Uvodnik

O majmunima i diskriminacijama

Tihana Tomičić

Foto Igor Kralj/PIXSELL

Foto Igor Kralj/PIXSELL

Niti je Rijeka rasistička niti su svi HDZ-ovci jednaki. Upravo takvo poopćavanje, generaliziranje, majka je svake diskriminacije. I upravo je to ono čega se moramo kloniti, bili političari, poduzetnici ili novinari.

placeholder


Wikipedia zna: Tri mudra majmuna je slikovita poslovica. Tri mudra majmuna su Mizaru, koji pokriva svoje oči i zato ne vidi ništa zlo, Kikazaru, koji pokriva svoje uši i zato ne čuje zlo, te Iwazaru, koji pokriva svoja usta pa ne govori ništa zlo. Vjerojatno je baš ova poslovica bila ideja za naziv kafića u Rijeci, čiji je vlasnik svojim izjavama posljednjih dana izazvao toliko reakcija da smo jučer imali prilike svjedočiti jednom od burnijih istupa premijera Andreja Plenkovića.No Wikipedia (još) ne zna da su pred nama lokalni izbori, a kad su izbori, u političkoj areni nema onih koji pokrivaju oči, uši i usta. Kaže se sve, pa i previše, a ponekad čak i ono što se ne misli. I nisu »Three monkeys« jedino mjesto odakle stižu neprimjerene ili prostačke izjave.


Imali smo prilike ovih dana čuti i kako se SDP-ovci rugaju »žgadiji« i »dotepencima« ili pak Hercegovcima na čelu glavnoga grada, a jednako tako i HDZ-ovu kandidatu za gradonačelnika Davoru Filipoviću, za kojega se netko potrudio napraviti pravi hrvatski, domaći »fake news« te fabricirati lažnu naslovnicu jednih dnevnih novina na kojoj se kaže da će Filipović svoju politiku prema Milanu Bandiću preokrenuti »ne za 180, nego 360 stupnjeva«. Dakle, neće. A to je upravo glavna tema oporbenih kritika prema odnosu HDZ-a i Bandića, koji je dosad funkcionirao po sistemu spojenih posuda.

A sve ovo tek je početak. Lokalni izbori su za manje od tri mjeseca i počeo je rat, naročito za velike gradove. I HDZ i SDP u Zagrebu i Rijeci izlaze s kandidatima za koje ne mogu unaprijed tvrditi da su pobjednici, jedni i drugi morat će pustiti krv, znoj i suze da pokušaju osvojiti ili zadržati vlast te je iz svega ovoga jasno da se riječi neće birati. Vlasnik kafića »Three Monkeys« u tu je priču kolateralno upao – on vjerojatno nema nikakvu političku agendu i samo je ogorčen građanin čiji se kafić tek etablirao pa je, nezadovoljan politikom Vlade prema ugostiteljima, poručio HDZ-ovcima da nisu dobrodošli u njegov ugostiteljski objekt. Niti ih on može legitimirati niti im može zabraniti ulaz sve i da hoće, a uostalom, neki HDZ-ovci su rekli da će iz inata baš doći na kavu u »Tri majmuna« tako da je tema na određeni način već passe.No Plenkovića je očito iziritiralo podsmjehivanje i podrugivanje HDZ-ovcima. On čini sve da promijeni sliku o HDZ-u, odavno smo čuli njegovu izjavu da želi reformirati HDZ kako bi reformirao i Hrvatsku. A umjesto toga, ispod svakog kamena po jedna HDZ-ova afera ili gaf.


U prilog mu ne idu ni društvene mreže, ondje je sve puno opće sprdačine s njegovim izbornim pulenima. Filipoviću se već natovarilo da je rezervni kandidat Milana Bandića, a ta je fejk naslovnica bila toliko uvjerljiva da su mnogi povjerovali da je čovjek, naprosto, ne baš inteligentan.


U toj borbi za neki bolji, promijenjeni imidž HDZ-a Plenković naprosto želi »clean start« pred ove lokalne izbore i zato je toliko osjetljiv na ovo što mu je poručeno iz »Three monkeysa«, da za HDZ-ovce ondje nema mjesta. Uostalom, teško bi se moglo reći da u jednome nije u pravu – da je SDP-ovcima netko takvo što poručio, halabuka bi u javnosti doista bila veća. Ali to je vjerojatno samo zato što je »ljevica« bitno osjetljivija na temu građanskih i ljudskih prava. »Desnica« je na tu temu uvijek žmirila na jedno oko, ali ovaj predsjednik HDZ-a želi to promijeniti. Umjesto da se percipiraju njegova nastojanja u tome, netko se usudi još i zabraniti HDZ-ovcima da priđu. To je dovoljno da se premijer osjeti pozvanim napasti riječki kafić i njegova vlasnika, pritom i sam uporno govoreći o »Trima majmunima«, što je također pomalo uvredljivo.


Srećom, tu je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, uvijek spreman na fajt. I on je očito previše uzbuđen ovom polemikom. Vidno razočaran premijerovim burnim istupom, tvrdi kako u Rijeci nema rasizma ni fašizma. A to nije istina. U istupima ili izjavama pojedinaca uvijek može biti takvih pojava jer svatko mora odgovarati za svoju riječ, pa i vlasnik »Monkeysa«. No niti je Rijeka rasistička niti su svi HDZ-ovci jednaki.Upravo takvo poopćavanje, generaliziranje, majka je svake diskriminacije. I upravo je to ono čega se moramo kloniti, bili političari, poduzetnici ili novinari.