Uvodnik

Od lipnja novi korak prema starom normalnom

Zlatko Crnčec

Foto Milan Sabic/PIXSELL

Foto Milan Sabic/PIXSELL

Super je da je Hrvatska prva odradila ovaj posao oko COVID putovnica. I da se ove godine od turizma zaradi što se više može. Da zemlja nekako predahne. I da se i državni i privatni sektor počnu malo više orijentirati prema onim gospodarskim granama koje su manje osjetljive na ovakve prirodne nepogode

placeholder


Hrvatska je prva članica EU-a koja je uspješno obavila pilot-testiranje sustava digitalnih zelenih potvrda, odnosno takozvanih COVID putovnica. Napravljena je i aplikacija za verifikaciju potvrda drugih država, a tehnička funkcionalnost sustava postignuta je tri dana prije predviđenog roka. Hrvatska jest, dakle, po nečemu konstruktivnom konačno prva u EU-u. I to daje optimizam da će zaista ova turistička sezona biti bolja od prošlogodišnje. Ako tome zaista bude tako, bit će to jako dobra vijest za hrvatski državni proračun koji je prošle godine pretrpio velike udarce jer se zemlja morala dodatno zaduživati kako bi se spasilo zamrznuto domaće gospodarstvo.Naravno, puno toga ovisit će i o tome kako će po ovom pitanju postupati članice EU-a odakle najviše turista ljeti dolazi u Hrvatsku. Ponajviše Njemačka i Austrija. Prošle su godine bogatije europske zemlje iskazivale stanovitu sklonost tome da preuveličavaju raširenost korone u Hrvatskoj i potom postavljali dodatne prepreke svojim građanima za izlazak iz zemlje. Nije Hrvatska tada bila jedina turistička zemlja koja je ponekad bila prikazivana kao opasnija nego što je zaista bila. I druge mediteranske zemlje, točnije siromašan europski jug, bile su meta raznih dezinformacija. Ni naši sjeverni susjedi nisu ponekad bili baš do kraja korektni. Dovoljno se samo sjetiti vječnog Jelka Kacina i njegovih ljetnih akrobacija, odnosno raskoraka između riječi i djela. S jedne strane izjava o sveprisutnosti korone u Hrvatskoj, a s druge ljetovanje u njegovoj vikendici na Krku. Ovakva su ponašanja bila dijelom i razumljiva. Situacija je bila prilično složena i svatko se brinuo za sebe. Svaki euro potrošen na Alpama ili planinskim jezerima bio je dobrodošao prihod za napregnute proračune bogatijih europskih zemalja. Uostalom, nije njihov problem to što je turizam imao tako veliki udio u hrvatskom BDP-u. Budući da se situacija sada ipak smiruje, za nadati se da će i ostale države članice biti promptne kao Hrvatska kada je u pitanju takozvana koronaputovnica.
Ministrica turizma Nikolina Brnjac najavila je da brojne svjetske zrakoplovne tvrtke itekako računaju na Hrvatsku. Tako je spomenula da će biti više od 180 aviolinija koje bi trebale ovo ljeto povezivati Hrvatsku s mnogim odredištima po Europi, ali i svijetu, pa tako i izravno sa SAD-om. Hrvatska je počela i s organiziranim cijepljenjem turističkih djelatnika prije tri tjedna, tako da će se do kraja lipnja procijepiti najmanje 55 posto građana. Hrvatska provodi i projekt za siguran boravak »Safe stay in Croatia«, a tom je oznakom označeno već oko 14 tisuća raznih objekata. Dakle, Hrvatska je obavila dobar posao što se tiče priprema da ova turistička sezona bude bolja nego prošlogodišnja.
Naravno, tu je još puno otvorenih pitanja. Na primjer, kako će informatički sustav COVID putovnica funkcionirati u realnoj situaciji. Poteškoće sa sustavom CijepiSe trebale bi biti dobra opomena Vladi i onima koje je zadužila da odrade projekt takozvanih COVID putovnica. Bilo kakva tehnička greška ili eventualno sustava bili bi veliki udarac vjerodostojnosti Vlade. Neće to biti nimalo lako tehnički odraditi. Onaj dio koji se odnosi na obradu podataka stranih državljana koji će ulaziti u Hrvatsku bit će lakši dio posla. Puno kompliciranija će biti situacija s unosom podataka u sustav o cijepljenim hrvatskim građanima. I hrvatski državljani zbog raznoraznih razloga putuju u inozemstvo. A zbog problema u početku cijepljenja ti podaci još uvijek nisu svi u središnjoj bazi podataka.I na kraju. Super je da je Hrvatska prva odradila ovaj posao oko COVID putovnica. I da se ove godine od turizma zaradi što se više može. Da zemlja nekako predahne. I da se i državni i privatni sektor počnu malo više orijentirati prema onim gospodarskim granama koje su manje osjetljive na ovakve prirodne nepogode. Potrebna je reindustrijalizacija zemlje. Hrvatska mora početi više proizvoditi i izvoziti. Naravno, turizam će uvijek dobro doći. Ali sve to na stranu, super je da od lipnja dobivamo natrag barem malo starog normalnog.