Uvodnik

Loši bijeli dečki se opet “proslavili”

Zlatko Crnčec

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Počinitelji onoga što se dogodilo na benzinskoj postaji Desinec trebaju biti najstrože kažnjeni

placeholder


Naravno, neki će to svesti na Split, što nema nikakve veze. BBB znaju isto tako biti brutalni prema policiji kao i njihovi splitski kolege po oružju. Ono što se u subotu uvečer dogodilo na autocesti Zagreb – Split nije nešto po čemu je poznata samo Torcida. Bilo je slučajeva i kada su policajci morali pucati u zrak kao jedini način da spriječe BBB da ih pregaze i razbiju. Ali ovaj put su »loši bijeli dečki« ti koji su bili protagonisti neisprovociranog i bezumnog nasilja.Istina, Split itekako ima razloga biti ljut na nogometnu središnjicu. U dva navrata od 1990. Dinamo je bio krajnje privilegiran po svim osnovama. Prvo mu je s jedne strane dva puta promijenio ime protiv volje navijača, ali mu je s druge osigurao veliku materijalnu i budimo iskreni sudačku podršku. Nije baš jasno zašto je Tuđman, inače opsjednut svehrvatskim jedinstvom, dozvolio baš takvo iritiranje Dalmacije. Moguće da razlog treba tražiti u depresivnim sedamdesetima kada je Tuđman kao pasionirani navijač Dinama svjedočio najbjednijem Dinamovom desetljeću. Bile su to godine kada je vlast ustrašena Hrvatskim proljećem bojeći se tribina gotovo pa eutanizirala Dinamo. S druge pak strane sedamdesete su Hajdukovo najsjajnije i najslavnije razdoblje. Ali čak i ta frustracija, ako je kod Tuđmana uopće i postojala, zaista nije nikakvo opravdanje za ponižavanje Hajduka u drugoj polovini devedesetih. Druga je pak faza započela sredinom dvijetisućitih kada je na čelo Dinama došao Zdravko Mamić. I traje više-manje do danas. Mada i Hajduk je u tom razdoblju radio razne akrobacije koje su same po sebi srozale klub. Nije samo Mamić odgovoran za to da je Hajduk godinama bez ikakvog uspjeha. Uz ove frustrirajuće događaje treba reći i to da je sam Split gadno posrtadao u tranziciji. Puno više nego Zagreb. Ali i tu se stvari sada polako mijenjaju. Split se polako diže, ponajviše zahvaljujući turizmu.Ali sve to skupa, čak i da je bilo puno gore nego što je bilo, nema ama baš nikakve veze s time da se baklja ili neko drugo zapaljivo sredstvo kroz prethodno razbijeni prozor baci u kombi pun ljudi. Koji za one koji su to napravili možda i nisu ljudi već samo policajci. Usto, otvoreni plamen na benzinskoj postaji zaista je mogao završiti i velikom tragedijom. Da ne spominjemo zaustavljane prometa na autocesti gdje je u tom trenutku zbog toga moglo doći do velike automobilske nesreće. A sve zbog toga jer Dinamo nije dozvolio unošenje transparenata na stadion u Maksimiru. Razlog tome bila je činjenica se navijači Hajduka nisu pojavili na vrijeme, već su ga željeli unijeti neposredno pred početak utakmice.
Naravno, ovakvo divljaštvo nije specijalnost Torcide. I BBB su radili i rade ovakve stvari. I navijačke skupine ostalih klubova ne zaostaju puno u ovakvim aktivnostima. Stoga je u ovom trenutku prvi lijek represija. Počinitelji onoga što se dogodilo na benzinskoj postaji Desinec trebaju biti najstrože kažnjeni. Dokaza ima više nego dovoljno, a i postojeće zakonodavstvo je sasvim prikladno da se to provede. Pa u onom što se događalo ove subote ima jasnih elemenata kaznenog djela ubojstva u pokušaju. Da se ne spominju sva ostala za koje postojeće zakonodavstvo predviđa višegodišnje kazne zatvora.Na kraju, čemu uopće nogomet. Što će on ovakav kakav je uopće Hrvatskoj. U ovom trenutku služi za samo tri stvari. Kao poligon da se frustrtrana i dezorijentirana mladež kroz ovakve nerede iživljava na policiji i građanima. Da kontroverzni biznismeni zarađuju desetine milijuna eura na državnoj imovini lifrajući dvadesetogodišnjake u Europu. I, ajde nešto pozitivno, da se nacija svake dvije godine odjene u kockasto i veseli po terasama gledajući utakmice vatrenih. Istina, iz svega toga neki novac zaista i uđe u Hrvatsku. Samo Dinamo ne računajući igrače zapošljava nekoliko stotina ljudi.


Mada ovakva divljaštva i nemaju isključivo veze s nogometom. Čak i da je u njemu sve do kraja pošteno i transparentno, ovakva bi moguće ekipa razbijala benzinske postaje i napadala policiju iz nekih drugih razloga. Nogomet je ovdje samo katalizator. Da ga nema, razlog bi bilo nešto drugo. Ali ovaj vikend nogomet jest bio povod. Ni prvi, a nažalost sigurno ni zadnji put.