Međuzemlje Tihomira Ponoša

HIGIJENSKI PROBLEM BANDIĆ Odjednom nitko ne zna s kim je tikve sadio prije dvije godine

Tihomir Ponoš

Foto Darko JELINEK

Foto Darko JELINEK

Svi oni su se u tjednu za nama ogradili od Milana Bandića, baš kao da ne znaju s kakvim vragom su tikve sadili još 2016. kada su stvorili zajedničku listu. Tada, iako s optužnicama, Milan Bandić im nije bio nikakav problem, pa ni pitanje političke higijene

placeholder


Milan Bandić bio je na tradicionalnom božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća sretni dobitnik novčića skrivenog u česnici, tradicionalnom slavskom kolaču.


Taj je novčić do njega doputovao pomalo čudnim putem; pronašao ga je svećenik Srpske pravoslavne crkve, pa ga je dao Miloradu Pupovcu, a Pupovac ga je dao Bandiću kasnije objasnivši da je novčić dao gradonačelniku zato što novčić nikada za sebe ne zadržavaju domaćini.


Dobitniku novčića cijela bi godina, pučko je vjerovanje, trebala biti sretna. Srpsko narodno vijeće i njegovi božićni prijemi remete tu pučku predaju. Prije četiri godine, između dva kruga predsjedničkih izbora, novčić u česnici pronašao je Ivo Josipović. Taman se zbog drugog kruga predsjedničkih izbora pomirio s Miloradom Pupovcem, pronašao novčić, pa izgubio izbore.
Sljedeće godine novčić je pronašao tadašnji mandatar za sastav vlade Tihomir Orešković. Tko će ga znati je li on uopće razumio što mu se tada dogodilo, je li mu netko preveo na hrvatski jezik, ali ni šest mjeseci kasnije njegova je vlada srušena u Saboru i birači su iskusili radost prijevremenih parlamentarnih izbora.


Moderni prebjezi


Milan Bandić za sada nema takvih problema kao što su ih imali Josipović i Orešković, ali ni njemu tjedan nakon pronalaska novčića nije bio sretan (a to je tek prvi od 52 tjedna sreće uzrokovane novčićem).


Naime, Milan Bandić postao je higijenski problem hrvatske politike i oko njega se pokušava (istina, ne pretjerano ozbiljno) izgraditi sanitarni kordon. Sve je započeo Bandić za kojega je, za razliku od nogometnih klubova, uvijek prijelazni rok, i to dovođenjem zastupnika u svoj klub zastupnika. Klub je bubrio, svi su bili sretni i zadovoljni dok nije došao do brojke 13 i dok Mladen Madjer iz HSS-a nije otišao Bandićevom Klubu zastupnika. Zaključeno je da je to ona kapljica koja je prelila čašu.


Prvi su s Bandićem raskinuli Reformisti Radimira Čačića i iz Bandićevog je Kluba zastupnika istupio Darinko Dumbović, jedan od rijetkih koji je u tom klubu od početka i koji se na izborima i natjecao na koalicijskoj listi na kojoj je bila i Bandićeva stranka.


Razlog za istupanje (praćen moralnom prodikom Radimira Čačića i Dumbovića koju smo imali prilike gledati na N1) je vrlo jednostavan: gospoda reformisti su zaključila da bi ih Bandić mogao uprljati više nego što su oni spremni podnijeti, pa su se povukli iz Kluba zastupnika. Naravno da se ništa suštinski nije promijenilo u politici te stranke.


Oni će i dalje uglavnom podržavati Andreja Plenkovića i njegovu vladu, oni će i dalje sebe predstavljati kao projektnu stranku bez ideoloških vrijednosti, i tko im ponudi dobar projekt (naravno, dobar za Hrvatsku i njene ljude, jer, može li drugačije) taj je dobrodošao, baš kao što su Petrinji gdje je Dumbović gradonačelnik bili dobrodošle donacije Grada Zagreba prijašnjih godina.


To da je Milan Bandić postao higijenski problem kazao je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor. Zaključio je da je ono što su napravili Čačić i Dumbović pitanje političke higijene i nije se na tome zaustavio. Podsjetio je da je Milan Bandić u Hrvatskoj problem već deset godina, baš onih deset godina u kojima je Bandić problem nekoliko je godina neki Darinko Kosor bio predsjednik Skupštine Grada Zagreba u vrijeme kada je gradonačelnik bio Milan Bandić.


A taj neki Darinko Kosor je u svibnju 2013. godine, nakon lokalnih izbora poručivao da će u slučaju krize gradskog SDP-a upravo HSLS biti »najjača, ako ne i jedina oporba u Zagrebu«. Kosorovo putovanje od najjače, ako ne i jedine oporbe Bandiću u Zagrebu do mjesta predsjednika gradske Skupštine trajalo je manje od mjesec dana. I HDZ se želi zaštititi od Bandića tankom i ne naročito sigurnom higijenskom gumicom.


Predsjednik Kluba zastupnika te stranke Branko Bačić ustvrdio je da ovi moderni prebjezi Bandićevom klubu nisu dio vladajuće većine. Mogli bi oni svoju prljavštinu prenijeti na HDZ, pa HDZ s njima ne želi imati posla, osim, naravno, kada im spašavaju kvorum u Saboru ili svojim glasom podržavaju prijedloge Vlade.


I Milorad Pupovac je, ali tek nakon božićnog prijema kojemu je domaćin, izrazio određenu skepsu prema političkom djelovanju Bandića. Moderni prebjezi Bandiću, a oni nisu potpisali koalicijski sporazum, se u najboljem slučaju mogu smatrati pridruženim glasačkim dijelom vladajuće većine. Dakle, taman po mjeri HDZ-a.


Srp i čekić


Svi oni su se u tjednu za nama ogradili od Milana Bandića, baš kao da ne znaju, primjerice Čačić i Dumbović, s kakvim vragom su tikve sadili još 2016. godine kada su stvorili zajedničku listu. Tada, iako s optužnicama, Milan Bandić im nije bio nikakav problem, pa ni pitanje političke higijene.


Nije to bio jedini higijenski problem u tjednu za nama. Nepoznati počinitelji narisali su na zagrebačkom spomeniku Franje Tuđmana srp i čekić, sasvim dovoljno da se dio domaće javnosti zgraža nad time. Čuli smo koješta, od toga da je to vandalizam, do toga da je spomenik unakažen, pa čak i uništen. Odred za čistoću brzo je reagirao, srp i čekić su obrisani, Franjo Tuđman je ponovno djevičanski čist.


Sam taj Franjo Tuđman dobar dio svog života nije imao ništa protiv srpa i čekića, simbola komunizma i radničko-seljačkog saveza u borbi protiv eksploatacije. Policija je poručila da će zahvaljujući snimkama nadzornih kamera otkriti tko su počinitelji gnjusnog čina, a uspiju li u tome bit će im to, valjda, prvijenac.


Do danas ni jedna nadzorna kamera nije otkrila tko je narisao kukasti križ na travnjaku poljudskog stadiona, tko je narisao brojna rogata u (k tome još s umetnim križem, protiv čega Crkva ne prosvjeduje) na pročeljima brojnih zgrada. To je tako, živimo u zemlji u kojoj je mnogo veći higijenski problem to što je netko narisao srp i čekić na spomeniku Tuđmanu nego što je to bilo rušenje Spomenika pobjedi naroda Slavonije, antologijskom radu Vojina Bakića u Kamenskoj. Bit će da su taj spomenik rušili higijeničari.