Branko Podgornik

Pandemija necijepljenih

Branko Podgornik

Reuters

Reuters

bog oklijevanja ljudi, njihova nedovoljnog povjerenja u institucije vlasti i u cjepivo, kao i zbog njihove »slobode izbora« kad je riječ o cijepljenju, pandemija će se oduljiti i pokazati tvrđim orahom nego što smo u početku mislili

placeholder


Znanstvenici su od početka pandemije podijeljeni oko pitanja kako se protiv nje boriti. Oni koji su u manjini ponovo šire tvrdnje da ljude ne treba previše gnjaviti cijepljenjem, ni mjerama protiv virusa. Povod za najnovije relativiziranje opasnosti od korone jest naglo širenje soja delta u zemljama s visokom procijepljenošću građana, poput Ujedinjenje Kraljevine. Unatoč tome što je 52 posto Britanaca dobilo dvije doze – broj zaraženih među njima skočio je na 54 tisuće dnevno.


Kako cjepivo nije 100-postotna zaštita od bolesti, manjina znanstvenika tvrdi da je najbolje ljude pustiti da prebole koronu. Na taj način, kažu, steći će snažniji imunitet od onog dobivenog cjepivom. Pritom misle ponajprije na mlađe i zdravije ljude, kod kojih COVID-19 najčešće ima slabije simptome.


U tome sigurno ima i nešto istine, ali je problem što takvo stajalište omalovažava učinak cijepljenja koje se nedvojbeno pokazalo najboljim lijekom protiv širenja COVID-a, kao i zaštite od težih oblika bolesti i smrti. Najnoviji podaci Državnog instituta za serume (SSI) iz Danske pokazali su da je 1.233 cijepljenih osoba u toj zemlji ponovo dobilo koronu u razdoblju od kraja prošle godine do kraja lipnja. Međutim, kako ukupni broj cijepljenih u Danskoj iznosi 1,6 milijuna, očito je da je ponovo oboljelo samo njih 0,08 posto, što je zanemarivo.
Ti su podaci dobiveni prije pojave delte koja postaje prevladavajući soj u Europi i Sjedinjenim Državama. Kažu da je delta otpornija na cjepiva. Međutim, ni to ne umanjuje važnost cijepljenja. Prema prošlotjednim podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti SAD-a, čak 97 posto Amerikanaca koji moraju u bolnicu zbog COVID-a nije cijepljeno. Direktorica CDC-a Rochelle Walensky upozorila je da soj delta u SAD-u zahvaća ponajprije necijepljene ljude. Stoga je novi val korone nazvala »pandemijom necijepljenih«, koja se brže širi u područjima s nižim postotkom vakciniranog stanovništva.


Naravno, tim podacima američki CDC želi na cijepljenje potaknuti građane koji oklijevaju, koji se protive vakcinaciji ili je smatraju »osobnim izborom«. Američke vlasti zasigurno su očajne imajući na umu da se u zemlji s najvećim registriranim brojem zaraženih i umrlih u svijetu, koja istodobno obiluje cjepivima, vakciniralo tek 48 posto ljudi. Predsjednik Joe Biden nije uspio postići 70 posto procijepljenih do 4. srpnja, kako je najavio, a za to okrivljuje i »dezinformacije« o cjepivima na društvenim mrežama.


U Europi je teže nego u SAD-u, jer je procijepljenost dosegnula 42 posto, a u Hrvatskoj tek trećinu stanovništva. Istodobno, prema procjeni Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, broj zaraženih u EU u iduća tri tjedna povećat će se sedam puta, na 663 zaraženih na 100 tisuća stanovnika. Unatoč svemu tome, »znanstvene« tvrdnje prema kojima (mlade) ljude ne treba sprječavati da se zaraze kako bi se stekao »imunitet stada«, dobile su podršku vlade u Ujedinjenoj Kraljevini. Ona trenutačno drži svjetski rekord u širenju korone, ali britanske vlasti za danas planiraju ukidanje gotovo svih mjera zaštite. Cijeli svijet s pažnjom će motriti ishod tog britanskog eksperimenta, koji su mnogi znanstvenici u toj zemlji unaprijed nazvali »suludim«.


Prošle jeseni Međunarodni monetarni fond procjenivao je da će pandemija biti stavljena pod kontrolu do kraja ove godine, barem u razvijenim zemljama – tamo gdje bude najviše cjepiva. U ostatku svijeta, pak, pandemija bi trebala jenjati do kraja iduće godine. Međutim, u SAD-u se cilj o 70-postotnoj procijepljenosti neće dostići ni do kraja ove godine, a razina od 85 posto mogla bi se dosegnuti tek za godinu dana, prema New York Timesu.


Planovi o skorom obuzdavanju korone očito se urušavaju ne samo u SAD-u, nego i u Europi. Zbog oklijevanja ljudi, njihova nedovoljnog povjerenja u institucije vlasti i u cjepivo, kao i zbog njihove »slobode izbora« kad je riječ o cijepljenju, pandemija će se oduljiti i pokazati tvrđim orahom nego što smo u početku mislili.