Zlatko Crnčec

Nova podjela političkih karata

Zlatko Crnčec

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Nakon Bandićevog naglog odlaska s političke i životne scene, sve je moguće. Zaista sve

placeholder


Pred cijelom je zagrebačkom politikom, posebno pred njenim desnim krilom, sada veliki izazov. Do jučerašnjeg se tragičnog događaja, smrti Milana Bandića, činilo da cijela priča oko lokalnih izbora ide davno utabanim stazama. Jedan predstavnik ljevice, najvjerojatnije Tomislav Tomašević, suprotstavit će se Bandiću. Iako je HDZ na kraju iznjedrio pristojnog kandidata, on je ipak premalo poznat građanima, a do izbora je premalo vremena da ga se učini kandidatom koji bi mogao konkurirati za drugi krug. Domovinski pokret, bio njihov kandidat Miroslav Škoro ili netko drugi, nije se činio kao opcija koja bi u Zagrebu mogla imati kandidata za drugi krug. Isto je s Mostom, koji također ima prilično dobrog kandidata, ali također ne previše poznatog široj populaciji. I još k tome potpuno neiskusnog u politici. Kandidat SDP-a Joško Klisović ipak se nije činio kao osoba koja bi mogla preskočiti Tomaševića. A da bi oba lijeva kandidata mogla ući u drugi krug ipak se činilo potpuno nemogućim.


Međutim, sada, nakon Bandićevog naglog odlaska s političke i životne scene, sve je moguće. Zaista sve. Kao kada se u nekoj partiji karata u kojoj netko ima dobre, netko srednje, a netko loše karte odjednom donese odluka da se taj krug igre ipak prekine. I da se karte ponovo promiješaju i podijele. I da se igra potpuno nova igra. U kojoj će igrači morati pribjeći taktici i strategiji na koju do subote uvečer nisu ni pomišljali. Jer uvjeti igre potpuno su se promijenili. Dosad je temeljna stvar u kampanji bila odrediti se prema Bandićevoj vladavini. I povezati političkog protivnika s njenim mračnijim stranama.


Tu je u velikoj prednosti bio Tomislav Tomašević. Naime, platforma Možemo od svog je pojavljivanja na sceni cijelu politiku gradila na tvrdoj i odlučnoj kritici načina na koji je Bandić vodio grad. Usto su savršeno odigrali nakon potresa koji je u proljeće prošle godine pogodio glavni hrvatski grad. Zahvaljujući tome odlično su prošli na zadnjim parlamentarnim izborima. Sam Tomašević posto je glavni favorit za gradonačelnika. S druge strane SDP je bio u velikom problemu. Bandić je prvih deset godina svoje vladavine bio njihov član. I u tom se razdoblju svašta događalo u Zagrebu. Kada je otišao, nije baš došlo do punog prekida, što se vidjelo i po kadrologiji, ali i po manje poznatoj činjenici da je od zadnje četiri godine SDP barem dvije držao Bandićevu i HDZ-ovu većinu u Gradskoj skupštini.
U sličnoj je situaciji bio i HDZ. Oni su pak na ovaj ili onaj način u suradnji s Bandićem drugih deset godina njegove vladavine Zagrebom. Zbog toga su njegovi kandidati katastrofalno prolazili na izborima za gradonačelnika, a i sama je zagrebačka organizacija krajnje podijeljena oko ove teme. Osim toga trpjeli su i političku štetu zbog brojnih Bandićevih afera i sudskih procesa. Pitanje suradnje i odnosa prema Bandiću bio je i glavni razlog zbog kojeg je ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba Damir Vanđelić odbio biti gradonačelnički kandidat HDZ-a. Poslovno je s Gradom Zagrebom povezan i prvi čovjek Domovinskog pokreta. Škoro ima parkiralište pred jednom zagrebačkom bolnicom, a posjedovao je i štand na novogodišnjem sajmu. Sve legalno i zakonito, ali je opet otvaralo političke bokove za napade političkih protivnika.


Sada se cijela ta politička geometrija odjednom srušila. Dosadašnja glavna odrednica kampanje preko noći je nestala. Izborno se nadmetanje presložilo. Nešto se slično dogodio prije godinu dana. HDZ-ovi desni protivnici u stranci i izvan nje cijelu su politiku mjesecima gradili na takozvanom HDZ-ovom pomaku ulijevo nakon što je na čelo stranke došao Andrej Plenković. U tome su imali i stanovitog uspjeha. I s tim su adutom računali i na unutarstranačkim i na parlamentarnim izborima. A onda je došla epidemija korone. I promiješala i iznova podijelila političke karte. Istanbulska je konvencija odjednom postala puno manje bitna. Tako i sada Davor Filipović postaje ozbiljan igrač za drugi krug. Birači bi se lako mogli vratiti HDZ-u i njega podići kao osobu koja bi se mogla uplesti u borbu za gradonačelnika. Sada bi se mogao konačno do kraja ujediniti zagrebački HDZ i stati iza svog kandidata. Izbori će se trebati dobiti na temi obnove Zagreba i uvjeravanja građana da je kandidat sposoban voditi Zagreb sljedeće četiri godine.