Tihana Tomičić

Obruč oko Putina se steže

Tihana Tomičić

Reuters

Reuters

Obavještajni analitičari koji su predvidjeli rusku invaziju na Ukrajinu sada već ocjenjuju da će »Putina maknuti njegov unutarnji krug, jer je postao previše toksičan«, i to je vjerojatno jedan od najrealnijih scenarija za njega

placeholder


Prije nekoliko dana hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je kako smatra da je ruski predsjednik Vladimir Putin ratni zločinac. Učinio je to iako to nije (bio) službeni hrvatski stav. No prije njega to je izgovorio i jedan mnogo moćniji političar, američki predsjednik Joe Biden, pa je vjerojatno Grlić Radman pomislio da je i njemu dozvoljeno što i Jupiteru. Poslije se izmotavao, i to dosta nevješto, kao što i inače zna biti neelokventan.


No jučerašnje vijesti upravo su na tom istom tragu. Kako dani prolaze, čini se da je sve legitimnije postavljati pitanje: je li Putin ratni zločinac, i tko će mu suditi za zvjerstva u Ukrajini. Sada nije više Kijev jedini koji traži odgovornost ruske vojske za to da je »svjesno počinila pokolj« u Buči, sada to traže i Human Rights Watch, ali i vodeći svjetski zapadni čelnici. Pokazalo se da su u Buči, kao i drugim mjestima na istoj ruti koju je ukrajinska vojska ovih dana oslobodila, za Rusima ostala masovna stratišta, »kršenja ratnog prava« kao što su silovanja, ubojstva, nasilje i pljačka. Postoje dokazi humanitarnih organizacija o tome da su ubijani civili, i to na najbrutalniji način, metkom u potiljak, a nađene su i masovne grobnice poput onih u Vukovaru ili Srebrenici.


Nakon toga, London je poručio da će potpuno podržati istragu Međunarodnog kaznenog suda, a tražit će i pojačavanje sankcija, dok predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, šokiran snimkama okrutnosti koje je počinila ruska vojska u oslobođenoj regiji Kijeva, piše da će »Europska unija i nevladine udruge pomagati Ukrajini u prikupljanju potrebnih dokaza za procesuiranje na međunarodnim sudovima«. I Nijemci poručuju kako taj strašan zločin ne smije ostati bez odgovora.
Ne treba ni spominjati što je izjavila bivša glavna tužiteljica suda u Haagu Carla del Ponte prije samo dva dana. Ona bi Putina locirala, uhitila i transferirala u Haag: »Putin je ratni zločinac, pozivam na hitno izdavanje naloga za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog njegovih poteza u Ukrajini«, izjavila je za jedan francuski list. Ona to, naravno, danas govori bez stvarne pozicije moći, ali ipak kao iskusna pravnica koja je presudno utjecala da Međunarodni sud u Haagu donese odluke o tome tko je bio agresor, tko žrtva, a tko ratni zločinac u ex Jugoslaviji, i ne treba podcjenjivati njezine riječi.


Oni su samo najava da se krug oko Putina steže. Del Ponte je godinama radila i kao članica UN-ova povjerenstva za istraživanje kršenja ljudskih prava u ratu u Siriji, u kojem je također sudjelovala Rusija, a istaknula je da bi uhidbeni nalog protiv Putina bio važan signal da je obavljena istraga. To je jedini instrument koji svijet ima, kazala je, a da nije tek prvi oroz koji je kukuriknuo, dokazuju sve naknadne izjave od jučer, iz kojih je jasno da će ruski predsjednik Putin na kraju morati odgovarati za ratne zločine. I ne samo za to, nego i za masovno iseljavanje Ukrajinaca, kojih je otišlo već nekoliko milijuna. A zašto? Jer su znali da kao civili mogu biti ubijeni od ruske vojske.


Upravo je to ono što govori o namjeri ruskih vlasti u njihovoj invaziji na Ukrajinu – ne radi se ovdje samo o osvajanju teritorija, nego o iseljavanju i istrebljenju stanovništva, a to nije ništa drugo nego ratni zločin i genocid.


Čini se da neće dugo proći a da će se pravna procedura pokrenuti i da će neki novi haaški sud u najskorije vrijeme suditi i Putinu, kao što je sudio i Miloševiću i Karadžiću.


Među njima nema razlike, potpis je isti. No, ono čega bi se Putin posebno trebao čuvati jest činjenica da sigurno ima onih, i u njegovoj blizini već koji su spremni učiniti ono na što Del Ponte apelira, a to je da ga se locira, uhiti i transferira. Uvjerili smo se da su takve stvari moguće, jer su i neki naši heroji, a ne zločinci to doživjeli. Samo što je Putin neupitno zločinac i mastermind cijele ove operacije, za kojom će ostati na tisuće mrtvih civila. Obavještajni analitičari koji su predvidjeli rusku invaziju na Ukrajinu sada već ocjenjuju da će »Putina maknuti njegov unutarnji krug, jer je postao previše toksičan«, i to je vjerojatno jedan od najrealnijih scenarija za njega.


Da rat nije počeo gubiti, možda bi bilo drukčije. No čini se da se Rusija precijenila i okrenula praktički cijeli svijet protiv sebe. Obruč se steže.