Tihana Tomičić

Milanović dodatno hrani skeptike

Tihana Tomičić

Foto Goran Stanzl/PIXSELL

Foto Goran Stanzl/PIXSELL

Milanovićev cilj je "bušenje" vladajućih i HDZ-a. I to je politički legitiman cilj. Ali kolateralnih žrtava moglo bi biti previše.

placeholder


Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je jučer Vatikan, gdje se susreo s papom Franjom. Kako se u službenom priopćenju kaže, glavne teme razgovora bile su stanje u svijetu suočenome s izazovima miru i napretku, od pandemije COVID-19 do klimatske krize.


Dakle, tema je bila »mir u svijetu« – očekivano, to je razina privatne audijencije u ovakvim slučajevima. A onda je predsjednik izašao na Trg sv. Petra, i novinari su upalili mikrofone i kamere. A onda su čuli da je predsjednik Svetom Ocu objasnio da BiH baš i ne mora biti građanska država, kako je najvažnije da su zastupljeni samo »predstavnici naroda«, što u prijevodu vjerojatno znači odbacivanje američke inicijative o promjeni izbornog zakona na način da Predsjedništvo ubuduće čine četiri, a ne kao dosad samo tri nacionalna člana, dok je Bidenove, NATO-ove i europske izaslanike u BiH nazvao »drugorazrednim diplomatima koji rade nered u BiH«. Bilo je govora i o Međugorju, a stav je predsjednika da bi »bilo dobro da se Gospa baš i ne pojavljuje svaki dan«.


Također je Papi objasnio da baš nije najbolje koordiniran s Hrvatskom biskupskom konferencijom oko pristupa cijepljenju i COVID-potvrdama, jer je od dan ranije poznato da je Milanović podržao šokantni istup HBK-a koji se protivi »invazivnim metodama«, dakle i cijepljenju i PCR testovima, dok je Vlada podržala pristup upravo Pape koji je nastavio promovirati cijepljenje. Štoviše, hrvatski predsjednik je objasnio i kako su djelomični lockdown za necijepljene, poput onoga u Austriji, čisti fašizam, a vjerojatno se radi i o prvom istupu nekog predsjednika država članica EU-a koji je u svojoj izjavi pozvao Europski sud za ljudska prava da reagira na legitimne mjere jedne države članice prema necijepljenim osobama.
Dok se pod prozorima vladajućih svake večeri okuplja sve veći broj antivaksera, koji jednostavno ne žele pomoći ni sebi ni drugima u borbi protiv COVID-19, predsjednik Republike podržava hrvatske biskupe koji svojim stavom politički drže ljestve najkonzervativnijim dijelovima društva i, suprotno zdravoj pameti svih država i vlada u EU-u i u demokratskom svijetu, potiču ljude da nastave izbjegavati cijepljenje, a samim time neizvravno potiču i prosvjede koji dovode do novih socijalnih fraktura, i vjerojatno posljedično i novih političkih sukoba u Hrvatskoj.


Takve izjave dodatno hrane skeptike prema cijepljenju. Takve izjave su štetne, a možda je najbolji odgovor na njih dala struka kroz HUBOL i druge cehovske udruge liječnika koje su HBK prozvali za »mlaki, bljutavi i proračunati kukavičluk«, što je vjerojatno jedna od najoštrijih izjava na račun hrvatskih biskupa ikad na javnoj sceni Hrvatske. Ali članovi HUBOL-a, bolničkih liječnika, jesu oni koji gledaju umiruće od COVID-19 i oni imaju puno pravo bilo kome to reći, pa i biskupima, koji prkose i znanosti i Svetoj Stolici. Uz podršku predsjednika Republike.


Da je hrvatski kler blizak krajnjoj desnici, to u Hrvatskoj nije nikakva specijalna vijest. Ali da šef države poziva da Europski sud reagira protiv država članica, a posljedično i vlastite vlade, to već jest pomalo redikulozno. Stoga se nemoguće ne zapitati zašto erudit Milanović, čija je supruga slučajno baš epidemiolog, tvrdi da su mjere Stožera kaos i najobičniji teror, a građanima poručuje neka rade što ih volja po tom pitanju. Umjesto da o tim ključnim današnjim temama koje se tiču života i smrti ljudi kao predsjednik Republike progovori pred institucijama, Milanović o tome govori pred mikrofonima i kamerama. Ako šef države nije zadovoljan kako funkcionira Stožer, i misli da nešto nanosi štetu građanima, ne bi li bilo logično da institucionalnim putem zatraži razgovor s čelnicima Stožera, da objasni svoje stavove, a oni njemu daju svoje argumente. No, politika se u Hrvatskoj vodi izvaninstitucionalno, i to voljom samih političkih aktera.


Odgovor na pitanje čemu sada takvo ponašanje predsjednika koji i sam kaže »od nedavno radim kako me bude volja, i to preporučam svim građanima« oko COVID-mjera, jasno je, ima samo dnevnopolitičku agendu. Cilj je »bušenje« vladajućih i HDZ-a. I to je politički legitiman cilj. Ali kolateralnih žrtava moglo bi biti previše.