Uvodnik

Neka cijepljenje što prije počne!

Tihana Tomičić

Foto Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto Zeljko Lukunic/PIXSELL

Vlada će morati objaviti i datum i količinu cjepiva po pojedinim lokacijama, a intencija mora biti takva prisutnost cjepiva, svih mogućih proizvođača i dobavljača, da se što prije cijepi što veći postotak ljudi. To će biti javna kampanja na kojoj će Vlada i Ministarstvo zdravstva polagati drugi veliki test u borbi s koronavirusom

placeholder


Mjesecima traju rasprave o tome kakve trebaju biti ovlasti Sabora u ovoj koronakrizi, koja jest svojevrsna elementarna nepogoda, ali to i nije; koja jest izvanredno stanje, ali to i nije. Opozicija i predsjednik Republike mjesecima zagovaraju tezu o aktiviranju članka 17. Ustava, koji bi Sabor stavio na poziciju donositelja odluka i mjera umjesto Stožera, i koji bi dvotrećinskom većinom, dakle konsenzusom, donosio nove epidemiološke mjere.Bez obzira na političku poziciju s koje se to gleda, bili protiv članka 17. ili za njega, činjenica je da je koronakriza i ultimativno političko pitanje. Ne samo u Hrvatskoj – mnogi su već izbore gubili ili dobivali tijekom ovih skoro godinu dana krize upravo na svom upravljačkom odnosu koronakrizom, uostalom dovoljno je vidjeti primjer Donalda Trumpa. Radi se o ključnom političkom pitanju u ovom trenutku.


No, vladajući su oporbenu interpelaciju o upravljanju krizom, odnosno reakcijom zdravstvenog sustava na pojavu virusa, bez obzira na to što su svjesni koliki je interes javnosti prema toj temi, stavili na raspravu u Saboru s početkom u 21 sat. Opozicija je poručila da je to »pornotermin«, jer je sve zajedno trajalo sedam sati, do ranih jutarnjih sati. Ako ništa drugo, ministar zdravstva je bio prisutan, pa vladajući nisu do kraja negirali napore oporbe, no činjenica je da je takav odnos ignorantski. Ne radi se ovdje o oporbi – i ona, kao i vlast, ima svoje političke motive za pokretanje takve rasprave, i teze poput onih naglo probuđenoga Davora Bernardića o tome da vlasti lažu, odnosno skrivaju istinu o pravim brojkama i pravim uvjetima u bolnicama, pretjerane su i politikantske. Radi se, međutim, o pravu javnosti da bude informirana o ovoj ultra važnoj temi, a vladajući su poslali jasnu poruku da ih to pravo javnosti baš i ne zanima.
Ionako je ovaj saziv Sabora slabašan u odnosu na autoritet koji imaju premijer Andrej Plenković, sama Vlada i predsjednik Republike Zoran Milanović. Opozicija je svedena na anonimne Bernardićeve SDP-ove kadrove, neka oporbena nova lica koja se tek trebaju etablirati na nacionalnoj sceni poput zastupnika iz Možemo, te potpuno neuvjerljivu desnicu, a onda kad se na sve još nasloni takav ignorantski stav vladajuće većine prema parlamentu, sve zajedno izgleda kao otužna slika hrvatske demokracije.


Nakon tog noćnog show programa za rijetke ovisnike o političkim debatama, za nadati se je da će Vlada u nastavku krize adekvatno odgovoriti na sljedeći veliki izazov, a to je početak cijepljenja. Barem 60 posto populacije treba biti procijepljeno kako bi sve zajedno imalo smisla i kako bi se virus prestao širiti. Čim ozdravi, na premijeru je, kao i na predsjedniku uostalom, da promovira projekt cijepljenja i uvjeri javnost koliko je važno vjerovati znanosti i odgovorno se na osobnoj razini boriti protiv daljnjeg širenja COVID-a.Kako je poznato, Hrvatska je naručila 5,6 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa, a cijepljenje bi moglo započeti Pfizerovim cjepivom, koje bi trebalo prvo stići u 125.000 doza s kojima se može procijepiti 62.500 ljudi, budući da će se primati u dvije doze. Čim bude moguće, Vlada će morati objaviti i datum i količinu cjepiva po pojedinim lokacijama, a intencija mora biti takva prisutnost cjepiva, svih mogućih proizvođača i dobavljača, da se što prije cijepi što veći postotak ljudi. To će biti javna kampanja na kojoj će Vlada i Ministarstvo zdravstva polagati drugi veliki test u borbi s koronavirusom.I to je također ultimativno političko pitanje s ozbirom na jačanje antivakserskih pokreta, i Vlada bi trebala imati svu podršku oporbe u tome da se građane uvjeri koliko je cijepljenje važno. Ne mogu taj posao »reklamiranja« cjepiva obaviti samo sami liječnici obiteljske medicine kojih ima približno 2.100, te liječnici školske medicine koji će u praksi obavljati taj posao. Kampanja mora biti zajednički plebiscitarni i konsenzualni projekt vlasti i oporbe, svih koji sudjeluju u procesima donošenja političkih odluka, pa uključujući i oporbu u parlamentu. U trenutku kad cjepivo stigne, a to bi trebalo biti kroz nekoliko tjedana, i Vlada i Sabor moraju jednako pledirati o kakvoj je revolucionarno važnoj stvari riječ, i zajedno poručiti: »Neka cijepljenje počne.«