Uvodnik

Od ponedjeljka se vraća rast

Tihana Tomičić

Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Sigurno je samo da nema onoga koji nema mišljenje o virusu, cjepivu, mjerama, Alenki Markotić ili Luki Buriloviću, koji se isto cijepio preko reda. No, ono što se broji, to su rezultati. A oni bi od ponedjeljka trebali biti bolji za gospodarstvo i ugostitelje. Možda smo prošli najgore

placeholder


Neću se ja napiti, a teško da ću ići i na plivanje, ali u teretanu bih mogao, izjavio je premijer Andrej Plenković uoči novog popuštanja epidemioloških mjera. Neće se moći sjediti na terasama, ali će se kava moći uzeti i prošetati, dodatno je objasnio jučer. Hrvatska je, unatoč britanskom soju koronavirusa, sve bliže relaksiranju mjera, a to znači i da će cijela jedna djelatnost, ona ugostiteljska, napokon početi raditi i prodisati.



Mi smo još zadnje žrtve ovog sustava, rezignirano su jučer nakon Vladinih najava izjavljivali predstavnici ugostitelja i poduzetnika. Neke lokalne sredine ostale su i zatečene Vladinim planom popuštanja mjera, pa su se tako u Istri začudili čemu kladionice i automat-klubovi – oni ih još neće otvarati, mada je jasno da je industrija igara na sreću u ovom paketu popuštanja mjera u prvom redu prisutna zbog ogromnih poreznih davanja koja se prikupljaju tim putem. Što im reći? Ništa, kaže Plenković.


Šalu na stranu, nakon 79 teških dana tog »polulockdowna«, za tisuće i tisuće ugostitelja i poduzetnika koji su očajni gledali kako restorani prodaju kavu, dok oni moraju čekati sudnji dan, od ponedjeljka će moći početi živjeti novi život.




Koliko je to važno, vjerojatno najbolje govore podaci koje je jučer iznijela Europska komisija u svojim zimskim ekonomskim prognozama, a prema kojima je hrvatsko gospodarstvo palo prošle godine za 8,9 posto, dok se ove godine ipak očekuje rast od 5,3 posto, a sljedeće 4,6 posto. Srećom, pad je nešto manji u odnosu na jesenske ekonomske prognoze iz studenoga prošle godine, kada je Komisija procjenjivala pad od 9,6 posto. U jesenskim prognozama Komisija je prognozirala rast u 2021. od 5,7 posto, dakle nešto čak i više, ali se projekcije za sljedeću godinu značajno popravljaju – prvo se predviđao rast od 3,7 posto, a sada u zimskim prognozama 4,6 posto Ono što je pritom, međutim, ključno jest da je po očekivanom rastu BDP-a u 2021. godini Hrvatska treća među 27 članica EU-a, iza Španjolske koja očekuje rast od 5,6 posto i Francuske, 5,5 posto. To svakako budi nadu, a odluka o popuštanju mjera, uz svakako bolje epidemiološke prilike i pad broja zaraženih i hospitaliziranih, u ovom trenutku čini se opravdanom.


Jednako tako, na korist cijelog jednog sektora ostaje i činjenica da će svi ugostitelji i za veljaču imati sve subvencije i mjere za očuvanje radnih mjesta kao i dosad. Prema onome što ministar rada Josip Aladrović tvrdi, želi se i dalje ugostiteljima osigurati mjere za fiksne troškove za cijeli mjesec i mjere za očuvanje radnih mjesta, a novi paket mjera za taj sektor bit će predstavljen do kraja mjeseca, jer se smatra kako će tzv. meki lockdown trajati još barem tijekom ožujka u nekom obliku. Pod uvjetom, ako se ne dogodi eskalacija s britanskim sojem virusa.



Naravno, ono što sve iritira to je retorika vladajućih, pa je tako izjava premijera Plenkovića da je vrijeme da se građani sad malo i nagrade, dočekana na nož. No, s druge strane, kad je o popuštanju mjera riječ, oporba nije nimalo konzistentna – tako desnica, Domovinski pokret i Most uglavnom imaju liberalne zahtjeve prema Vladi i traže snažnije opuštanje mjera, a ljevica na čelu sa SDP-om nije za nagle rezove, ali opet i kritizira vladajuće zašto baš kladionice, ili zašto baš samo kava »to go«. Prije samo dva-tri mjeseca, bilo je obrnuto – opozicija je tražila čvršće zatvaranje, posebno zamjerajući vladajućima da su zbog Vukovara kasnili s mjerama. Bilo je i onih koji su tada direktno prozivali Vladu za odgovornost za živote osoba koje su izgublike bitku s koronom, a sad neki od tih istih govore kako mjere treba potpuno dokinuti.


Dva Hrvata, tri stava. Sigurno je samo da nema onoga koji nema mišljenje o virusu, cjepivu, mjerama, Alenki Markotić ili Luki Buriloviću, koji se isto cijepio preko reda. No, ono što se broji, to su rezultati. A oni bi od ponedjeljka trebali biti bolji za gospodarstvo i ugostitelje. Možda smo prošli najgore.