Tihana Tomičić

Nastavak katarze HDZ-a

Tihana Tomičić

»Duže sam ja predsjednik HDZ-a nego što sam bio običan član, a pritom je Sanader već 11 godina van stranke«, govori Plenković

placeholder


Kakav nevjerojatan trenutak! Upravo onda kad se velika većina zastupnika u Saboru izjasnila da je spremna podržati kandidata Radovana Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda na prijedlog Zorana Milanovića, taj isti Vrhovni sud izriče pravorijek kojim je djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media, zbog čega će HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne i vratiti više od 14 milijuna kuna. Kakva nevjerojatna slučajnost!


Tako čovjek koji bi trebao postati veliki reformator Vrhovnog suda, o čemu će se glasati u petak, zapravo praktički dolazi na gotovo. Pravosuđe je, ako ćemo iz svih ovih premisa izvlačiti zaključke, već očišćeno od pritiska HDZ-a, ako je pod tim pritiskom zaista i bilo, kako kontinuirano tvrdi predsjednik Milanović, dodajući kako je Vladimir Šeks bio ajatolah tog pravosuđa i slično.


Jer, upravo je Vrhovni sud taj koji nije poštedio vladajući HDZ ovakve presude. Kako je poznato, HDZ je osuđen kao pravna osoba koja je odgovorna (ne i kriva, kaže se u dokumentu) što je tadašnji šef stranke i Vlade Ivo Sanader zloupotrijebio svoj položaj na čelu Vlade i stranke kako bi priskrbio korist itd.
Dakle, HDZ jest kriv, pardon odgovoran, no cijeli slučaj i cijela presuda povezani su izravno sa osobom Ive Sanadera, a ne s današnjim HDZ-om ili današnjim predsjednikom HDZ-a. Dapače, premijer i predsjednik te stranke Andrej Plenković jasno kaže da neće prihvatiti etiketu Ive Sanadera.


»Duže sam ja predsjednik HDZ-a nego što sam bio običan član, a pritom je Sanader već 11 godina van stranke«, govori Plenković. I istina, on koji se u HDZ upisao 2011. godine doista nema mnogo veze s onim kako se stranka, a i Vlada, vodila prije praktički 20 godina, kad je Sanader bio na čelu te grupe ljudi. Dapače, mora gutati tu knedlu u svom grlu s osmijehom na licu.


Po njemu, HDZ je političku cijenu za takve rabote, i na kraju takvu presudu, već platio na izborima 2011. godine kad je potučen od lijeve i građanske oporbe, a uz neuspješni poduhvat Karamarko-Orešković, upravo je on u novije vrijeme donio i pobjedu i stabilnost HDZ-u od 2016. naovamo.


Plenković, dakle, zaista teško može biti krivac za presudu HDZ-u, jednako kao što ni obični članovi za to sigurno ne mogu biti krivci. »Pih, ja sam to ovako otklonio od sebe i od današnjeg HDZ-a«, kaže on, otresajući prašinu s revera.


No, baš zato je na njemu, štoviše, i odgovornost da svoju stranku, a time i vlast, pročisti od kadrova koje se još uvijek može vezivati uz tadašnji Ćaćin koruptivni HDZ. Takvih u stranci ima još dosta, i ako misli biti do kraja uvjerljiv, njegov će posao biti da takve istaknute pojedince iz Sanaderovog doba polako odmiče od sebe. Katarza HDZ-a je proces koji traje i koji još treba trajati.


Naravno, olakotno je za HDZ što se cijela ova presuda doista veže uz samog Sanadera i nekoliko pojedinaca uz njega. No, kolektivno pamćenje postoji i nema čarobnog štapića kojim se ono može izbrisati. Samo dobra kadrovska politika.


Potpuno je druga dimenzija činjenica da Vrhovni sud baš ovog tjedna donosi ovakvu presudu. Nakon mjeseci iscrpljivanja oko izbora čelnika tog suda, u trenutku kad HDZ napokon podupire Milanovićeva kandidata, najviši sud u državi donosi presudu vezanu uz vladajuću stranku.


Na Plenkovićevu sreću, jer nema za njega boljeg argumenta od tog da pritiska vlasti na sud nema, i da možda nikakav veliki reformator ne mora ni postojati – baš zato ga mogu sada mirno u Saboru i podržati.


No, o kakvim god političkim manevrima i tumačenjima se sada radilo, za Hrvatsku je svakako dobro da se pokazuje da sudstvo nije ovisno o pritiscima ili migovima bilo koga u izvršnoj vlasti. To je za ovu zemlju, iscrpljenu korupcijom svih i na svim razinama, iznimno ljekovito.


HDZ će iskoristiti priliku pa će se obratiti još Ustavnom sudu, da sa sebe pokuša sprati ljagu nakon ove presude, no s druge strane, sigurno je da u Hrvatskoj danas više ne postoji praksa gdje ljudi u samom vrhu vlasti koriste svoj položaj za korupciju.


Takve se odmah smjenjuje i miče, i tako je danas u svim strankama. Neki novi stečeni standard demokratske kulture ipak smo dosegli.