UVODNIK

Novonormalni HDZ

Tihana Tomičić

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Ako slučajno netko ne zna dobro čitati političke izjave, za ovu teško da je ikome prijevod potreban - Plenković je jasno poručio da on osobno neće tolerirati kriminal

placeholder


Novo normalno nije samo općedruštveni pojam, populariziran nakon ere korona krize. Novo normalno je, čini se, i nova politička agenda za Plenkovićev HDZ. Glavna će poruka na ovim izborima biti da aktualni šef stranke Andrej Plenković od starog HDZ-a želi stvoriti novi, uglancani i moderniji HDZ.


U tijeku je velika akcija pranja ruku i pranja lica starog HDZ-a. Ispravno razumijevajući da opozijska mantra o »kaosu i korupciji«, koju do unedogled ponavlja Davor Bernardić, zapravo jedina može ugroziti pobjedu HDZ-a na ovim izborima, Andrej Plenković želi ove tjedne predkampanje i kampanje iskoristiti kako bi pokazao da u »njegovom« novo-normalnom HDZ-u nema korupcije, da nema nedodirljivih i zaštićenih, čak i kad sjede u ministarstvima kao pomoćnici ministra, šefovi kabineta, bivše »kninske kraljice« ili glavni direktori velikih javnih poduzeća.


Propagandna mašinerija HDZ-a bit će fokusirana na to da dokaže da je HDZ stranka koja se protiv korupcije i kriminala bori jednako uspješno, ili još uspješnije nego bi se za to borila opozicija predvođena SDP-om.
Zašto je HDZ-u to potrebno? Objašnjenje je vrlo jednostavno: iako je znameniti Ćaća odavno u Remetincu i aktualni HDZ sigurno nije ono što je bio prije desetak godina, ipak opozicija ne prestaje inzistirati na tome da HDZ možda dlaku mijenja, ali ćud nikad.


Bernardić do besvijesti ponavlja upravo borbu protiv korupcije kao glavnu razliku između dviju glavnih stranaka u zemlji, i to je za SDP glavna slamka spasa na kojoj će pokušati dobiti ove izbore. Naime, Plenkovićeva Vlada imala je dobre rezultate prije korone, proračun je bio gotovo bez deficita, vanjski dug se smanjivao, a onda je došla korona, no i nju je Vlada dobro »ishendlala« po općem mišljenju većine građana.


Ankete su pokazivale povjerenje u Vladu od 75 posto, a potom su donesene i mjere koje su, treba priznati, spasile mnoge firme i radna mjesta od potonuća u dvomjesečnom vakuumu korone.


Uz takve rezultate, opozicija nema mnogo manevarskog prostora za kritiku Plenkovićeve ekipe, pa nastavlja inzistirati na osnovnoj razlici – korupciji. Tvrdi se da je Plenković Pale sam na svijetu, da je imao toliko korumpiranih i kompromitiranih ministara da ih je sve morao posmjenjivati, ili nagnati na ostavke, i da je upravo korupcija glavni krimen njegove Vlade, kao uostalom ranije i Sanaderove, ili one privatizacijske iz 90-ih itd.


Iako su neke recentne afere jednostavno neusporedive s onim ranijima, pa su tako ministri morali odlaziti i zbog »roštiljarnica« u svojim dvorištima i pogrešno ispunjenih imovinskih kartica, Plenkovića se ipak prikazuje kao političara bez razlike u odnosu na sve ostale HDZ-ove premijere, a zbog nekih od njih je HDZ čak kao stranka osuđen za korupciju.


Zato HDZ mora učiniti sve kako bi popeglao taj imidž, i dokinuti tu razliku u odnosu na »čisti« SDP.


Jučerašnja uhićenja nekad moćnih i zvučnih HDZ-ovih imena moraju biti produkt rada neovisnih institucija, a ne dio političkog pritiska iz Vlade, inače bi se radilo o zloupotrebi položaja i ovlasti samog vrha Vlade.


No, zaista treba primijetiti da premijer Plenković nije pustio previše suza iz svog oka zbog toga što su se među uhićenima našle i neke perjanice iz vremena Tomislava Karamarka i s krajnje desnog pola stranke. Jučer je dao slovom i brojkom jednu izjavu, dok ih inače daje u prosjeku 17 dnevno, a u toj jednoj izjavi kazao je samo kako nedodirljivih ne može biti.


Na upit o tome da je među uhićenima većina članova HDZ-a, odgovara kako je njegova stranka »beskompromisan borac protiv korupcije«. To je, kako kaže, politika njegove Vlade i njega osobno.


Ako slučajno netko ne zna dobro čitati političke izjave, za ovu teško da je ikome prijevod potreban – Plenković je jasno poručio da on osobno neće tolerirati kriminal.


I to zato jer bi takav kriminal povezan s HDZ-om, prije svega njega osobno povukao na dno. A on u tome očito nema namjeru sudjelovati.


Zato je jučer kasno popodne stiglo i priopćenje iz Vlade da su osumnjičene Josipa Rimac i Ana Mandac odmah i razriješene funkcija u Vladi. Nije se čekala optužnica, nije se čekala pravomoćna presuda, nisu suspendirane, nego odmah smijenjene.


To zaista jest beskompromisno, s glavnim ciljem: izbornom pobjedom.