuški diletanti mogli bi se spomenuti i onog Sir Olivera alanfordovskog koji ulazi u govornicu da pita Binga kako brat, samo to je Bing nije »Andrej«!? No samo jedno je bitno – ili znaš »Andreja«, ili si papak!


Ni ministar, ni liječnica očito ne žele biti papcima kad oboje znaju »Andreja«, a to nam garantira sasvim lijepu priču i u daljnjoj nekoj budućnosti tko god da je »Andrej«.


Lipanjski razgovori nadasve su poučni, jer nas podsjećaju na posvemašnju naivnost kojoj su pučani ove zemlje skloni. Kad nas napade COVID-19, pa kad smo se smjerno držali propisanih mjera i slijepo vjerovali istom tom Berošu, jednako tako smo slijepo vjerovali i naivno se nadali da ćemo nakon svega izaći bolji ljudi, oni što štuju red, rad i disciplinu, poštuju znanost i milosrdni su kao što nikad prije nisu bili. Recentna stvarnost nam kazuje da ništa od toga nema. Kad smo, pak, nedavno odradili parlamentarne izbore, pa kad nas je sreća pomazila tako da ne moramo i opet biti izloženi teroru monstruoznih koalicija, vjerovali smo da je konačno došlo vrijeme da se krene skoro pa iz početka i po pravilima službe. Jedan telefonski poziv, pa još sniman, pa još vođen među ljudima za koje se vjeruje da su intelektualci, pokazuju da će izbori teško promijeniti išta kad je staro stanje uma tako brižno zacementirano.


A stanje je takvo da se sublimirati dade u tvrdnju: »Svatko ima svog »Andreja«, papak tko ga nema!« »Andrej«, baš kao mobitelna aplikacija neka, treba vam na svim razinama, bili vi pikzibner koji drugačije ne dolazi na red u liječnika, bilo da ste ex ministrica Žalac dok, kako tvrdi USKOK, sređujete kod kolegice Rimac da vam sredi državni stručni ispit bratu. Ništa bez »Andreja«, samo što ne teži svaki »Andrej« isto, ali to je sad već priča o velikim i malim igračima, o onima koji su se precijenili i o papcima dakako.


Nego, Papak! Nema dugo da su majstor kuhar Mate Janković i momci iz craft pivovare Varionica zajedničkim snagama stvorili, pa izbacili na tržište pivo što se zove Papak. Vrag će ga znati što im je bilo na umu kad su pivu Papak dali ime i na etiketi nacrtali taj famozni dio svinjske nogice što je neopravdano podcijenjen, no priznati im valja da im je tajming savršen.


Dok drugi žive u iluziji da papci nisu, momci su Papkom nazdravili notornoj istini da si papak bez ušteđevine, bez ratnog broda da se u njemu voziš i bez čvrste veze s »Andrejom«. Možda im i nije bila namjera, ali ispalo je taman tako nekako. Dok bijeli svijet strepi jer ne zna kud će Lionel Messi, dok broj novozaraženih u Hrvatskoj mahnita s tendencijom da preskoči brojku od 400 po danu, samo je jedno bitno, odgovor na pitanje – imate li i vi svog »Andreja«!? Dok sve to »Andrej« ne rastjera, tako nam je.