UVODNIK

Mjerama se ne gleda u zube

Tihana Tomičić

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Definitivno nije vrijeme za politiziranje, nego za efikasnost. Vlada jest zakasnila s malim lockdownom, i to je jasno, ali svaka nova mjera bolja je od nikakve.

placeholder


Štogod Vlada učinila u ovom trenutku u pokušaju da gospodarstvo spasi od nastavka duboke krize i recesije – premalo je. Svi ugostitelji i poduzetnici koji misle da su nove mjere prema njima preslabe i da im preostaje samo harakiri – u pravu su. U pitanju su njihovi zaposlenici, njihove obitelji, njihovi krediti i ovrhe – njihovi životi. Lockdown ih je zatvorio i doveo u potpunu neizvjesnost, jer nitko ne može jamčiti kad će im njihov posao, i njihovi životi, biti vraćeni.


No, s druge strane, nije realno očekivati da će država ikome isplaćivati keš kao što su se ugostitelji nadali. Mjera od 4.000 kuna mjesečne naknade za radnike, za što se uz doprinose izdvaja oko 470 milijuna kuna, a koja je ustvari stara i dobro poznata mjera, jedina je koja uključuje »kešovinu«. Vlada je očito pribjegla nastavku mjere koja je svima već dobro poznata, kojom su već spašene tisuće radnih mjesta i koja nije jako skupa, manje od 500 milijuna kuna. Sve drugo zapravo je istinska kompenzacija, dakle svojevrsna »trampa«, a to je pokrivanje dijela ili svih fiksnih troškova tijekom zatvorenosti, a ta mjera bi trebala iznositi oko 250 milijuna kuna.


Poduzetnici će dakle ostati bez obaveze da plaćaju komunalije i slično, što je vrlo praktična mjera za lokale koji ostaju zatvoreni. Kao treću mjeru premijer je naznačio novi paket tzv. COVID kredita preko Hamag-Bicroa u iznosu od 1,3 milijarde kuna, a pritom će biti najvažnije da nekakva spora birokratizacija ne zakoči brzinu izdavanja tih kredita. Ako se tu dogodi blokada, tada je cijeli pokušaj uzaludan, zato će se vrlo brzo moći mjeriti efikasnost administracije.
Smanjenje PDV-a na pet posto, što je glavni zahtjev ugostitelja, možda može ostati opcionalan ako epidemija potraje duže nego se sada očekuje, dakle do prvog svibnja ili prvog lipnja. Tada će i ti zahtjevi postati realni, no u ovom trenutku vjerojatno bi i isplata svih ovih novih mjera došla u pitanje kad bi se država odrekla toliko velikog dijela kolača kao što je toliki udio u PDV-u. Zato Marić brutalno kaže – ne. Naravno, riječ je o začaranom krugu, u kojem se prihodi i rashodi međusobno hrane, a realnost je da dobar dio ugostitelja na moru od listopada do svibnja ionako ne radi. To je možda onaj glavni, neizrečeni argument Vlade u tome da je zasad odgovorila pozitivno na tek manji broj prijedloga ogorčenih ugostitelja i poduzetnika. Osigurat će zasad 2,1 milijardu kuna, a sigurno je da će po potrebi morati osigurati i znatno više sredstava, ako epidemija potraje.


Kao svoju argumentaciju za to navodi se primjer Njemačke – njemačka vlada najavila je jučer prestanak pomoći u sadašnjem obujmu malim poduzetnicima zbog gubitaka prouzročenih mjerama protiv širenja pandemije koronavirusa. »Mi zasigurno ne možemo na neodređeno vrijeme dijeliti ovako opsežnu pomoć koja se temelji na prometu«, rekao je jučer njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier.


Njemačka vlada za poduzetnike koji su pogođeni mjerama za studeni i prosinac, pri čemu se uglavnom radi o ugostiteljskim i kulturnim objektima, u ime pomoći isplaćuje do 75 posto od prometa ostvarenog u istim mjesecima prošle godine, no sada će ta mjera postati restriktivnija. Državama očito ovako dugotrajna kriza počinje stvarati velike budžetske probleme, pa čak i u najbogatijim državama kakva je Njemačka.


S druge strane, zasad su reakcije hrvatske oporbe na nove mjere – negativne. Dok je premijer Andrej Plenković pozitivan na koronavirus, opozicija je negativna na svaki prijedlog. Šalu na stranu, činjenica je da će se na temi novih mjera, kao i novih kazni za prekršitelje epidemioloških mjera, mjeriti i odgovornost opozicije. I na njima je da sad ne politiziraju, nego da pomognu da poduzetnici što prije dođu do barem ovog minimuma prava koja su odlukom Vlade ostvarili.


Blokadama ili opstrukcijama ujedinjena oporba nikome neće pomagati, ma koliko principijelno možda i bila u pravu. U ovom trenutku očekuje se brzina i efikasnost odluka, jer ugostitelji već sad ne rade. Definitivno nije vrijeme za politiziranje, nego za efikasnost. Vlada jest zakasnila s malim lockdownom, i to je jasno, ali svaka nova mjera bolja je od nikakve.