Uvodnik

Oluja iznad svega

Tihana Tomičić

Foto Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nova prepucavanja o tome tko gdje ide, ili pak zašto ne ide, ni po čemu nisu presudna za proslavu obljetnice Oluje. Svatko odlazi tamo gdje se osjeća pozvano, a sve ostalo bilo bi, kako sam predsjednik Milanović voli reći, "prenemaganje".

placeholder


Mi smo bili nezaustavljivi, bili smo pravi dinarski vukovi, pobjeda je bila naša – tako je jučer u povodu obljetnice akcije Oluja govorio jedan od vojnih zapovjednika i glavnih aktera hrvatske pobjede 1995. godine, Ante Kotromanović. On je ujedno bio i ministar u SDP-ovoj vladi, i jedan je od onih koji poziva na zajedništvo i danas, kada se u večerašnjim satima na kninskoj tvrđavi organizira prijem predsjednika Republike Zorana Milanovića za ratne zapovjednike iz Oluje.


Među ostalim, predsjednik će nizu ratnika uručiti promaknuća i pohvale, odlikovanja i medalje, i bit će to skup na ponos Hrvatske vojske i njegova vrhovnog zapovjednika. Dio pozvanih, međutim, neće doći, pa su se tako ispričala već tri člana Vlade koja su dobila poziv – ministar obrane Mario Banožić te potpredsjednici Davor Božinović i Tomo Medved. Spomenuti Kotromanović ogorčen je što predstavnici izvršne vlasti iz nadležnih resora ne dolaze, jer kninska je tvrđava simbol pobjede, Oluja je i počela 4. kolovoza, a posebno mu je žao da ne dolazi ministar branitelja Medved koji je i sam sudjelovao u Oluji i bio jedan od zapovjednika. Kotromanović kaže kako mu je za Banožića i Božinovića jasno, jer oni nisu bili u Oluji, ali za Medveda je očekivao, kaže, da ima posebnu emociju za to.


No, ne treba zaboraviti da je Kotromanović ipak bio Milanovićev ministar, i da njegove riječi, uza sav respekt njegovom doprinosu u Oluji, danas ipak imaju i dnevnopolitičku konotaciju. Uostalom, kao da je predsjednik Milanović bio u Oluji, pa ima neku veću emociju od Banožića ili Božinovića – to je samo mala Kotromanovićeva provokacija prema HDZ-ovcima koji ne žele sudjelovati na Milanovićevom prijemu. Mada predsjednik Milanović prošli put nije došao čak ni na Dan državnosti.
No, neće zbog toga svijet propasti, niti će proslava Oluje biti manje dostojanstvena. Kao i obično, i ove godine je centralna proslava na sam Dan oslobođenja Knina, 5. kolovoza, i tada će praktički cijela Vlada biti u Kninu, jednako kao i predsjednik Milanović.


Uz to, već ranije se bezbroj puta događalo da se u organizaciji Ureda predsjednika Republike organiziraju slične manifestacije, i na njima iz jako dobro poznatih razloga nije bilo nekih od predstavnika Vlade. Prije samo nekoliko tjedana predsjednik Milanović je na Pantovčaku također imao prijem na kojem je dodjeljivao odlikovanja. Bilo je to na Dan oružanih snaga krajem svibnja, i tom prilikom se premijer Andrej Plenković s potpredsjednicima Vlade Božinovićem i Medvedom ispričao za nedolazak, a ministar Banožić nije bio ni pozvan, kako je službeno objavljeno. Odlikovanja su svejedno podijeljena, hrvatski vojnici bili su s razlogom ponosni, predsjednik je u svom govoru poslao poruke koje je želio i smatrao bitnima, a na samom koktelu družio se s Ljubom Ćesićem Rojsom i nije se ni po čemu činilo da mu kolege iz Vlade nedostaju. Dapače, vidimo da zbog višemjesečnog sukoba s ministrom obrane Banožićem poziv u MORH nije bio ni otišao, pa od toga ni jedni ni drugi nisu radili dramu.


Tako će biti i sada u Kninu, pa uostalom već smo navikli na to. Ako slučajno Milanović i Plenković na nekom događaju moraju biti zajedno, obično je između njih »tampon-zona« – najčešće predsjednik Sabora Gordan Jandroković ili netko od neutralnih sudionika, obično lokalni domaćin neke proslave i slično. Uostalom, nitko nije radio veliku dramu niti oko toga što na otvaranju Pelješkog mosta nije bio, primjerice, šef SDP-a Peđa Grbin. Netko tko se voli nazivati liderom oporbe trebao bi biti na tako važnom skupu zajedništva, kao što je povezivanje Hrvatske Pelješkim mostom, ali evo Grbina nije bilo, niti se itko previše pitao zašto je tako.


Stoga daljnja, nova prepucavanja o tome tko gdje ide, ili pak zašto ne ide, ni po čemu nisu presudna za proslavu obljetnice Oluje. Svatko odlazi tamo gdje se osjeća pozvano, a sve ostalo bilo bi, kako sam predsjednik Milanović voli reći, “prenemaganje”.


Oluja će biti dostojno proslavljena kao i uvijek, jer svi mi dobro znamo da naši vojnici te 1995. godine zaista jesu bili pravi dinarski vukovi i ništa osim pobjede i oslobođenja Hrvatske nije bilo opcija.