UVODNIK

Neka igre počnu!

Tihana Tomičić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Rijeka je dugo u krizi, proračun je u krizi, gradonačelnik je najavio svoj odlazak s funkcije, i HDZ ima realne šanse pokušati

placeholder


Neformalnom najavom kandidature za gradonačelnika Rijeke, Mostov zastupnik Marin Miletić de facto je otvorio kampanju za lokalne izbore. Oni se održavaju u svibnju 2021. godine, ali jučer su faktički započeli.


Jasno je da će se tražiti nasljednika Vojka Obersnela, koji je najavio da se više neće kandidirati. To će značiti da će utrka vjerojatno biti zanimljivija nego u prethodnim izbornim ciklusima, kad se jurišalo na njega. Ako Obersnel ode, SDP će se naći na brisanom prostoru, na čistini, na kojoj će niknuti cijeli niz kandidata, a Miletić je samo prvi od njih. On je već ranije u našem listu izjavio da seli prebivalište s Kastva u Rijeku, iz čega je bilo jasno da priprema kandidaturu, a vrlo vjerojatno pridružit će mu se i Katarina Peović iz Radničke fronte.


Iako je osvojila saborski mandat, već dugo živi u Rijeci i govori o riječkim problemima, a uostalom te dvije dužnosti nisu nespojive pa se Peović bez problema može naći u toj utrci.
Sigurno je da će kandidata imati i HDZ – uvijek je i imao, mada uglavnom bez većeg uspjeha. No, ambicije šefa HDZ-a Andreja Plenkovića rastu, i on je ovih dana doslovno rekao: »Otvara se mogućnost za pobjedu HDZ-a u sva četiri velika grada.« Iz toga je jasno da HDZ ovog puta neće imati alibi-kandidata kao što je znalo biti.


Rijeka je dugo u krizi, proračun je u krizi, gradonačelnik je najavio svoj odlazak s funkcije, i HDZ ima realne šanse pokušati.


Ako ministar prometa Oleg Butković krene rješavati autobusni kolodvor prije sredine svibnja, kad se izbori održavaju, tko zna, možda i Rijeka postane plava.


Posve je sigurno još jedno: predstojeći lokalni izbori donijet će i barem jednog, a možda i nekoliko nezavisnih kandidata. Grupacije riječkih poduzetnika i utjecajnih pojedinaca okupljaju ekipe ljudi koje razmišljaju o ulasku u bitku, i to s pozicije centra, dakle depolitizirane, razvojne premise, s pretpostavkom da je Riječanima dosta ustaša i partizana, konzervativne revolucije ili vladavine partije, a da nisu spremni glasati za redikule koji o upravljanju proračunom doista ne znaju ništa.


No, svi koji imaju ambicija, nakon Miletićeva »outanja«, morat će požuriti. Kampanja je faktički počela, a pritom Miletić nije kandidat-zec koji će povući utrku i onda odustati. On zaista u to ide. U čije ime, možemo samo nagađati, no s obzirom na to da se radi o osobi koja je izrazito desno orijentirana, možda i više nego to mogu biti kandidati HDZ-a, jedno je posve sigurno: politička rasprava na razini klasičnog ideološkog prepucavanja neće izostati.


Bio kandidat SDP-a Vojko Obersnel ili Marko Filipović, ili netko treći, Miletić će svojom kandidaturom na scenu vratiti podjelu lijevo-desno i ideologiziranje na najjače. A upravo Vojko Obersnel sa svojim PR timom u tome najviše uživa.


Realno, izbore u dva protekla ciklusa dobio je upravo na ideološkom zaoštravanju – prvi put mu je 2013. to bilo lako s Tomislavom Karamarkom na čelu tada veoma retrogradnog HDZ-a, a 2017. godine malo teže, no zadnjih dana kampanje upro je u borbu protiv konzervativne revolucije (koju su valjda predstavljali Plenković i Kristjan Staničić?!), uz pozdrave ostaku države »iz Lenjingrada s krstarice Aurora«, pa su vremešni tradicionalni birači SDP-a jedini izašli na izbore i omogućili mu i ovaj mandat.


Iako će odluka o tome tko će biti kandidat SDP-a na izborima za Rijeku 2021. uvelike ovisiti i o tome kako će proteći izbori unutar SDP-a – pa je tako Marko Filipović izbor Peđe Grbina, dok bi Željku Kolaru ostanak Obersnela vjerojatno bio neproblematičan – malo je šanse da Miletićeva najava kandidature neće motivirati Obersnela u osobnoj odluci da ostane kandidat.


On sad već sa svojim PR-ovcima vjerojatno brusi oružje i čisti topove na Aurori (ok, »Galebu«) za konačni obračun s konzervativnom revolucijom koje, doduše, nema, ali kao izborni slogan dobro zvuči.


U svakom slučaju – neka igre počnu! A tko će ljetovati u Ljetnom dvorcu u Lenjingradu, vidjet ćemo sredinom 2021.